HjemNyheterAnmeldelserSjel forsøker å gi deg meningen med livet

Sjel forsøker å gi deg meningen med livet

Karakter
Annonse

Pixar forsøker å svare på meningen med livet i den nye Disney-perlen Sjel.

En bortkommen sjel

Sjel handler om Joe Gardner, en idealistisk streber som presterer å dø på dagen han endelig var ment å få sitt gjennombrudd. På vei opp trappen til himmelen (?) nekter sjelen hans å innfinne seg med den triste skjebnen, for han er fast bestemt på at han har hatt et meningsløst liv. Slik kan han ikke la det stå. Han stikker av og ender opp som mentor for 22, en sjel som enda ikke har fått ta del i livet på jorden.

Sjel. Foto: Disney
Sjel. Foto: Disney

Sammen skal de to finne gnisten som gjør deg til den du er, noe som blir en utforskning av livets realiteter. Det er en ujven ferd, som tar sin tid før den finner den velkjente takt og tonen vi er vant til å få fra Pixar. Filmen er et fint tillegg til filmer som Wall-E og Up, uten at den blir like episk. Sjel har et, uskyld uttrykket, mer jordnær og avgrenset fokus.

Pixar utvider horisonten

Stemmeskuespillet til Jamie Foxx, Tina Fey og Graham Norton er på forventet høyt nivå for å være Pixar (med mindre det er snakk om Istid skyr jeg unna dubbete utgaver). Joe, en dyktig og sympatisk jazz-artist, er en det er lett å kjenne seg igjen i for veldig mange. Det gjør at hans emosjonelle ferd en som raskt griper fatt i deg, filmen serverer også en fin korreksjon for alle som tror du defineres av suksessen i livet ditt.

Sjel. Foto: Disney
Graham Norton spiller en helsprø hipster i Sjel. Foto: Disney

Den har også en fantastisk visualisering av det å bli løsrevet fra livet, det å bli opphengt i tidsfordriv som frarøver deg de viktige øyeblikkene i livet ditt. Sjeldent er det mer fristende å trekke ut stikkontakten til TV og PC etter en film som dette. New York vises også fra et ståsted som alt for ofte er bortgjemt i store Hollywood-produksjoner.

Humoren er av det sparsommelige slag for å være en Pixar-film, jeg lo mindre en forventet. Regissør Pete Docter vier mer tid til de store spørsmål denne gang enn sine tidligere suksesser Up, Monsters, Inc. og Inside Out. Det er noe mer utålomodig over denne produksjonen.

Sjel. Foto: Disney
22 og sjelen til Joe Gardner er strake motsetninger. Foto: Disney

Det lever jeg godt med, for filmens budskap er av den viktige sort. Hvem vet, kanskje du til og med finner litt ro i sjelen? Det er også en forventet utvikling av Pixars visuelle stil, dette er kanskje deres mest varierte film på det området. Fordi det veksles mellom et svært livlig New York og et mer strippet sjelerike.

Sjel er nok best for voksne, som lettere kjenner seg igjen i tematikken. For barn blir det kanskje litt vel abstrakt, jazz-verden er heller ikke en som er gjenkjennelig for veldig mange. Det gjør filmen til en fin anledning til å utfordre smaksløkene for familiens unge.

2020fre25des09:00PremiereSjelDisney+Sjanger:Animasjon,Barn,KomedieTil Disney+

Oppsummert

Tankefull, reflekterende og sjarmerende nok til å sikre at Pixar fortsatt ikke skuffer på filmfronten. Et av julens høydepunkt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X