Hva er egentlig greien med Twin Peaks? Vi tegner opp serien fra start til slu… ny-start i en egen tidslinje!

TV-serien som tidlig på 90-tallet gikk fra å være den største TV-begivenheten, prydet forsidene og var det alle snakket om, til så å være kansellert 32 episoder senere. Spørmålet blir da: Hvorfor skryter så mange av serien 26 år senere? Akkurat hva var det som var så revolusjonerende?

La oss hjelpe med det svaret!

Vi tar et tilbakeblikk og serverer deg seriens historier i enkelte nøkkelpunkt, i tillegg til å vise hvilke serier som i større eller mindre grad fulgte i dens fotspor. 

Noe du mener mangler fra tidslinjen vår? Benytt gjerne kommentarfeltet, vi legger til fortløpende.

1990

22. mai: ABC Fornyer

Serien opplevde solide seertall, men opplevde et markant fall i konkurranse mot giganten Cheers.

Kanalen flyttet serien fra torsdag kveld til onsdager, noe som hadde solid effekt. Serien ble fornyet 22. mai, med et økt episodeantall fra 8 til 22.

23. mai: Sesong 1 avsluttes

Siste episode av første sesong sendes på ABC. Kunst-stykket er unnagjort, det feires med en «damn good cup of coffee».

Sommeren: Lynch-datter med bok

Mellom de to første sesongene kom Jennifer Lynch, datteren til David Lynch, med boken The Secret Diary Of Laura Palmer.

12. juli: Northern Exposure har premiere

Den første av en rekke serier man kan se tegn på tydelig Twin Peaks-inspirasjon. For Northern Exposure, som er satt til en liten by i Alaska, kan det diskuteres hvor stor påvirkningen var.

Serien premierte et par måneder etter at Twin Peaks første sesong ble avsluttet, noe som tilsier at produksjonen foregikk lenge før Twin Peaks dukket opp på skjermen. Men pilot-episoden til Twin Peaks svirret rundt i Hollywood i lang tid og det er spekulert i at arbeidet til Lynch smittet over.

De to seriene deler flere likheter, blant annet surrealistiske aspekter og setting. Serien ble også sendt på TV her i Norge.

10. november: Morderen avsløres

I episode 7 av sesong 2 avsløres morderen. Det anses som vendepunktet for serien og kvaliteten dalte.

David Lynch selv har sagt at «season two sucked» og ble mindre involvert.

Høsten: Twin Peaks på NRK

TV-serien kom også til Norge, hvor NRK viste den fredagskvelder. Den ble en seersuksess og senere er det beskrevet at «gatene i Norge var folketomme».

1991

Sommeren: Frost-bror med bok

Nok en bok dukket opp, denne gang fra Scott Frost, broren til Mark Frost.

The Autobiography of F.B.I. Specia Agent Dale Cooper: My Life, My Tapes bestod av alle opptakene til agent Cooper, fra hans barndom og frem til saken om Laura Palmer.

18. februar: I praksis kansellert

Seertallene raste og etter 16. episode kom nyheten om at serien ble «satt på is».

Dette medførte en storstilt seer-kampanje hvor ABC ble sendte brev til kanalen. Kampanjen ble en suksess og fra mars av ble de resterende 6 episodene sendt.

10. juni: Sesong 2 avsluttes

Foreløpig siste episode ble sendt. Det skulle gå nærmere 26 år før neste TV-episode.

1992

18. september: Picket Fences har premiere

Picket Fences

Dramaet satt til en idyllisk småby i USA var en av de første seriene TV-kritikerne påpekte var inspirert av Twin Peaks, med sin direkte portrettering av livene til byens innbyggere.

Det var ingen hvem som helst som stod bak serien. David E. Kelley (Boston Public, Big Little Lies, Ally McBeal, Chicago Hope) skapte serien for ABC-konkurrenten CBS.

1993

10. september: The X-Files har premiere

Mørk drama, ironi, surrealisme og FBI-etterforskere. Sci-fi serien The X-Files tok opp stafettpinnen etter Twin Peaks og rotet seg ikke bort i tidlig kansellering.

Klassikeren hentet inspirasjon fra en rekke filmer, spesielt Steven Spielberg, mens David Lynch sin mer surrealistiske og visuelle stil ble en viktig ingrediens fra TV-seriens verden.

1995

The Twin Peaks Gazette

Verdensveven ble tilgjengelig for allemenheten og Twin Peaks-fansen fant et sted å møtes på tvers av landegrensene.

Nettsiden twinpeaksgazette.com ble startet av fans. Den var inspirert av en fan-basert avis som ble solgt til abonnenter under seriens løp.

