Test av Disney+: – Gir god valuta for pengene

Glad i amerikansk familieunderholdning og blockbustere? Da kan du nok trygt kaste pengene etter Disney+, som nå bidrar til prispress blant strømmetjenestene.

Musen leker ikke når det satses på globalt herredømme. Disney+ blir vanskelig å komme utenom for alle familier der ute. Hvis du derimot primært jakter voksenkrim og tung samfunnskommentar kan du nok trygt la vær å legge nok en tjeneste til på mobilen.

«Gamlingen» rasler med sabelen

Da Disney tok et strategisk valg og satset på å selv stå for distribuering av innholdet ble det brått store omveltninger i bransjen. Strømming har rent historisk primært vært en kamp blant nykommere – de siste årene har derimot underholdningsbransjens «gamliser» som Warner Bros (nå WarnerMedia) og Disney meldt seg på. For hvorfor lease ut eget innhold fremfor å selv ta betalt direkte fra kunden?

Netflix reagerte sporenstreks med å kansellere serier de samarbeidet om. Satsing på innhold rettet mot barn og ungdom har skutt i været. For nasjonale aktører som TV 2, NRK og Viaplay blir konkurransen om familiene større enn noensinne før.

For oss forbrukere betyr det flere tjenester å velge mellom. Det blir fort for dyrt å satse på alle. Så hvordan plasserer Disney+ seg i dette landskapet?

Tydelig identitet

Det er noe forfriskende over en strømmetjeneste som vet hva den ønsker å være. Dette er en tjeneste hvor hele familien trygt kan sitte seg ned og se innholdet sammen. Det er primært amerikansk underholdning, det er fokus på positive følelser, forventninger og innhold alle vet hva er.

Her er det ikke like mangfoldig og variert som de øvrige strømmetjenestene. Skal du ha tung samfunnskommentar og provoserende innhold er ikke Disney+ tjenesten for deg. Dette skal være et trygt valg, med mindre du har noe imot actionfester som Iron-Man og Thor.

Mickey Mouse. Foto: Disney
Mikke Mus er selvfølgelig på plass, både nye og gamle serier. Foto: Disney

Her er det mye å velge mellom blant blockbuster-innhold! Disney har de siste årene vært hissig på oppkjøp av selskap som Lucasfilm, Marvel Studios og underholdningsdelen av Fox. Derfor sitter de også på rettighetene til det meste av Marvel-superhelter, Star Wars, Pixar, ABC-serier og National Geographic i tillegg til velkjente Disney-merkevarer.

På filmfronten stiller tjenesten seg særdeles sterkt med mange tidløse klassikere. Det er også spesialer fra mange tiår og serie-tilbudet er greit nok – her er også flere spennende titler på vei.

Avatar. Foto: 20th Century Fox
Avatar er en av mange storfilmer på Disney+. Foto: 20th Century Fox

Er du glad i noe av dette innholdet er abonnement en god deal, for du får også tilgang til mye ekstrainnhold som slettede scener og bakom-episoder.

At identiteten og tilbudet er såpasst spisset gjør at tjenesten ikke er en erstatning for tjenester som fanger bredere. Å snakke om Disney+ som en utfordrer til Netflix er ikke annet en fjollete tabloid-vinkling, det er som å sammenligne en storby med et kjøpesenter.

Liker du Star Wars og Disney så er sjansen stor for at du vil elske Disney+. Ikke forvent et variert utvalg som hos Netflix, dette er ikke stedet for å lete etter krimgodbiter, gladvold eller filosofiske perler som utfordrer din virkelighetsforståelse. Da må du til HBO Nordic eller Netflix.

Disney+ skal være god på i gi deg det meste av det de er gode på: Underholdning for hele familien.

Har ikke alt Disney-innhold

Vel å merke er «det meste» viktig å bite seg fast i. Du vil ikke finne alt av nevnte innhold. Noe er låst til andre gjennom tidligere avtaler, mens noe innhold har Disney valgt å holde igjen på. Årsakene er varierte, Marvel’s Daredevil er eksempelvis en Netflix-serie, mens ABC-serien Once Upon a Time ikke nødvendigvis er å finne i alle regioner selv om den kommer på Disney+ i USA i september (i skrivende stund vet vi ikke om det gjelder for Norge).

Populære ‘Once Upon a Time’ har premiere 18. september på Disney+ i USA. I Norge er den enn så lenge å finne andre steder. Det er et av mange tilfeller som nok vil ende opp på Disney+ når andre avtaler utløper. Imens må vi smøre oss med tålmodighet før alt Disney eier dukker opp. Foto: ABC

Noe innhold er ikke ansett som passende for Disney+, som Fox-filmene Deadpool 1&2 (aldersgrense 18 år). I USA velger Disney å legge mye av slikt innhold til strømmetjenesten Hulu, som de også har sikret seg eierskap over. Den strømmetjenesten kan bundles med Disney+ i USA, men er ikke tilgjengelig i Norge.

