MARS sliter litt med å vise oss fluktruten fra Trump

Karakter

Alt er ikke som det skal på MARS sin eksperimentelle ferd, men opplevelsen er ikke helt fånyttes.

MARS er en hybridserie som forsøker seg på å kombinere fiksjon og dokumentar. Her følger vi en reise til Mars i år 2033, samtidig som vi får intervjuer med personene som i dag jobber med dette, eller som støtter det iherdig.

Annonse

Det er snart 45 år siden forrige gang en mann satt sine ben på Månen. Premisset om at vi om alt 17 år vil reise til Mars virker naivt optimistisk, men vi lar det heller være. Romferd og vitenskap om verdensrommet er snacksy greier og premisset er lett å selge til undertegnede.

Selve gjennomføringen skurrer endel i de to episodene jeg har sett. Det brukes mye tid på å forklare oss hvorfor vi behøver å reise til Mars. Her skal vi heller unnskylde regissør og manusforfatter, det ble tross alt spilt inn før Donald Trump vant valget. Selvfølgelig behøver vi å reise til Mars. Jo før, jo bedre.

Fortellerformens gyldne regel er «vis oss, ikke fortell oss», en som er kastet på dør i denne smått nyskapende måten å gi oss drama. Jeg liker utvikling, men er ikke helt sikker på at dette er utvikling i riktig retning (igjen, se valget av Trump). Dessverre undergraver flettingen av drama og programformat mye førstnevnte, mens det gjerne styrker sistnevnte. Dermed avgjøres det hele hva du er mest ute etter om du skal sjekke ut serien.

For min del er dramaet det førende, og her blir det dermed litt amputert. Litt synd er det derfor at hybridserien aldri helt tar av i så måte (sorry, jeg vet det der var slapp ordbruk). Ben Cotton gjør en god figur som teamets leder Ben Sojer, et team bestående av 6 astronauter, mens øvrige rollefigurer i løpet av de to episodene aldri helt blir gitt tiden til å bli definert. Spenningskurven er helt ok, som ventet blir det litt Apollo 13-inspirert problematikk, alt bygget opp med halleluja-tilnærming hvor det repeteres til det uendelige hvor fantastiske selvoppofrende helter dette er.

Dokumentarbiten er der den mest interessante, selv om den er blottlagt for enhver kritiske innspill. Dette heller mer over i propaganda-formatet, som egentlig er unødvendig da jeg tror de fleste som sjekker ut serien er interessert i både fiksjon og fakta om muligheten til å reise dit. For igjen, vi har Trump som USA-president nå og vil gjerne ha alternativer. Jeg er spent på hva de her skal fylle tiden med resten av sesongen, det var nå noen boblesprekker-kunnskaper som ble servert.

De to første episodene er lærerike og til dels spennende. Jeg tror nok en mer tradisjonell retning med en ren dramaserie ville vært å foretrekke, men jeg er ikke den som misliker eksperimentering. Og om det først skal gjøres er jo en serie om Mars-eksperiment et passende tema. Jeg håper bare det tar seg litt mer opp i episodene som kommer.

MARS kan du se på Fox søndager klokken 22:00. 

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom

Alt er ikke som det skal på MARS sin eksperimentelle ferd, men opplevelsen er ikke helt fånyttes. MARS er en hybridserie som forsøker seg på å kombinere fiksjon og dokumentar. Her følger vi en reise til Mars i år 2033, samtidig som vi får intervjuer...MARS sliter litt med å vise oss fluktruten fra Trump