Hvilke serier skal du sjekke ut på Viaplay? Vår toppliste er her for å gi deg gode tips!
Det har skjedd flere endringer siden forrige Viaplay-liste, i løpet av et halvt år er det et dusin nye serier inne på listen – mens nesten like mange er forsvunnet ut.
Nashville, Damages, Desperate Housewives, Cougar Town og The West Wing er serier som ikke lenger er på tjenesten. Men det er flere nykommere, og med klassiker-tilskudd som The X-Files er tjenesten en som huser flere seriefavoritter fra de siste tiår. Den har også noen av de mer kritikerroste nyere seriene, som Transparent og Mozart In The Jungle.
Sjekk ut listen og gi gjerne tilbakemelding på hvilke serier på Viaplay du anbefaler.
Topplisten
Revenge (27)
ABC (2011-2015): En ung kvinne er ute etter å hevne en grov urett familien hennes ble utsatt for. Resultatet er en finurlig vri på såpeserie-sjangeren. Emoily VanCamp spiller Emily Thorne, som i flere år har planlagt hvordan farens død skal hevnes. En utspekulert serie som kombinerer overraskelser med tradisjonell drama.
Klondike (31)
Discovery Channel (2014): Gullrushet og all tragedien og galskapen som fulgte har fokus i miniseriens 6 episoder. Game Of Thrones-stjernen Richard Madden spiller hovedrollen i Discovery Channels første forsøk innen fiksjon. Et ypperlig valg for alle som liker å få historiefortellingen mikset med litt fiksjon og drama.
House Of Lies (NY)
Showtime (2012-): Nok en serie med en filmstjerne i hovedrollen. Dramakomedien med Don Cheadle og Kristen Bell tar for seg den skruppelløse arbeidshverdagen i konsulentselskapet Galweather. Serien er litt som komediebroren til Mad Men, hvor spesielt Cheadles rollefigur Marty Kaan blir satt under lupen.
The Vampire Diaries (28)
The CW (2009-): En av de største suksessene til amerikanske CW, her har man tenåringsdrama kombinert med det overnaturlige. Perfekt for ungdommen, eventuelt voksne som er unge til sinns. Vampyrer, tenåringskjærlighet, mystikk og action. Den har kanskje mistet litt av den opprinnelige tiltrekningskraften, men det skal litt til å overleve så lenge som denne.
NCIS (NY)
CBS (2003-): Action og drama i skjønn forening, dette er en av USAs mest populære serier. Vi følger forsvarets krimetterforsker Jethro Gibbs, som sammen med en håndfull agenter etterforsker mord, spionasje og terrorisme. Serien er en spin-off fra klassikeren JAG. Dessverre er kun sjette og syvende sesong tilgjengelig på tjenesten.
NCIS: Los Angeles (NY)
CBS (2009-): Etter suksessen med NCIS gjorde CBS som de ofte gjør: De lager spin-off. Den følger samme premiss, men er satt til Los Angeles. Chris O’Donnel og LL Cool J har hovedrollene som henholdsvis G. Callen og Sam Hanna.
Grey’s Anatomy (23)
ABC (2005-): Om du ikke vet særlig om denne serien er sjansene store for at du faktisk har levd i en hule de siste årene. Legedramaet har tatt livet av alt husarbeid tirsdagskvelder, for her har voksne benket seg foran TV-skjermen i et tiår. Sørg for godt med fritid om du begir deg ut på denne serien, da ti sesonger er tilgjengelig på tjenesten.
Heroes (NY)
NBC (2006-): En av flere serier som har vendt tilbake fra seriegravplassen. Var en av de mer nyskapende seriene innen superheltsjangeren. Første sesong er noe av det kuleste innen sjangeren, med en sakte karakterdrevet oppbygging med fengende mystikk. Den fikk litt problemer underveis, blant annet med forfatterstreik og en plott som var litt «over alt», men rakk å bli et fenomen før kanselleringen ventet. Vendte tilbake i 2015 med nok en sesong, før den igjen ble økset.
Outsiders (NY)
WGN America (2016-): Rykende fersk serie som kun har levert 2 episoder i skrivende stund. De er interessant nok til at den lurer seg til en plass på listen. Dramaserien fra WGN America handler om konflikten mellom det siviliserte samfunn og en familieklan som bor i Appalachia-fjellet. Farrel-klanen tror hverken på penger eller hva det siviliserte samfunnet har å tilby, der hersker en helt annen form for liv. Ikke kan de lese og tur til sivilisasjonen gjør de kun når forsyninger skal røves. Når et kullselskap vil ha de kastet ut starter konflikten og dramaet tiltar.