I tillegg vil ikke de kommende storfilmene bli lansert samtidig på Disney+ som på kino. Her må du værsågod smøre deg med tålmodighet.

Slikt er smått irriterende. Jeg snakker mye om «mediets egenart» når det kommer til strømming og dette er et tilfelle hvor Disney+ ikke benytter seg av strømmetjenestens styrke fordi den blir diktert av forretningsmodellen til kinobransjen.

Mulan. Foto: Disney
Mulan skulle først komme på kino, men forsinkelser på grunn av koronapandemien gjør at den dukker opp først på Disney+ i desember. I USA er den blitt tilgjengelig til å kjøpe for Disney+-abonnenter. Fremtidige filmer planlegges å først slippes på kino. Foto: Disney

Disney+ er likevel blant de beste på å dyrke mediets egenart, det er også filmer på vei som kommer direkte på tjenesten. Helt optimalt blir det derimot ikke før en Disney+-abonnent kan velge å se den nye Disney-storfilmen hjemme samme dag som den kommer på kino.

Norsk innhold finner du ikke på Disney+, det er primært amerikanske produksjoner tjenesten enn så lenge kan by på. Hvorvidt EU-krav eller krav fra norske myndigheter endrer på dette i fremtiden gjenstår å se.

En av de beste tekniske løsningene

Hva gjelder design, teknisk løsning og tilgjengeligher er Disney+ der oppe med de aller beste. Det er utvalgt innhold tilgjengelig i 4K og Dolby Atmos surround, app er tilgjengelig for Android og iOS, på spillkonsoller og flere smart-TVer.

Navigering er enkelt og velkjent – her minner det endel om Netflix og Amazon Prime Video. En artig vri er at det også er delt opp i de ulike «universene» Disney, Star Wars, Marvel, Pixar og National Geographic.

Det skal litt til for å trykke seg vill på Disney+. Designere har en tøffere jobb med å skape logikk i brukergrensesnitt til Netflix, Viaplay, TV 2 Sumo og Amazon fordi det er så mye forskjellig. Å bla seg forbi Paradise Hotel og Premier League på jakt etter en blockbuster for hele familien er noe du slipper å tenke på som Disney+-abonnent.

Teknisk info:

 • Tilgjengelig på Android, iOS, Apple TV, PS4, Xbox One, Amazons Fire Stick, Chromecast, Android TV
 • Kan strømme på opp til fire enheter samtidig.
 • Opp til syv brukerkontoer.
 • Kvalitet på opp til 4K med HDR (på utvalgte titler).
 • Støtte for Dolby Vision og Dolby Atmos.
 • Nedlasting for offline-modus – uten tidsbegrensing.
 • Mulighet til å velge oppløsning (4K UHD, HD-kvalitet, SD-kvalitet).

Spennende ferskvaredisk

Av helt fersk innhold er det foreløpig litt tynt, men Disney+ har mye spennende på vei. Her ligger tjenesten på nivå med Apple og Amazon Prime i antall prosjekter. Fortsatt et hav bak det Netflix driver på med, men det gjelder forsåvidt alle strømmetjenester. Netflix, med sine over 100 milliarder i årlig innholdsbudsjett, vil det ta lang tid for øvrige å matche.

Strengt talt behøver ikke Disney+ det, da tjenesten som nevnt har et mer nisjepreg enn Netflix’ «noe for alle»-modell.

The Mandalorian. Foto. Disney+
The Mandalorian. Foto. Disney+

Usikkerhet er det, for det gjenstår å se hvilket nivå Disney ligger seg på av kommende Disney+-originaler. The Mandalorian er nær fulltreffer, det betyr derimot ikke at serier som Loki, Falcon & The Winter Soldier, National Treasure og Turner & Hooch gjentar den bedriften.

Mengden ferskt innhold på vei er derimot mer enn godt nok til å forsvare månedsprisen og det setter konkurrentene under press.

Innhold på Disney+:

 • Serier, filmer og programmer fra Star Wars, Marvel, Pixar, National Geographic og Disney.
 • Noe innhold fra Fox og ABC (bl.a. The Simpsons og X-Men-filmene)
 • Norsk tekst. Norsk tale på mye av barneinnholdet. Mulighet til å velge tekst/tale.
 • Storfilmene som planlegges på kino kommer ikke samtidige på Disney+.