Nettsiden opphørte i 2012 og ble avløst av The Twin Peaks Gazette.

Klar for TVNorge

TVNorge sikret seg rettighetene til serien og fant plass i sendeskjemaet sitt for 1995.

1999

10. januar: The Sopranos har premiere

Serien som av mange anses som starten på TV-seriens pågående gullalder har premiere på HBO.

Likhetene med Twin Peaks er ikke nødvendigvis enkelt å merke seg, men serieskaper David Chase har ved gjentatte anledninger påpekt hvordan Twin Peaks var hans viktigste inspirasjon.

Rent visuelt kommer dette best til syne gjennom de surrealistiske drømme-sekvensene.

2001

Klar for TV3

TV3
TV3

Ti år etter at serien ble avsluttet var etterspørselen fortsatt der. TV3 sendte seriens episoder frem til 2002.

November: - Død som en smultring

David Lynch levner en eventuell fortsettelse av serien lite håp. «Twin Peaks er død som en smultring» uttalte han til Empire.

Intervjuet (eksternt)

2003

7. september: Carnivale har premiere

Den kortlevde HBO-serien har premiere og blir umiddelbart sammenlignet med Twin Peaks. Serieskaper Daniel Knauf har bekreftet innflytelsen fra Lynch-serien, ved siden av blant annet boken The Grapes Of Wrath.

Den er gjerne sett på som en av HBOs undervurderte, en serie som gjerne kom i skyggen av giganten Lost, som opererte med lignende mystikk.

2004

22. september: Lost har premiere

Over et tiår etter Twin Peaks kansellering begynner vi for alvor å se serier fra yngre serieskapere som har blitt inspirert dukke opp på løpende bånd.

I 2004 kommer den største av de alle. Lost har premiere og omfavner surrealistisk mystikk i minst like stor grad som Twin Peaks.

Sant skal sies var serien kanskje like glad i å ikke svare på spørsmål den stilte, som kanskje var like greit siden de svarene som kom ofte kunne skape furoe på halve Internettt.

Medskaper Damon Lindelof er en uttalt Lynch fan som har tatt Twin Peaks inspirasjonen enda lenger med The Leftovers (2014).

3. oktober: Desperate Housewives har premiere

En av de mest populære Twin Peaks-inspirerte seriene har premiere i krimsåpen fra samme kanal.

ABC-serien Desperate Housewives blandet mystikk og nabolagets skjulte hemmeligheter med en rekke små og store referanser til Frost og Lynch-serien. I tillegg dukket etter hvert Twin Peaks-stjernen Kyle MacLachlan opp i en større rolle.

2007

Lynch-veto mot fortsettelse i grafisk utgave

I forbindelse med DVD-ugivelse planla artisten Matt Haley og Twin Peaks-produsent Robert Engels å lage en grafisk novelle som ville fungere som «sesong 3».

David Lynch satt ned foten. Han ønsket ikke at historien skulle fortsette.

2008

Klar for TV2

Etter å ha blitt sendt på NRK, TVNorge og TV3 kom turen nå til TV2. Kult-klassikeren har dermed vært sendt på samtlige av de største kanalene i Norge.

9. september: Fringe har premiere

Science Fiction-serien ble skapt med Twin Peaks i tankene. Skaperne Alex Kurtzman og Roberto Orci ønsket et «surrealistisk FBI-element» til serien som siden er blitt litt av en kult-klassiker.

En av episodene ble attpåtil gitt navnet Northwest Passage, tittelen som opprinnelig var tiltenkt Twin Peaks.

2010

1. desember: Psych-hyllest

TV-serien Psych vier en episode i sin 5. sesong til å hylle Twin Peaks. Flere av Twin Peaks-skuespillerne har gjesteroller i episoden.

I episoden etterforskes et drap i en småby. Episoden inneholder flere referanser til det som nå var en solid kult-klassiker.

2011

3. april: The Killing har premiere

AMC, nykommeren på seriefronten, hadde for alvor gjort seg kjent med Mad Men og Breaking Bad. Nå fulgte de opp med en serie som på flere områder minner om Twin Peaks. Et mord i en avsidesliggende amerikansk by og hvordan drapet påvirker alle, hvor mysteriet blir en snakkis verden over.

Serien var basert på danske Forbrydelsen. Nok en gang ble også avsløringen noe det ble rabalder av. Det ble forsøkt å unngå Twin Peaks-tabben med å avsløre drapet, men det fikk seere til å rase og flere følte seg lurt da sesong 1 ble avsluttet uten avklaring.

Morderen ble avslørt påfølgende sesong, men serien klarte aldri å hente seg inn igjen.

2013

4. Mars: Broadchurch har premiere

David Tennant i Broadchurch.

Den britiske krimserien tar store deler av verden med storm etter en kritikerrost sesong.

Serien er fri for surrealisme og det overnaturlige, men settingen med en tilreisende etterforsker som avdekker småbyens små og store hemmeligheter når han etterforsker et mord er åpenbart inspirert av Twin Peaks.

Serieskaper Chris Chibnail har fremhevet Twin Peaks og Murder One som viktige inspirasjonskilder.

18 mars: Bates Motel har premiere

I 2013 dukket det opp en rekke Twin Peaks-inspirerte serien.

Serieversjonen som forløper til klassikeren Psycho startet sitt fire år lange løp på amerikanske A&E.

Carlton Cuse var en av mennene bak serien og påpekt at de «så og si bare kopierte Twin Peaks».

18. mars: Top Of The Lake har premiere

 

Den visjonære Jane Campion har ganske åpenbart Twin Peaks som en viktig rettesnor for sin britiske krimperle Top Of The Lake.

4. april: Hannibal har premiere

Hannibal, med sine skremmende sekvenser og surrealistiske mareritt-infiserte scener, deler mye med Twin Peaks. Den følger også auteur-tilnærmingen, her styrt av Bryan Fuller.

Fuller selv påpeker et nærmest religiøst forhold til David Lynch, hans filmer og Twin Peaks.

Mai: Ryktene skyter fart

Etter uker med rykter om en mulig gjenoppliving bekrefter skuespiller Ray Wise at David Lynch hadde snakket med han om en potensiell ny sesong.
2014

12. Januar: True Detective har premiere

Etterforskerne Rust Cohle (Matthew McConaughey) og Martin Harts (Woody Harrelson) jakt på en ung kvinnes morder leder de til en mørkt og nærmere surrealsitisk verden.

Anmelderne var raskt ute til å påpeke flere likheter med Twin Peaks. Hvor mye Cary Fukunaga, som stod for første sesongs regi, lot seg inspirere er uvisst. Men han har påpekt at han stilte seg spørsmål om hvordan David Lynch fikk til Twin Peaks og hva som må til for å regissere samtlige episoder i en sesong.

2015

12. januar: Stjernen bekreftet

Det bekreftes at Kyle MacLachlan vil gjenta rollen som den ikoniske Dale Cooper.

Les nyheten

April: Lynch trekker seg

David Lynch går offentlig ut og sier han ikke vil regissere episodene grunnet et for lavt budsjett.

Mai: Lynch tilbake i regi-stolen

Etter uker med drama i kulissene bekreftes det at David Lynch er tilbake og vil regissere alle episodene i serien. Alt kan løses over en god kopp kaffe!

Antallet episoder, som først var 6 – for så å økes til 9 – er nå satt til hele 18 episoder. I tillegg bekreftes det at Angelo Badalamenti er tilbake for å komponere lydsporet.

Juli: Returen skyves til 2017

Den opprinnelige planen om å sende serien i 2016 vrakes etter alt å dømme, Showtime-sjef David Nevins sier det er opp til Lynch og Frost å avgjøre.

I tillegg sier han at det trolig blir mer enn 9 episoder. «Det er til syvende og sist under Frost og Lynch sin kontroll».

Read More

September: Innspillingen starter

Twin Peaks 2017. Foto: HBO Nordic
Twin Peaks 2017. Foto: HBO Nordic

Innspillingen starter, med Lynch bak kamera og en rekke returnerende skuespillere foran.

Blant annet Kyle MacLachlan, Mädchen Amick, Sherilyn Fenn, Sheryl Lee og Ray Wise.

Nye tilskudd er Monica Bellucci, Jeremy Davies, Trent Reznor, Laura Dern, Robert Forster, Tim Roth, Jennifer Jason Leigh, Ashley Judd, Tom Sizemore, Amanda Seyfried, Matthew Lillard og Naomi Watts.

September: Catherine E. Coulson går bort

Skuespiller Catherine E. Coulson, kjent for rollen som «The Log Lady», taper kampen mot kreft og dør i sitt hjem, 71 år gammel.

Planen var å gjenta rollen i serien. Hun rakk trolig å spille inn et par scener før hun døde og er med på casting-listen til serien.

8. oktober: Ingen Ontkean

Det bekreftes at skuespiller Michael Ontkean ikke er med i serien. Han spilte sheriff Harry S. Truman, men har siden den gang pensjonert seg som skuespiller.

