Test: HBO Nordic

Del nyheten

HBO Nordic må gjøre noe med den dårlige strømmekvaliteten, for innholdet er alt for bra til å bli servert i en så svak teknisk løsning.

En favoritt med bismak

Det er ingen strømmetjeneste som er i nærheten av å bli brukt så mye av undertegnede som HBO Nordic. For meg er innholdet så ufattelig bra og huser flere av mine favoritter, fra Game of Thrones og Billions til Black Sails, The Leftovers og Vikings.

Her dukker også alltid opp nye favoritter, i høst har jeg storkost meg med blant annet Watchmen og His Dark Materials. HBO-klassikerne i arkivet gjør også strømmetjenesten til soleklart best på innhold fra slutten av 90-tallet for frem til 2010. Jeg tror det er den eneste strømmetjenesten jeg ikke satt på pause i deler av 2019.

Watchmen var en av høstens store høydepunkt på seriefronten. Foto: HBO Nordic

Likevel kan ikke HBO Nordic slippe unna kritikk og en veldig formanene pekefinger fra en gretten gubbe. For vi er nå mot slutten av 2019 og tjenesten er blandt de svakeste på både grensesnitt og strømmekvalitet. Det var så dårlig at det regelrett ødela deler av siste sesong av Game of Thrones. Kritikken har vært der i årevis men HBO Nordic har valgt å ikke gjøre noe nevneverdig med det.

Dette må endres, for konkurrentene kommer nå med innhold som konkurrerer med det beste HBO Nordic har å tilby. Det gjerne til en billigere pris og med bedre strømmekvalitet.

Det eksisterer ingen unnskyldning for en tjeneste som har blitt 30 kroner dyrere siden 2012 og økt inntektene betydelig, uten at det er blitt nevneverdig bedre på de nevnte områdene. Konkurrentene klarer dette, spesielt de som ikke har begitt seg ut på direktesendt innhold. Da må pisken dessverre svinges.

Kan bli en klar vinner

Om HBO Nordic hadde gjort jobben og vært på nivå med Amazon Prime Video eller Netflix på dette området, hadde det vært en ganske klar førsteplass. Dette til tross for at tjenesten er svak på lokalt innhold, ikke har direktesendt innhold og eller særlig sterk på innhold for barnefamilier (selv om Toonix-tillegget er helt kurant).

For på seriefronten er det eksklusive innholdet såpass bra spisset og med en så høy kvalitet at konkurrentene fortsatt har et stykke å gå. Prisen på 99,- kroner var også en helt ok utgift, men tjenesten valgte merkelig nok å vippe seg over i den dyre prisklassen med å legge på en tikroning. Samtidig som nye konkurrenter kom på banen.

Økte utgifter for innkjøpte serier som Hulu-serien The Handmaid’s Tale og egenproduksjoner som Beforeigners og kommende Utmark oppgis som årsak til prisøkning. Foto: Hulu

En merkelig prioritering og forklaringen om at innhold som den norske HBO-godbiten Beforeigners medfører prisøkning holder ikke. Viaplay lager betydelig mer lokalt innhold og også de har en bedre fungerende tjeneste, uten at prisen er nevneverdig mye høyere.

At den kan inkluderes i TV-pakker fra Telenor (T-we) og RiksTV hjelper på, HBO skal berømmes for god tilgjengelighet (også i Apple TV, Chromecast-støtte og de fleste plattformer). Det gjøres også en veldig god jobb fra tjenestens informasjonsmedarbeidere med både egen premierekalender og mye god informasjon på sosiale medier, der har konkurrentene gjerne litt å lære.

Jeg er også litt beroliget av at tjenesten ikke personliggjør nevneverdig i sitt grensesnitt, for det reiser som nevnt problemstillinger jeg alt har nevnt i testen av blant annet Netflix. Det er et tveegget sverd det der, for hvor mye ønsker du egentlig at strømmetjenesten lærer om deg? Fokus på personvern tror jeg vil bli viktigere i årene som kommer, heldigvis har GDPR sikret gode rettigheter til nordmenn. HBO Nordic er også litt mer åpen om hva vi liker å se, med jevnlige topplister over populært innhold (selv om jeg savner mer rådata).

Den enkeltstående tjenesten er derimot både for dyr og for dårlig nå. Prisøkningen hadde vært akseptabelt om det betydde 4K, muligheten til å se offline, en mer stabil tjeneste som takler stor pågang og et bedre grensesnitt som ikke gir null treff ved noe som grunnleggende som å søke på begrepet «norsk» eller «komedie».

Konklusjon

HBO Nordic er best på serier, men dårligst på teknisk løsning. For de som har investert i best utstyr i stuen kan det være på sin plass å kjøpe seriene på Blu-ray (eller for noen innkjøpte serier kan tålmodighet bety at du kan se de til bedre kvalitet på Viaplay eller Netflix), men for de som ser på mobil, nettbrett eller eldre TV-er er HBO Nordic fortsatt et åpenbart valg som stiller langt sterkere.

Fem stjerner er kun 4K, økt stabilitet og et bedre grensesnitt unna.


Utvalge HBO Nordic-anbfalinger


    Oversikter:

    Annonse
    X
    X