The Blacklist (19)
NBC (2013-): I utgangspunktet en ganske så tradisjonell spionserie som får det lille ekstra takket være den eksentriske og livsfarlige Raymond Reddington, spilt til perfeksjon av James Spader. Den tidligere eks-agenten vender tilbake til FBI etter et halvt liv på flukt. Han tilbyr sine tjenester til de som har jaktet på han i alle år, og med seg har han mengder med hemmeligheter. Vi er litt delte i redaksjonen, men de av oss som liker action og thriller-formatet til serien blir bare mer og mer fornøyd for hver episode.
Scandal (NY)
ABC (2012-): Serieskaper Shonda Rhimes har blitt en gigant etter suksessen med Grey’s Anatomy, her har hun igjen truffet bra for de som er glad i politisk drama. Satt til Washington, her handler det om å rydde opp i potensielle skandaler. En serie som skaper mye diskusjon og engasjement.
Once Upon A Time (NY)
ABC (2011-): Eventyrmoro som er en stor hit blant ungdom. Skal du ha en serie å se sammen med familien er denne et trygt valg. Historien tar for seg alle de kjente eventyrene vi er vokst opp med, alt med en moderne vri da en forbannelse har sent eventyrfigurene til vår egen verden, uten at noen av de husker hvem de var. En serie som følger Lost-formelen, men hyppig bruk av tilbakeblikk. Robert Carlyle (Trainspotting) stråler for øvrig i rollen som Rumpelstiltskin.
Empire (7)
FOX (2015-): Hip Hop-samfunnet er bakteppet for denne nykommeren. Når artisten og selskapssjefen Lucious Lyon får dårlige nyheter hos legen må han finne familieselskapets arvtager. Det er ikke en harmløs prosess. Kampen om musikk-tronen starter. Terrence Howard er seriens store stjerne, men det mangler ikke på kjente ansikter i ulike gjesteroller. Snoop Dogg, Cuba Gooding Jr., Gladys Knight og Mary J. Blige stikker alle innom. OBS! Denne serien er såpass fersk at den er bedømt på få episoder.
Californication (NY)
Showtime (2007-2014): Smått sjokkerte seere ble vitne til David Duchovny i en helt annen rolle enn den som edle Fox Mulder i X-Files. I denne lille perlen av en serie spiller han den sjeldent edrue forfatteren Hank Moody. Det er sex, dop og rock slik vi aldri har sett på TV før. Ikke for den sarte sjel, mens alle andre som ikke alt så denne da den ble sendt på TV 2 bør sjekke den ut.
24 (25)
Fox (2001-): Rett etter terrorangrepet 11. september kom serien om Jack Bauer, en mann som jobber med å bekjempe .. ja du rettet riktig … terror. Det var et litt upassende sammentreff, men serien viste fort at den hadde noe å tilby med et originalt konsept. Her følger vi Jack gjennom 24-timer, hvor hver episode tar for seg en av de timene. Vi har sett det gjort til det ypperste i filmer som 12 Angry Men, High Noon og Before Sunset, nå var det endelig TV-seriens tur.
Weeds (18)
Showtime (2005-2012): Denne mørke komiserien om alenemoren Nancy Botwin ble raskt en stor hit for Showtime. Bak serien står Orange Is The New Black-skaper Jenji Kohan, så om du liker fengselsserien vil du nok bli storfornøyd med denne her. Den gir et finurlig kritisk blikk på hverdagslivet i amerikansk forstad. Alenemoren Nancy Botwin er et naturlig midtpunkt, noe hun vet å utnytte til egen økonomisk fordel. Det skaper forviklinger og drama. En serie som viste hva som er mulig om bransjen bare våger å gi kvinnelige rollefigurer en sjanse. Den holdt nok på litt for lenge, men spesielt de tre første sesongen er ypperlig underholdning.
Anmeldelse – sesong 6 Anbefaling
Hell On Wheels (17)
AMC (2011-2016): Med kritikerroste Mad Men og Breaking Bad ønsket AMC å skape nok en kritikerfavoritt med hevneren Cullen Bohannon (Anson Mount). Slik gikk det aldri, serien har tidvis hatt vanskeligheter med å definere hva den ønsker å være og har hatt sine utskiftninger bak kamera. Men serien om jernbanebyggingen i USA har sine øyeblikk og er visuelt nydelig. Når den tar slutt i 2016 vil den stå igjen som en av de lengstlevende westernseriene i moderne tid. Obs! Kun sesong 2 er tilgjengelig.
Episodes (NY)
Showtime (2011-): Friends-stjernen Matt LeBlanc spiller en parodiversjon av seg selv i en serie som tar for seg Hollywoods absurditet. To britiske serieskapere reiser til USA for å lage en amerikansk versjon av sitt eget britiske suksesshow. Her blir det kulturkonflikt og nok av morsomme øyeblikk.
