Anmeldelse av Peaky Blinders sesong 4, episode 1: Endelig er Peaky Blinders tilbake! Vi har sett første episode og kan love fansen følgende: Den skuffer ikke!

Obs! Spoilere fra sesong 3 følger, i tillegg til litt av utgangspunktet og overordnet historie for sesong 4. 

Det er gått nærmere halvannet år siden BBC Two sendte den eksplosive sesongavslutningen til tredje sesong. Vi ble etterlatt med sjokket hvor gjengen i Peaky Blinders var nede for telling – med de fleste ført bak lås som følge av en avtale inngått av Tommy Shelby. «Fookin’ cliffhanger!» skrek vi alle med vår tilgjorte Birmingham-dialekt.

En ny trussel melder sin ankomst

Sesong 4 kaster ikke bort tid, vi bringes rett til fengselet hvor Tommys familie er i livsfare. De er ei heller særlig fornøyd med Tommy og resultatet er deretter, de vil helst ikke ha særlig med hverandre å gjøre. Derfra går det slag i slag, en intens scene i åpningsminuttene blir avløst av det som kanskje er seriens morsomste øyeblikk, som følges av enda et verdt å humre over (vent og se hva Arthur driver med). Roen senker seg. Tror vi. Før en ny fiende melder sin ankomst fra USA: Mafiaen. Helvete bryter løs.

De meste av første episode er satt til julefeiring i 1925, som betyr at vi nå er 6 år frem i tid i forhold til hvor sesong 1 startet. Settingen med Peaky Blinders i oppløsning og konflikt er nok for klassisk historiefortelling å regne, det er få ting som fenger mer enn en fall-from-grace beretning kombinert med budskapet «stand together or die alone». Det er vel heller forutsigbart at serien går i den retning, den er ingen ung-kalv lenger og behøver nye vendinger for å fremstå frisk og freidig. Samtidig loves det litt back-to-basics, hvor gjengen må samles for å stå imot en fiende det brukes mye tid og dialog på å bygge opp som en Goliat som kommer for å tråkke på lille David. Det gir litt inntrykk av at dette er noe vi har sett før.

Heldigvis ser det ut til at gjennomføringen er like stilistisk og kul som det bare Peaky Blinders får til. Her spares det ikke på Tommy-kruttet og denne anmelder frydet seg nå fra start til slutt.

Adrien brody
Oscar-vinner Adrien Brody spiller mafioso som er ute etter Tommy. Foto: BBC

For en nå isolert og ensom Tommy blir det ikke enklere når mafiaen melder sin ankomst, her med en mafioso-rolle skrevet spesielt for nykommer Adrien Brody. Scenetiden er heller kort i første episode, men du bare vet det blir bra når en Oscar-vinner blir med i teamet. Forhåpentlig får vi scener med både han, Cillian Murphy og gjesteskuespiller Tom Hardy (som er bekreftet å komme tilbake, men han glimrer dessverre med sitt fravær i første episode). I tillegg vil også Game Of Thrones-kjenning Aiden Gillen dukke opp.

Som Boardwalk Empire på sitt mest intense

Første episode er på sett og vis et pliktløp for å få samlet gjengen igjen, hvor den nye trusselen er samlingspunktet. Det forhindrer ikke at det blir spennende og det venter også en og annen overraskelse, en høyst brutal slåsskamp og den velkjente stilen fansen elsker.

Annonse

Mafianes inntreden tilfører serien en ny dimensjon og det minner litt om da Bobby Cannavale ble med i Boardwalk Empire sesong 3 som Gyp Rosetti. Det ble helsprøtt og spennende, noe det er håp om at Adrien Brody kan bidra med her i det som virker som en langt mer avbalansert og kalkulerende rolle. I likhet med tidligere sesongåpninger etterlates jeg med en mersmak av det sjeldne. Som jo betyr at episoden har gjort jobben sin og vel så det.

Om du er fan av Peaky Blinders kan jeg vanskelig se for meg at du blir skuffet av denne starten. Skuespillerne leverer og mafiaen lover en langt mer engasjerende fiende enn russerne fra sesong 3.

Som tidligere sesonger blir det 6 episoder, et antall som bør sikre at intensiteten ivaretas. Serien er alt fornyet for sesong 5, dermed blir det mer å glede seg over de neste par årene.

Peaky Blinders sesong 4 kommer 17. november på C More og TV2 Sumo. 

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer