Tid for tøffe spørsmål. The Affair er tilbake med mye på hjertet. Recap av episode 3.1

Del nyheten

Grilling ved middagsbordet blåser liv i The Affair. Velkommen til recap av sesongstarten!

The Affair er tilbake med førpremiere på HBO Nordic (ordinær premiere er 21. november), la oss ta noen minutter til å diskutere litt hvilken retning serien tar, for her går den virkelig inn i metadiskusjon-territorium. Hvordan portrettering av sex uten samtykke blir tolket dominerte og Noah fikk litt av hvert å forsvare.

Et tema som har vært mye i pressen de siste par årene, hvor Game Of Thrones har måtte tåle de hardeste skyts. Også Westworld har fått enkeltes øyenbryn til å heve seg, selv om flere mener den er mer en kritikk av det vi ser skje i Game Of Thrones. Det er en omfattende debatt, du kan gjerne lese vår kritiker Jakobs tanker om noe av dette i en kommentar til Westworld.

For øvrig er det en diskusjon hvor jeg føler meg mer som Noah i denne episoden, det er fascinerende å lese/høre på, men gjerne vanskelig å helt bli del av fordi det er ganske steile «fronter».

Denne episoden av The Affair handlet kun om Noah, som har sonet ferdig sin dom. Korriger meg om jeg husker feil, men det er vel første gang en hel episode er dedikert en person? Det tok meg litt tid å erindre alt som foregikk i sesong 2, som vel vitner litt om at det ikke var den helt store sesongen for min del – annet enn at Joshua Jackson og Maura Tierney virkelig fikk tid til å skinne de også.

Forrige sesong rundet av med at Noah påtok seg skylden for noe som de to kvinnene i hans liv var skyldig i, noe som kanskje gjorde han litt mer sympatisk i seernes øyne. Samtidig var det en god «fluktmulighet» for mannen som gjorde mye rart i løpet av sesongen, det kleineste var vel hvordan han havnet i boblebadet sammen med datteren. The Affair viklet seg virkelig inn i et rotete narrativ, selv for en Rashomon-inspirert historie.

The Affair
Jennifer Esposito kjenner nok mange igjen fra Blue Bloods, hvor hun i praksis fikk fyken. Hun er tilbake i rollen som hans søster Nina.

Noah virker å ha endret seg endel etter tiden i fengsel, noe som kan hinte litt om en samfunnskommentar om hva tiden i fengsel kan gjøre med en person (her er for øvrig HBO-serien The Night Of å anbefale). Noe skjedde i fengsel og han sliter med smerter i skulder. En mystisk forfølger plager han også. Det hele ender med cliffhanger hvor han enten knivstikkes eller har et eller annet psykologisk sammenbrudd som gir hallusinasjoner (jeg utelukker ingenting vel vitende at dette er en persons perspektiv vi blir servert).

Det som fenget mer var diskusjonen rundt middagsbordet, hvor Noah ble grillet av noen unge studenter, ledet an av nykommer Audrey (Sarah Ramos), som var mektig preget av skråsikkerhetens tyranni. Scenen i boken som beskrev sex med Alison tolket hun som voldtekt og hele middagsscenen virker som en kommentar på de siste års debatt, samt den store interessen for bøker (og filmer) om temaet, blant annet Fifty Shades Of Grey. Selv tolket jeg vel situasjonen på lignende vis som Audrey forrige sesong (men igjen, minnene svikter litt). Noah ble tvunget til å forsvare seg. Kanskje The Affair også følte seg tvunget til et forsvar.

En intens scene som viste frem mye frustrasjon fra alle parter. Det er her Affair er på sitt beste, ved å vise hvor ulikt noe kan oppfattes. Der det tidligere er blitt gjort gjennom ulik gjenfortelling av en hendelse, er det her diskusjonen som får frem ulikhetene. Det hele med den ekstra dimensjonen at dette er et Noah-perspektiv og vi vet fra tidligere at han gjerne ser på seg selv i litt bedre lys enn hvordan andre opplever han. Her fremsto Audrey som rabiat, mens den kvinnelige professoren ytret støtte og gjennom hele middagen viste hvor mye hun begjæret Noah. Audrey ville nok vært veldig interessert i å vite hva Alison syntes om scenen og om det var voldtekt eller ei, her var det Noah som fikk sitt svare strev med å forklare hvorfor han mente det ikke skjedde noe galt. Det er i hvert fall hvordan Noah tolket situasjonen. Dette er en scene og en diskusjon som det hadde vært fint å se fra en av de andres perspektiv og hvordan de oppfattet Noahs resonnement, her var det liten tvil om at den var designet for å gå i Noahs favør. Slik det ofte er fra Noah sitt perspektiv.

Frustrasjon var elllers gjennomgående tema i episoden, kanskje mest av alt synlig i en tidligere scene hvor Noah slaktet sin student:

«Det eneste hun har avslørt her i dag er hvor sjokkerende lite originalt hennes sjelsliv er. Det ville gjøre deg godt å skru av datamaskinen, reise deg fra sofaen, gå ut og møte virkelige folk. Du kunne trenge å studere ekte atferd. Eller forlat området, besøk et fattig sted for å se folk takle virkelige problemer. Så kan du skrive om det. 

Nå, det kalles en nådeløs «burn», det hele avsluttet med Noah som ikke skjønte hvorfor studenten tok seg nær av det. Men som han påpekte senere, han slet med å finne ut hvordan han skulle fungere i verden igjen. Angsten satt godt i og han var mer opptatt av å se seg over skulderen enn å følge med på farens begravelse. Tre år i fengsel har satt sine spor, og gitt ny mystikk å utforske.

aff-epi301-2071-ri-1600x1600
Den mystiske forfølgeren

Akkurat det revitaliserte serien. Er det noe jeg gjerne seg mer av er det hvordan fengselslivet har endret både han og de rundt. Om han da overlever den blodige slutten på episoden. Hvis The Affair fortsettere å berøre de vanskelige og aktuelle problemstillingene, slik som i denne episoden, kan det bli en sesong vel verdt å følge med på.

Fortsatt ubehagelig og provoserende, men noe sier meg det er akkurat det The Affair er ment å være.

Har du noen tanker om episoden? Del gjerne i kommentarfeltet!

[poll id=»88″]

Annonse