Lady og Landstrykeren er klar for nye generasjoner

Nok en klassiker tilpasses nye generasjoner, men Lady og Landstrykeren makter ikke helt å løsrive seg fra originalen. Det er likevel godt nok til at det blir skrevet ned «valp» på rekordmange ønskelister i år.

Nyversjoner er fanget av fortiden, en realitet som ofte blir en forbannelse om det er snakk om en folkekjær original det hele er bygget på. Det stopper ikke Disney fra å reprodusere klassikere, vi må nok bare akseptere at selskapet tyr til fortidens triumfer for å kapre abonnenter i den tøffe strømmekonkurransen.

Datanimasjon anvendes for å gi hundekjeften menneskelige egenskaper. Foto: Disney+

Tegning for hånd er erstattet av levende skuespillere og en god dose nullere og enere, noe som utvilsomt faller mange erfarne filmelskere tungt for brystet.

Derfor mistenker jeg nok at Lady og landstrykeren er best for de som ikke har et for lidenskapelig forhold til originalen. Samtidig blir det færre av dem, for filmen teller 65 år og det er ikke slik at tiden ikke kan være moden for å fortelle eventyret på nytt. Denne utgaven holder seg ganske greit, men stivbent skuespill gjør at den aldri blir samme virkelighetsflukt som dens tegneserieopphav.

Historien er den samme, de endringene som er gjort er primært et mer mangfoldig rollegalleri satt til en ny by. Fortryllende New Orleans danner et visuelt bakteppe som skuespill og animasjoner ikke helt klarer å matche.

Vi møter Lady, en hund som er sine eiers midtpunkt. De skjemmer henne bort og hun lever en tilværelse fylt med naivitet og uvitenhet om verden der ute. Hun møter så på løshunden Landstrykeren, som dekker over egen ensomhet med en eplekjekk illusjon av uavhengighet. De to motsetningene opplever eventyr og lærer hverandre nye perspektiv, mens en skrupuløs hundefanger jakter på de.

Lady og Landstrykeren. Foto. Disney
Lady og Landstrykeren. Foto. Disney

Lady starter som en søt hund, men det tar tid å venne seg til den snakkende utgaven. Der ble jeg litt satt ut første gang animasjonen melder sin ankomst. Lettere blir det med Landstrykeren, som takket være sitt røffe ytre overlever animasjonene i større grad.

De øvrige hundene er sjarmerende og morsom, stemmeskuespillet er bunnsolid på den engelske utgaven, spesielt Sam Elliot har en stemme som skapt for slik. Når jeg først forsvinner inn i dette universet er det en kjekk gjeng å være med.

Lady and the Tramp. Foto: Disney+
Lady and the Tramp. Foto: Disney+

Filmen fungerer best når menneskene er ute av syne, de fremstår mer som skuespillere enn rollene de er ment å være. Regissør Charlie Bean mangler kanskje erfaringen som behøves for å få sine skuespillere til å senke skuldrene, han setter sin lit til at det visuelle overskygger filmens mer åpenbare mangler på den fronten.

Med det nevneverdige unntak av hundefangeren, for Adrian Martinez klarer å blåse liv i det som ellers ville blitt en ulidelig ensformig karakter. Thomas Mann og Kiersey Clemons får dessverre ikke albuerom til å ta Jim og Darling ut av sin stivbente tilværelse.

Lady and the Tramp. Foto: Disney+
Thomas Mann, Kiersey Clemons og Adrian Martinez i Lady and the Tramp. Foto: Disney+

Dette fungerer helt greit som en av mange julefilmer å fylle opp ferien med. Det er lett å bli rørt og grepet av kjærlighetshistorien om den fattige gutten og den privilegerte jenten. Det er en tidløs klassiker som går igjen i flere julefilmer.

For barn er nok denne av de mer givende – og det kan være nok av småtroll der ute som ønsker seg en søt valp til jul etter å ha sett denne. For fans av originalen kan gi litt variasjon fremfor å se tegnefilmen nok en gang.

Nostalgien berger også deler av opplevelsen for de litt mer gamle og gretne blant oss, for spagetti og kjøttboller har jeg lyst å lage til min bedre halvdel. Men jeg holder meg nok til originalen ved neste gjensyn.

2020fre20nov09:00PremiereLady og LandstrykerenDisney+Til Disney+

Annonse Se årets store seriebegivenhet Obi-Wan Kenobi på Disney+. Klikk her
Sjekk ut øvrige kategorier
Annonse

Relevante nyheter

Disney+ pakker:

    For erfarne filmelskere blir dette nok en litt uvanlig smak av kjøttboller og spagetti. Ungdommen vil nok derimot la seg smelte. Lady og Landstrykeren er klar for nye generasjoner