Det beste fra 2015: Steffen’s andre favoritterserier i 2015

Del nyheten

2015 er snart over og for å avslutte året fra min side deler jeg hva som var mine andre favorittserier i år. Tidligere kunne du lese mine 10 største favorittserier, her er resten av topp 30-listen.

Det beste fra 2015: Steffens Topp 10 favorittserier

30. Chef’s Table

chefs-tableI episodene på rundt 45 minutter tar serien oss dypt ned i hva som driver disse kokkene og deres forsøk på sensorisk perfeksjon. Hvordan rettene lages får ikke nevneverdig fokus, men det blir ikke noe minus når den er så visuell og filosofisk rundt mat som den er. Mye av dette kommer fra regien til Jiro Dreams of Sushi-regissøren David Gelb. Chef’s Table har graver seg dypt ned i hvordan 6 utvalgte kokker i verdensklassen fungerer både på det personlige kreative plan, i tillegg til en liten dose business. Det er ikke så oppblåst og selvpromoterende slike serier som oftest er. Det er en interessant nok og smart nok serie til at den unngår å bruke dramatiske situasjoner for å holde interessen oppe. På mange måter gjør Chef’s Table ting som vi ikke har sett et kokkeprogram gjøre tidligere. Den gjør noe mer. Den utforsker identitet igjennom mat og det artistiske i hver kokk. Gleb får fram dette på en måte som ikke bare respekterer kokkene, men også maten. Det føles litt rart at en av Netflix sine mest spennende serier er om mat og mennesker, men det er positivt ment på alle måter.

29. Babylon

Babylon, Channel 4

Babylon var en god etterfølger av In The Thick of It, men også som suksessfullt kombinerte drama og komedie. Med serieskaperne kom det visuelle fra kjente regissøren Danny Boyle og den ofte solide dialogen fra In The Thick of It-manusforfatterne Sam Bain og Jesse Armstrong i hop med solide skuespillere som Brit Marling og igjen James Nesbitt.

28. Parks And Recreation

parks-and-recreation-leslie-and-ron_article_story_large

En av flere favorittserier som tok slutt i år var det gledelig å se at Parks And Recreation klarte å avslutte så bra den gjorde. Episoden hvor Ron og Leslie måtte skvære opp var en klassisk episode av serien som sitter igjen som en av de sterkeste episodene av hele serien. Noen svakere episoder i starten av sesong holdt serien litt igjen, men den avsluttet sterkt med noen episoder som var hjertelige, morsomme, søte og enormt elskverdige av seg.

27. Silicon Valley

Silicon Valley S2

Silicon Valley forsatte i god form i sesong 2 med en spesielt sterk start på sesongen. Det var gøy å se Richard & Co komme over andre idioter, smartinger eller rikinger, men ingen av dem ga så mye glede som Erlich Bachman og Donald «This guy fucks» Dunn.

26. You’re The Worst

youre-the-worst-sweater-people season 2

Med fokus på Gretchen sine problemer med depresjon ble You’re The Worst mer seriøs i sesong 2, men den klarte fremdeles å være morsom og rar som ønsket med en uskyldig hiphop-beef som gikk for langt, improviserte komedie og en fantastisk Halloween-episode.

25. Catastrophe

catastrophe

NRK ga navnet Helt katastrofe til britiske Catastrophe, og det var et søtt navn langt unna sannheten. Dette var en voksen, sjarmerende og morsom rom-com serie som var skapt av de to hovedrolleinnehaverne, britiske Sharon Horgan og amerikanske Rob Delaney. Noen morsomme gjesteroller av spesielt Carrie Fisher, Mark Bonnar, Ashley Jensen og Tobias Menzies skadet heller ikke.

24. Marvel’s Jessica Jones

jessica-jones-netflix

Av alle Marvel-seriene i år var det Marvel’s Jessica Jones som var det beste. Et klart minus blir at serien hadde materiale for kanskje 9 eller 10 episoder som ble dratt ut i de 13 episodene når det kom til Kilgrave. Serien hadde likevel et godt karaktergalleri som var ledet av flere solide skuespillere i birollene, og en fantastisk Krysten Ritter til å lede serien. Den leverte på sitt beste kjempebra psykologisk thriller, men viktigst som en superhelt-serie og et drama.