Agents Of S.H:I.E.L.D. (NY)
ABC (2013-): Marvel-universets voksende filmunivers ble såpass stort at de også fant plass til flere TV-serier. Først ut var Agents Of S.H.I.E.L.D., hvor vi følger agent Coulson og hans team. Et spennende innblikk i alt som foregår mellom filmene. Begynner ganske så tregt, men viser nok av spionmoro når serien og filmen Captain America: The Winter Soldier påvirker hverandre.
Outlander (13)
Starz (2014-): Mener du Game of Thrones er den serien som våger å tøye strikken litt vel langt? Da bør du sjekke ut Outlander, som våger å gå dit ingen serie tidligere har reist. Ved første øyekast kan dramaserien om unge Claire, som på mystisk vis reiser tilbake i tid, bli avfeid som typisk periodedrama. Men Battlestar Galactica-seriesjefen Ronald D. Moore leverer her alt fra det sukkersøte til det dypt sjokkerende.
Blunt Talk (NY)
Starz (2015-): Ingen ringere enn Patrick Stewart (Star Trek: TNG og X-Men) har hovedrollen i denne sjarmerende og ærlige komedien om nyhetsankeret Walter Blunt. En serie som ikke har fått et alt for stort publikum, men den ble likevel fornyet. Om du er ute etter noe litt annerledes er denne vel verdt å sjekke ut.
FørsteinntrykkThe Tudors (26)
Showtime (2007-2010): En rocket variant av velkjent historie. Politiske intriger, kriger, drama og skandaler var del av kong Henry VIIIs liv. Her tar man seg store friheter for å gi en litt mer frisk historiefortelling og i så måte er dette et ganske unikt periodedrama. Redaksjonen er splittet i sitt syn på serien, men det gjør jo dens tiltrekningskraft bare sterkere.
South Park (NY)
Comedy Central (1997-): En av de mest provoserende og morsomme seriene som i en årrekke har servert sitt kyniske og nådeløse skråblikk på samfunnet vi lever i. En serie som elsker å balansere på grensen for så å tråkke over den. Er sammen med The Simpsons reneste bestefedre hva gjelder animasjonsserier. Tidløs underholdning.
The Walking Dead (16)
AMC (2011-): Sheriffen Rick Grimes våkner opp etter koma og finner en verden lagt i ruiner. Hva har skjedd? En av tidenes største seersuksesser og den største hit-serien til AMC. Oscar-vinner Frank Darabont tilførte skrekksjangeren tunge dramaelement og det ble en umiddelbar hit. Nå er den en av verdens mest sette TV-serier og den har nær sagt på egenhånd gjort zombie-sjangeren til samtale-emne i lunsjen på jobb og storefri på ungdomsskolen. Obs! Kun de fire første sesongene er tilgjengelig.
Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 2 Anbefaling Dybdeartikkel: AMC Recaps
Criminal Justice (12)
BBC (2008): Enkelte mener dette er en legendarisk serie, mens andre i redaksjonen er mer lunkne. Kritikerne elsket nå serien da den kom på skjermen. Dens portrettering av den juridiske jungelen bærer litt Hitchcock-preg og leverer lag på lag med spenning.
Chuck (11)
NBC (2007-2012): Denne er blitt litt av en kultserie, spionsjangerens egne komiske geek-utgave. Sjarmerende, sexy og spennende. Det må en ganske så kynisk sjel til for å mislike dette lille vidunderet. Sørg for å ha nok av tid, for denne kan bli altoppslukende for hele familien. Spesielt ungdom (og de som er unge til sinns) faller pladask for denne.
Friends (8)
NBC (1994-2004): En av TV-verdenens mest berømte kameratgjeng, her følger vi seks unge mennesker som forsøker å navigere seg gjennom 20- og 30- årene. Man trenger ikke være Einstein for å skjønne at vennskap er seriens kjerne.
Person Of Interest (NY)
CBS (2011-): Hva om myndighetene har utviklet kunstig intelligens med mulighet til å vite om kriminelle handlinger før de finner sted? Denne Minority Report-inspirerte serien er som en moderne versjon av Batman, hvor geniet Harold Finch (Michael Emerson) og hans soldat av en høye hånd John Reese (Jim Caviezel) bekjemper kriminalitet i New York. Denne gir assosiasjoner til alt fra overvåkingssamfunnet, Terminator og Batman til nevnte Minority Report. Obs! Kun de to første sesongene er tilgjengelig på tjenesten.
