Slet du med for mørke scener i episoden «The Long Night»? «Du må stille inn TV-en riktig», er beskjeden fra ansvarlig filmfotograf for episoden.

Frustrerte seere

Det episke slaget om Winterfell sjokkerte og engasjerte seerne. Flere av tilbakemeldingene handlet om at det var vanskelig å se hva som skjedde i scenene som foregikk utendørs i mørket.

I Norge har mye av frustrasjonen vært rettet mot HBO Nordic, som sender episoden i en lavere oppløsning og bitrate enn hva eksempelvis Netflix gjør med sine egenproduserte serier. VG-eide Tek.no har gått hardest ut og slått fast at «strømmekvaliteten til HBO er en skam» og senere fulgt opp med en egen guide om hvorfor det er så dårlig.

I en uttalelse til Dagbladet har HBO Nordic avvist at de har skrudd ned kvaliteten for å imøtekomme den store pågangen, som blant annet førte til nedetid i forbindelse med første episode. Forbedringer vil også komme.

– Vi kan ikke gå nærmere inn på spesifikke utviklingsprosjekter, som når eller hva slags nye funksjoner som vil bli implementert i fremtiden. Men kan forsikre om at vi implementerer forbedringer gradvis og så raskt vi kan, sier Celine Ryel, PR-sjef i HBO Nordic. 

Ikke bare HBO Nordic-kunder som klager

Men også blant seere verden over som har tilgang til å se serien i 1080p og høy bitrate har det blitt klaget over uoversiktlige scener. I USA er kvaliteten bedre når den er sett på HBO eller via strømmetjenester som HBO Go eller Amazon, i Norge sendes den også med høyere kvalitet på TV-kanalen C More Series. Også blant deres seere har det blitt påpekt hvor mørkt og uoversiktlig det var.

Nå har filmfotograf Fabian Wagner, som var ansvarlig for episoden, gått ut og sagt det ikke er noe galt med scenene.

– Veldig mange vet ikke hvordan de skal stille inn TVen riktig. Og mange ser den på små iPads, som ikke på noen måte kan yte en serie som dette rettferdighet, er hans svar til Wired U.K. som stilte han spørsmål om episoden.

Annonse

– Alt vi ønsker at folk skal klare å se er der, fortsetter han og i artikkelen utdypes det at sjefprodusentene ønsket at episoden var mørk og med et unikt visuelt preg.

Vinterstormen blendet Jon, Daenerys og seerne. Men da de fløy over skyene ble vi servert noen nydelige scener. Foto: HBO

Wagner nevner ikke dårlig strømmekvalitet og retter nok sine råd til de som har sett serien i høyeste tilgjengelige kvalitet, men som likevel klager over får mørke scener.

Spilt inn om natten

Episoden har kanskje den mest omfattende innspillingen utført for en serie, med 11 uker lang innspillingen gjort i mørket. Serien har lenge gjort et poeng om viktigheten av at mørket kommer og «at natten er full av terror». Det var også ment å vise viktigheten av at rollefiguren Arya Stark i lang tid var blind og dermed ble en mester i å håndtere slike forhold.

Wagners anbefaling er å behandle Game of Thrones som en kinoopplevelse. Se den i et mørkt rom på en riktig kalibrert TV. Det er heller ikke meningen du skal se alt, for å skape forvirring og iverksette seerens fantasi.

Selv om det har vært mange klager rettet mot scenene har også mange seere kommet til dens forsvar.

Game of Thrones sesong 8 kommer i 4K senere i år

Uansett hvordan du opplevde kampsekvensene vil det senere i år bli mulig til å se den på nytt i langt bedre kvalitet. Det er bekreftet at sesong 8 vil bli gitt ut på Blu-ray i 4K-kvalitet.

SERIESIDE: Informasjon, trailer, premieredatoer og mer

Game of Thrones sesong 1. Foto: HBO Nordic

Game Of Thrones

I Westeros bryter det ut en kamp om tronen. Samtidig lurer en trussel bak en gigantisk mur i nord.