23. Les Revenants

LES REVENANTS THE RETURNERD GJENGANGERNE

Sesong 1 var sterkere av Les Revenants/Gjengangerne, men sesong 2 var likevel engasjerende nok med solid regi og noen gode prestasjoner. Noen av de nye karakterene bleknet iforhold til de returnerende som Victor, Camille og Serge. Spørsmål forble etter sesongfinalen, og forhåpentligvis får serien forsette fortelle historien sin en sesong til.

22. The Missing

The Missing James Nesbitt

The Missing som følgte foreldrene og etterforskningen rundt en forsvunnet gutt i Frankrike var en gledelig overraskelse i et år hvor Broadchurch skuffet. I The Missing fikk vi glimrende prestasjoner av James Nesbitt og Frances O’Connor i en historie du kanskje har sett før, men det er ikke noe problem når resultatet ble så bra som det ble. Med planen om å forsette serien videre med en ny forsvinning og karakterer hver sesong er dette en serie å forsette å holde øynene oppe for.

21. The Knick

the-knick-clive-owen-season-2-01

Returen til Knickerbacker Hospital i New York City var dypere, mørkere og blodigere i år på The Knick. Med solide prestasjoner av Clive Owen, Andre Holland og resten av casten var dette en serie som var et hakk forbedret i sesong 2.

20. Transparent

1448923086-transparent-season-two-jeffrey-tambor

Transparent er et flott komidrama på sitt beste, i en tid hvor vi nesten har nærmest hatt en haug av serier om den hvite amerikanske middelklassen i USA. Serien kunne vært bedre på den generelle bruken av Maura, i hva som praktisk talt er historien om henne. Dette er karakteren som er virkelig unik i serien, og de andre familiemedlemmene er karakterer som man nærmest har sett tidligere. Hva som reddet sesong 2 var et økende Maura-fokus mot slutten av sesongen og hva Josh gikk igjennom med solide prestasjoner av Jeffrey Tambor og Jay Duplass.

19. Master of None

Master of None Aziz Ansari

Hva som er den beste komiserien fra Netflix så langt viste Aziz Ansari å være god både som hovedrolleinnehaver, manusforfatter, regissør og serieskaper sammen med Parks And Recreation-produsenten Alan Yang. Fra moderne kjærlighet, dating, gamle mennesker og en episode om foreldrene til hovedkarakteren Dev var dette en serie som overrasket selv fans av Ansari. Komiserier av denne typen kommer ikke så ofte, og jeg gleder meg til å se hva Ansari, Yang & Co gjør med en ny sesong av serien.

18. Mr. Robot

Mr. Robot

5 år etter hans fenomenale rolle som Merriell «Snafu» Shelton i HBO-miniserien The Pacific fikk endelig Rami Malek en verdig hovedrolle i en tv-serie med Mr. Robot. Tydelig inspirert av filmer som Fight Club, Taxi Driver og A Clockwork Orange var Mr. Robot en av årets overraskelser. Serien var usedvanlig ambisiøs fortelling med teknologi i sentrum vi har bare kommet i nærheten av på Person of Interest. Mr. Robot ga oss en ledende karakter med dybde og intelligens som var en perfekt for Malek, og serien klarte å bruke Christian Slater i hans beste rolle på over et tiår.

17. Looking

Looking sesong 2 42442

Sesong 2 av Looking var noe av det beste innen komidrama på tv i år, og en klar forbedring fra sin forrige sesong. Med mer emosjonell tyngde for stort sett alle karakterene leverte serieskaper Michael Lannan med regissør og manusforfatter Andrew Haigh & Co et minneverdig portrett av det homofile liv i San Francisco. At serien lot Raúl Castillo, Lauren Weedman og Russell Tovey få mer å gjøre i sesong 2 var også et glimrende trekk for både humor og tyngde.

16. Hannibal

Hannibal - Season 3

Bryan Fuller gjorde noe smart med seriens siste sesong med å gi oss en fortelling både om Hannibal Lecter og Bedelia Du Maurier i Europa, og hva som ble seriens avslutning med en mørk og trofast adapsjon av The Red Dragon. Avslutningen med Will Graham og Lecter i de siste øyeblikkene av serien var også en av de mest fenomenale scenene i år.

