Batman V Superman: Dawn Of Justice fikk ganske så god kritikk her hjemme, men i filmens hjemland USA ble den ikke særlig godt mottatt. Det har ikke stoppet publikum fra å strømme til kinoen.

For tross kritiker-slakt har filmens første horde av publikum valgt å stole på sin egen dom. Og ut fra WOM (Word Of Mouth)-målinger er filmen godt mottatt og flere anbefaler den til venner og bekjente (karakter B hos Cinemascore er greit nok, men under hva Man Of Steel fikk). Mer om det kan dere lese hos Deadline. Filmen er estimert å ta inn 171 millioner dollar (nærmere 1,5 milliarder kroner) i åpningshelgen. Dette inkluderer torsdagstall, hvor den tok inn rekordhøye 27,7 millioner dollar USA og hele 82 millioner dollar på fredagen. Til sammenligning tok Avengers inn 80.8 millioner sin første fredag.

Om du lurer: Om estimatet holder er dette knallgode tall og i en klasse for seg når det gjelder filmer som premierte i påsken. 

Spørsmålet nå blir om filmen fortsetter å sanke inn store summer, den trenger rundt 900 millioner dollar totalt for å anses som å gi forventet fortjeneste for Warner Bros. som har spyttet inn 250 millioner dollar i produksjon og anslagsvis 150 millioner dollar i PR. Hvor gode ben filmen har å stå på vil avgjøre dette i de kommende ukene.

Annonse

Gode besøkstall de første dagene viste at negative omtaler ikke klarte å trumfe fans sine ønsker om å se Batman og Supermann i konflikt, i tillegg til bonusen med å endelig få se Wonder Woman på det store lerretet. Filmen tok for seg flere kjente historier fra tegneseriene og en massiv PR-kampanje har gitt Warner Bros. en etterlengtet suksess etter et par tøffe år med reale bommerter.

Kritikere og publikum ikke enig om regissør Snyder

I ettertid har filmen skapt nok av diskusjoner, med hånende Ben Affleck-video og en tafatt RottenTomatoes.com-karakter på 30% (dvs at 70% av kritikerne ga den tommel ned). Paradoksalt nok var publikums dom på samme side den strake motsetning med 73% som langt som har gitt den tommel opp. Filmens fans har også mobilisert seg og begynt å påpeke at enkelte av filmens mer kritiserte elementer, som drømme-sekvenser, nok gikk over hodet på flere og at deler av kritikken i så måte var urimelig.

Regissør Snyder, her med Ben Affleck i rollen som Batman
Regissør Snyder, her med Ben Affleck i rollen som Batman

Uavhengig av hva folk måtte mene om filmen, den føyer seg inn i rekken av regissør Zack Snyders kontroversielle filmer. Den visuelt opptatte regisørren skapte nok av diskusjon med filmer som Watchmen, 300 og Man Of Steel, det ser ikke ut som kritikerne helt er på hans side.

 

Sammenlignet med øvrige Batman og Supermann-filmer, slik gjorde Batman V Superman: Dawn Of Justice det blant kritikerne:

 1. The Dark Knight (2008) – 94%
 2. Superman (1978) – 93%
 3. Superman II (1981) – 89%
 4. The Dark Knight Rises (2012) – 87%
 5. Batman Begins (2005) – 85%
 6. Batman: Mask Of The Phantasm (1993) – 81%
 7. Batman Returns (1992) – 80%
 8. Batman The Movie  (1966) – 80%
 9. Superman Returns (2006) – 76%
 10. Batman (1989) – 72%
 11. Man Of Steel (2013) – 56%
 12. Batman Forever (1995) – 41%
 13. Batman V Superman: Dawn Of Justice – 30%
 14. Superman III (1983) – 26%
 15. Superman IV: The Quest For Peace (1987) – 12%
 16. Batman & Robin (1997) – 11%

Kinopublikumets dom er derimot mer positiv når det kommer til Snyder-filmene (BvS og Man Of Steel):

 1. The Dark Knight (2008) – 94%
 2. Batman Begins (2005) – 94%
 3. The Dark Knight Rises (2012) – 90%
 4. Batman: Mask Of The Phantasm (1993) – 88%
 5. Superman (1978) – 86%
 6. Batman (1989) – 84%
 7. Batman Returns (1992) – 80%
 8. Man Of Steel (2013) – 76%
 9. Superman II (1981) – 75%
 10. Batman V Superman: Dawn Of Justice – 73%
 11. Superman Returns (2006) – 73%
 12. Batman The Movie  (1966) – 62%
 13. Batman Forever (1995) – 33%
 14. Superman III (1983) – 23%
 15. Superman IV: The Quest For Peace (1987) – 16%
 16. Batman & Robin (1997) – 16%

Mens publikum ser ut til å plassere Batman V Superman i den store bolken med «nest beste superheltfilmer» har kritikerne valgt å plassere den blant de dårligste filmene.