Hvis du vil vite mer om innholdet:

Satser på velkjente titler fremfor det ukjente

Derimot ser det tynnere ut hva gjelder å skape nye populære merkevarer. Disney+ er kynisk og satser nær sagt utelukkende på innhold som har en nostalgisk effekt, mens konkurrenter som Amazon (The Boys, The Expanse) og Netflix (Stranger Things, The Umbrella Academy) har skapt nye univers for seere å forelske seg i. Tiden får vise om Disney+ blir mer vågal når de har etablert tjenesten, slik som moderselskapet Disney har vært i tidligere tiår.

Hvis ikke det er tilfellet vil Disney på sikt slite mot det som i et større perspektiv er nykommerne innen underholdningsindustrien: Netlix, Apple og Amazon. For der hvor Disney setter sin lit til en evig forkjærlighet til gårsdagens favoritter tvinges nykommerne til å utforske det som er nytt.

Det er en mer vågal og risikofylt ferd, men ser man hva HBO fikk til med Game of Thrones og Netflix med Stranger Things så er det liten tvil om at det er et område Disney bør kaste seg over.

På dette området er National Geographic-delen enn så lenge best. Programmet Jeff Goldblums verden ble eksempelvis en umiddelbar favoritt. Goldblum gjør en ypperlig jobb med å underholde og undervise på nær sagt allegorisk vis. Jeg gleder meg også stort til den kommende serien The Right Stuff, som skiller seg ut blant haugevis med merkevare-titler som Star Wars: The Bad Batch, Hawkeye og National Treasure.

The World According to Jeff Goldblum. Foto. Disney+
The World According to Jeff Goldblum. Foto. Disney+

I mellomtiden vil nok Disney+ klare seg ypperlig med flere av tidenes mest populære filmer, med Star Wars og Avengers-filmene i spissen. Toy Story, Hjemme alene, Avatar, Istid og Mrs. Doubtfire er alle tidløse klassikere. Det blir vanskelig å kjede seg i ledige stunder med et Disney+-abonnement.

Skaper prispress

Disney+ er for hver enkelt den enkleste tjenesten å vurdere. Liker du merkevarene og en god nostalgitripp er det bare til å satse på tjenesten, for prisen gir veldig mye innhold for pengene. Du kan fint kaste bort en fellesferie på bilbioteket som er tilgjengelig og det er mye spennende i vente.

Prisen får meg også til å bli mer kritisk til den stadige prisøkningen på noen av konkurrentene. Når alternativer tilbyr en dårligere teknisk løsning og dårligere strømmekvalitet kan det vanskelig forsvares en pris på over hundrelappen – med mindre du heter Netflix eller tilbyr dyre sportsbegivenheter.

 • Pr. måned: kr. 69,-
 • Pr. år: kr. 689,- (kr. 57,5 i snitt)

Konklusjon: En sikker vinner (for alle som liker slikt innhold)

En høyst overkommelig pris, bunnsolid teknisk løsning, enkelt brukergrensesnitt og godt tilgjengelighet gjør dette til en no-brainer for alle som liker innholdet.

Det som trekker ned er at det fortsatt er endel fra Disneys rikholdige arkiv som mangler, i tillegg til at det kan bli for mye nytt basert på gamle titler. Det kan blir vel mye melking om ikke de nye filmene og seriene som kommer holder et høyt nivå.

Er jeg fornøyd? Ja, bevares. Utfordringen blir økt press på lommeboken, for Disney+ kan vanskelig erstatte eksisterende tjenester. Den er et godt supplement.

Blir totalutgiftene for store må noen derimot ryke og det blir ikke Disney+. Nå forventes det at konkurrenter tar grep både på pris og teknisk løsning.

Vil du vite mer? Sjekk ut TV 2 Hjelper deg og Serienytt-podcast

Disney+ har vi dekket både på fjernsyn og i ny fersk podcast som du kan sjekke ut.

Serienytt på TV 2 Hjelper deg: Kan tjenesten måle seg med Netflix?

I 2019 kom TV 2 Hjelper deg på besøk, hvor vi testet ut blant annet Disney+. Du kan se den testen på TV 2.no (ekstern lenke).

Podcast: – Mye «bang for the bucks»

Produsent Kenneth Remy og jeg er begge vokst opp med en forkjærlighet for Star Wars, superhelter og Disney. Fra våre hjemmekontor i «koronasommeren» satt vi oss ned på hver vår kant for å snakke om våre håp og forventninger til Disney+, samt tanker om storserien The Mandalorian.

Andre nettaviser som har testet Disney+:

Annonse Se årets store seriebegivenhet Obi-Wan Kenobi på Disney+. Klikk her
Sjekk ut øvrige kategorier
Annonse
Annonse

Relevante nyheter

Disney+ pakker:

  Test av Disney+: - Gir god valuta for pengeneEn trygg og god investering for alle som er glad i Disney, Marvel, National Geographic eller Star Wars.
  X
  X