15. Sense8

Sense8_0071

Et rart valg kanskje, men tidvis var denne serien fantastisk, og andre ganger svært ujevn (spesielt i seriens start). Når ting begynte å bli mer logisk for hva som pågikk og forente karakterene begynte serien å skinne. Sense8 er på sitt beste hva en bra utgave av serier som Heroes og Alphas ville ha sett ut. Det er noe friskt med å se en sci-fi serie med superkrefter involvert hvor det er vennskap og evnen til å samarbeide som gjør dem mektige. Evnen til å ha en venn ved din side når som helst, som vil høre på deg og hjelpe deg (noen ganger en person med kampkunnskaper som kan ta over kroppen din). Det er tøft, vakkert, menneskelig og et oppløftende konsept som fører til at serien graver inn i karakterene på en veldig engasjerende måte. Noen ganger kan man like godt en serie som du vet har noen tydelige svakheter, og det hjelper at Netflix slipper serien i et slik at de verste vokse-smertene til serien ikke blir fullt så slitsomme.

14. Halt And Catch Fire

Halt and Catch Fire sesong 2

Den beste forbedringen av en returnerende serie i 2015 var uten tvil Halt And Catch Fire. Serien skiftet fokuset vekk fra datamaskiner for å fokusere på de tidlige dagene til internetttet i sesong 2. Med en fabelaktig rolle av Kerry Bishé som Donna lot serien også de 3 andre kjernekarakterene få et solid spillerom. Serien har nå fullt blitt det programmet jeg ønsket det skulle være fra start av.

13. Banshee

nola-banshee

Sesong 3 tok actiondramaet til nye høyder. Sesongen var stort sett konsekvent underholdende igjennom sesongen med ofte blodige sekvenser og flere actionsekvenser som tok action på TV opp et hakk. Ved unntak av The Raid-filmene har ingen serier eller filmer kunne gitt meg noe så god og gjennomført action de siste 10 årene. Hvordan Banshee håndterte et stort brekk på en militærbase var bare noe av hva som var fantastisk i en sesong bestående av hvordan en politistasjon ble nærmest skutt i fillebiter av skurker, en overvektig skurk i en lastebil, og en dødelig kamp mellom to rivaler (regissert av årets beste norske bidrag til noe på tv-skjermen i form av Magnus Martens).

12. Show Me A Hero

Show Me a Hero

I en av hans beste roller så langt skinte Oscar Isaac i miniserien Show Me A Hero fra The Wire og Treme-skaper David Simon og William F. Zorzi (The Wire). Serien gikk seriøst og dypt inn i boligulikheten i Yonkers i New York med fokus på både klasseforskjeller og rasisme. I hva som kunne vært fort noe tamt har en solid cast og dyktig manusarbeid gjort et vanskelig materiale om til den beste miniserien i 2015.

11. Better Call Saul

Better Call Saul Bob Odenkirk 24245

Med 10 episoder viste Better Call Saul noe annet fra Breaking Bad-universet. Dette var underholdningsrike og mektige nok episoder til å vise at historien om Jimmy «Saul Goodman» McGill var kanskje den beste spinoffen vi har fått siden 90-tallet. Med et åpenbart hovedfokus på Jimmy viste serien at dette var en mye mer komplisert og interessant karakterer enn hvem han var som Saul Goodman ved siden av Walter White, Jesse Pinkman og de andre. At en komedie-veteran som Bob Odenkirk kunne gjøre drama på dette nivået og bære serien er flott å se. Det skader ikke med en fantastisk Mike Ehrmantraut-sentrert episode heller.

Beste norske: Kampen for Tilværelsen

Kampen for Tilværelsen

«Mye bra på TV, faktisk. Jeg tror jeg skal se mer på TV framover», passer utmerket for å beskrive hva forholdet til TV har blitt for mange. I et år hvor vi fikk finalesesongen av Dag og nye serien Unge Lovende var det siste sesongen til Kampen For Tilværelsen som trakk det lengste strået av de norske seriene. Fra kortvokste eiendomsmegler, sex med dyr og polske arbeidsinnvandrere var Kampen for Tilværelsen ikke redd for å være en rar og erke-norsk fargeklatt i det lille norske tv-landskapet.

Andre favoritter: Survivors Remorse, Shameless, Marvel’s Daredevil, Deutschland 83, Narcos, Mozart in The Jungle, Broad City, Game of Thrones, Making A Murderer, Last Week Tonight with John Oliver, Togetherness og Fortitude.

Annonse
X
X