Robert Forster, som opprinnelig var ment å spille rollen, skal være hyret inn til å spille byens sheriff.

Ontkean (til høyre) blir ikke med i sesong 3

Les nyhet (eksternt)

November: Flere skuespillere bekreftes

Returen til Miguel Ferrer (Albert Rosenfield), Richard Beymer (Benjamin Horne), David Patrick Kelly (Jerry Horne) og Alicia Witt (Gersten Hayward) bekrftes. David Duchovny hinter til at han kanskje returnerer som Agent Denise Bryson.

18. desember: Den første teaseren

2016

Januar: David Bowie går bort

Twin Peaks
David Bowie i Fire Walk With Me

Den verdenskjente musikeren planla å gjenta rollen som Phillip Jeffries i en cameo før sin tragiske bortgang.

April: Innspillingen avsluttes

I april ble innspillingen avsluttet og nærmere et år med post-produksjon igangsatt. Innspillingen ble gjort i et basert på et langt manus, hvor så Lynch delte det opp i 18 episoder.

25. april: Rollelisten avdukes

Hele seriens rolleliste kunngjøres. Den inneholder navn til 216 skuespillere. Blant de over 30 skuespillere fra originalserien.

Les nyhet (eksternt)

Twin Peaks FAQ: All That's Left to Know About a Place Both Wonderful and Strange

Forfatterne David Bushman og Arthur Smith går i sin bok i dybden på akkurat hva som gjorde Twin Peaks til et kultfenomen.

18. oktober: The Secret History of Twin Peaks

Med-skaper Mark Frost kommer med en bok som tar for seg alt fra hemmelige journalier fra Lewis og Clark, UFOer og avslutningen av Twin Peaks sesong 2.

19. desember: David Lynch spiser smultring i rollen som Cole

Les nyhet

2017

13. januar: Dale Cooper-teaser

Januar: Miguel Ferrer går bort

MiguelFerrer

Skuespiller Miguel Ferrer kjent for rollen som Albert Rosenfield, taper kampen mot kreft og dør i sitt hjem, 61 år gammel. Hans scener var ferdiginnspilt.

26. januar: Riverdale har premiere

Amerikanske The CW har premiere på sin egen Twin Peaks-inspirerte serie rettet for ungdom.

Den Netflix-aktuelle serien mangler ikke på likheter med den 26 år gamle Twin Peaks, hvor innbyggerne rystes av forsvinningen til en av sine ungdommer.

Basert på Archie-tegneserien mikser serien Twin Peaks-mystikken med tenårings-såpedrama, slik The CW er kjent for med serier som The Flash, Gossip Girl og Smallville.

Februar: Warren Frost går bort

Skuespiller Warren Frost spilte legen Hayward. Han døde av sykdom 91 år gammel. Scenene hans skal ha vært ferdiginnspilt. Warren Frost var far til Twin Peaks-medskaper Mark Frost.

8. februar: Legion har premiere

FX gir full tillit til Noah Hawley etter hans suksess med Fargo-serien. Det resulterer i den mest særegne superheltserien til dags dato. 

Legion omfavner det surrealistiske og Hawleys fascinasjon av David Lynch, hans filmer og Twin Peaks er åpenbar og noe han selv påpeker.

4. mai: Ny teaser

22. mai: Ny sesong har premiere på HBO Nordic

Få timer etter USA-premieren er det HBO Nordic som gjør serien tilgjengelig for norske seere.

3. september: Sesong 3 avsluttes

Sesongens to siste episoder sendes på amerikanske Showtime. Dagen etter blir de tilgjengelig på HBO Nordic.

 

Er det noe du mener bør tilføyes tidslinjen eller har annet Twin Peaks-relatert på hjertet? Benytt gjerne kommentarfeltet.

Artikler som dette er mulig takket være våre abonnenter. Vurder gjerne et abonnement du også om du er interessert i lignende artikler.

5 KOMMENTARER

  1. Kul liste. Lars von Triers Riget hører vel definitivt hjemme her. Nordens svar på Twin Peaks, og bare noen få år senere.

    • Ja, det har du nok rett i. Forsøkte å trimme de mange seriene som har TP-DNA, men Riget/von Trier var nok en som fortjente å bli nevnt. Vi skal få den på plass. Takk for tips!

  2. Kul liste. Lars von Triers Riget hører vel definitivt hjemme her. Nordens svar på Twin Peaks, og bare noen få år senere.

    • Ja, det har du nok rett i. Forsøkte å trimme de mange seriene som har TP-DNA, men Riget/von Trier var nok en som fortjente å bli nevnt. Vi skal få den på plass. Takk for tips!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here