FørsteinntrykkMozart In The Jungle (3)
Amazon (2014-): Det må bli sofistikert når en serie tar for seg orkester-livet, eller hva? Det kan vi love deg om du vier litt tid til denne sjarmerende perlen av en komisere. Smått bemerkelsesverdig hvordan den beveger seg på grensen til det pompøse, samtidig som den gir et drivende og spennende drama. Høyt tempo, korte episoder og en kreativ lek. Sesongen kan gjøres unna på en helg, det er vel verdt tiden!
Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 2
Fringe (NY)
FOX (2008-2013): Du får Sci-fi, skrekk, action og drama på høyt nivå i denne fascinerende serien. Trekløveret Olivia, Peter og Walter leverer en av de mest undervurderte seriene fra det siste tiår. Den kombinerer X-files lignende mystikk med gripende drama. Anna Torv i rollen som Olivia Dunham leverer en formidabel prestasjon, med god hjelp fra anvendelige Joshua Jackson (Peter Bishop) og den enestående John Noble (Walter Bishop).
The X-Files (NY)
Fox (1993-): Klassikeren vendte tilbake tidligere i år og ble en kjempehit om vi skal tro seertall. Revolusjonerte serieformatet da den ble en overraskende hit i 1993, dette er en serie med haugevis av fans. Gjennom 10 sesonger er det som ventet en ujevn ferd, men er du ute etter alle paranoia-serienes far er dette serien for deg. Du kan se alle tidligere sesongene, i tillegg til rimelig ferske episoder fra den nye sesongen.
Førsteinntrykk – sesong 10Gomorrah (4)
Sky Italia (2014): Italiensk mafiaserie som er et must for alle som elsker sjangeren. Basert på den kritikerroste boken Gomorra forteller serien om organisert kriminalitet, den gir et dypdykk inn i hierarkiet i en litt annen stil en mer velkjente The Sopranos. Om du ikke har tid til serien kan filmen med samme navn anbefales som et alternativ.
Community (10)
NBC/Yahoo (2009-2015): En av de sprøeste, mest kreative og morsomme komediene amerikanerne har gitt oss det siste tiåret. Man skulle tro det var britene som stod bak. Om du ser mye TV-serier og filmer vil denne her gi en ekstra bonusverdi, med all sin metahumor og popkultur-referanser. Blitt kansellert nesten like ofte som den har sesonger, men den ble til slutt hele 6 sesonger.
Transparent (2)
Amazon (2014-): I et serierike fylt opp av all slags skatter er denne juvelen her litt for godt gjemt. Dette er en hinsides god serie! En gripende og særdeles sjarmerende beretning om åpenhet, fordommer og familieliv. En av de beste seriene fra 2014, den kom seg blant annet inn på vår egen TV-kritiker Steffens topp ti.
Seinfeld (6)
NBC (1989-1998): Serien om ingenting har blitt like legendarisk som M.A.S.H. og Cheers. Dette er godt mulig tidenes mest kritikerroste og elskede komiserie. Den kyniske vennegjengen i New York får til det mest utrolige i sitt daglige liv. En banebrytende komiserie som viste at komedie er best når komikere styrer skuten. Om du ønsker mer Jerry Seinfeld bør du for øvrig sjekke ut hans kaffeprat-serie Comedians In Cars Getting Coffee, som ligger ute gratis tilgjengelig på nett.
Mad Men (1)
AMC (2007-2015): Seriens påvirkning på moderne TV-serier kan ikke undervurderes, ei heller hvilken effekt denne hadde på nykommeren AMC – et selskap som tidligere satset på å vise klassiske filmer. Serien smeltet kritikernes hjerter med sin måte å bringe 60-tallet til live igjen. Tiåret som revolusjonerte det amerikanske samfunn, her er det så mange godbiter og narrativt genialitet at vi tviler på noen vil klare å gjenta det. Det hele tok slutt tidligere i år. Om du er blant de heldige som ikke har fått med deg denne godbiten, vit at vi misunner deg og oppfordrer deg på det sterkeste til å gjøre noe med det.
Anmeldelse – sesong 4 Anmeldelse – sesong 5 Intervju med Abigail Spencer Dybdeartikkel: AMC
Uenig? Enig? La oss høre det!
Selvfølgelig er du ikke enig i listen! Det er helt ok det. Vi setter veldig pris på dine tanker om serier og hvilke anbefalinger du har, så del ivei i kommentarfeltet.
Kanskje har ditt innspill såpass påvirkningskraft at det gjenspeiles neste gang vi kommer med Viaplay-liste mot slutten av året.
Forhåpentlig er listen til god hjelp for dere alle. Vi skal fortsette å gjøre vår plikt og se så mye vi rekker fremover. Alt for å gjøre din jakt på neste seriefavoritt litt enklere.