Uavhengig virker det enn så lenge som at store deler av kinopublikumet ikke lar seg affisere. Gjennomgangsresponsen er at folk flest syntes filmen var alt fra middels til ganske god, med minoriteter som elsket den eller hatet den.

– Kritikken virker i overkant pedantisk

For de som lurer er jeg nok mer blant de som likte Batman V Superman: Dawn Of Justice. Den har sine åpenbare feil, og som en fanboy av Christopher Reeve-versjonen av Superman fra 1978 (en av mine absolutte favorittfilmer) krever det litt mer tilvenning med en mer dyster og sjarmløs Supermann. Men jeg ser hva Snyder forsøker på og er mest spent på den 30 minutter lengre versjonen som kommer på Blu-Ray til sommeren.

At Snyder måtte klippe vekk så mye for å kutte filmen ned til 2 1/2 timer (som betyr økte inntekter fordi man rekker flere visninger) vil jeg tro har gjort filmen litt mer vanskelig å tolke enn den var ment å være. For her er det mye filmatisk «rot». Det var nok av elementer som gikk meg hus forbi. Den massive kritikken den har fått fra enkelte syntes jeg er mer malplassert, men det er ikke vanskelig å respektere at man her berører ganske ikoniske karakterer som betyr mye for mange.

Kritikerne og fans er like splittet om filmen som folket i filmen er delte i sin mening om Supermann
Kritikerne og fans er like splittet om filmen som folket i filmen er delte i sin mening om Supermann

Samtidig syntes jeg den ensidige og pedantiske negative tilnærmingen til så mange er bemerkelsesverdig, den får nesten hardere medfart enn noen av de virkelig dårlige superheltfilmene (eksempelvis Elektra og Catwoman). Filmen virker å provosere mer over at etablerte forestillinger om Supermann og Batman utfordres enn å angripe det filmtekniske håndverket. Det er mye følelser på bekostning av analyse.

Eller som Prison Breaks T-Bag ville sagt det: «Captivity of negativity».

I mine øyne er Batman V Superman: Dawn Of Justice bedre enn de fleste superheltfilmer, samtidig som den ikke når opp til de absolutt beste i sjangeren. Den er også fundamentalt annerledes i så mye den leverer at jeg vil hevde den er et spennende tilskudd og i mindre grad har «rullebånds-følelsen». Jeg ble underholdt og jeg tror det vil gjelde de fleste seere der ute.

Hva syntes du om Batman V Superman: Dawn Of Justice? Til å juble over, eller fristet det å storme ut i protest før rulleteksten? Fell din dom under, eventuell sleng inn en kommentar. 

Forøvrig, sjekk gjerne ut vår nye oversikt over kommende superheltfilmer. 

[poll id=»61″]

2 KOMMENTARER

 1. Har ikke sett filmen enda. Men etter det jeg har lest på nettet, så virker det som den lider under det faktum at så mye skulle presses inn i og samme film. Og at man ikke valgte samme oppskrift som marvel der alle( nesten alle) karakterene hadde en solo film i forkant. Jeg har veldig tro på ben afflack og hans kommende batman filmer. Det er en ting jeg ikke klarer å forstå og begripe, og det er valget av Lex Luther. Nå er jeg nok ikke objektiv, i og med at jeg mener jesse eisenberg faller i kategorien som michael cera, og ikke er troverdig så lenge de ikke spiller en klein tenåring som fortsatt går på high school

  • Alt for mye på en gang ja, det tror jeg også regissøren har hintet til (han har alt sagt det kommer en 30 minutt lenger versjon på Blu-Ray).

   Lex Luthor slet jeg med, med tanke på at Bryan Cranston var aktuell for rollen ble det et merkelig valg. Han fremstår mer som en Gotham-type-skurk. Smått insane.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here