De beste seriene du (kanskje) ikke har sett

Vi spurte leserne om det de tror er de beste seriene de ikke har sett. Over 50 serier ble nevnt, vi har listet opp de 12 som ble nevnt oftest.

De er ikke sortert i hva vi mener er de beste seriene blant de nevnte, sorteringen er gjort ut fra antall ganger de ble nevnt.

Annonse

Jeg har nok hele redaksjonen med meg når vi sier at dere lesere traff veldig godt, for dette er alle serier som er vel verdt å sjekke ut. Alle seriene er tilgjengelig via strømmetjenester, de fleste kan i tillegg kjøpes på DVD og/eller Blu-ray.

La oss sette igang!

Better Call Saul

better-call-saul
Foto: AMC

Spin-off serien til mesterverket Breaking Bad maktet å både tilfredsstille seerne og sørge for å finne sin egen stil og tone, litt adskilt fra moderserien. En advokatserie ulikt noe annet, hvor vil følger favorittadvokaten vår fra Breaking Bad i livet før han traff på Walter White (protagonisten fra moderserien).

Du kan se Better Call Saul på Netflix.

Narcos

Narcos Pablo Wagner Moura
Foto: Netflix

Det er den eneste Netflix-originalen på listen. Her følger vi Pablo Escobars liv som visr oss hvordan han maktet å bli verdens ukronede narko-konge.

Du kan se Narcos på Netflix.

The Sopranos

Foto: HBO

Selv om den gikk på NRK i sin tid er det flere som ikke har fått med seg den kritikerroste og revolusjonerende serien om mafiosoen Tony Sopranos. Kanskje den mest perfeksjonerte anti-helt serien, denne våger å ta et psykologisk dypdykk i karakterene – samtidig som den kriminelle underverden blir utforsket.

Serien leverte fra start til slutt og fikk totalt 86 episoder fordelt over 6 sesonger. La deg bli forbløffet av skuespillet til James Gandolfini, Lorraine Bracco og Edie Falco, dette var flaggskipet i HBOs gullalder for et tiår siden.

Du kan se The Sopranos på HBO Nordic.

The Leftovers

leftovers
Foto: HBO

Ikke alle likte den ekstremt dystre og smått deprimerende første sesongen om livet til en rekke mennesker etter at 2% av verdens befolkning forsvant på mystisk vis. Men de som likte det de så ble forelsket. I andre sesong, som nylig ble ferdig, sikret den seg enda større tilhengerskare etter noen småjusteringer og en historie som er forbløffende. Dette er en av de mest særegne og unike seriene noensinne laget og den er i ferd med å få kult-status.

Fra Lost-medskaper Damon Lindelof utforsker den ikke det mystiske premisset, men ser på hvordan følelsen av å bli forlatt endrer og plager mennesker, som er på desperat jakt etter mening bak alt det uforståelige. Serien har for øvrig et av de beste lydsporene siden tidenes morgen.

Sesong 2, et ord: Mindblowing.

Vi venter i skrivende stund fortsatt på nyheten om denne er fornyet eller ei (Oppdatert: Serien fikk en tredje og siste sesong).

Du kan se The Leftovers på HBO Nordic.

Outlander

outlander_randall
Foto: Starz

Battlestar Galactica-skaper Ronald D. Moore tok bokserien til Diana Gabaldon og leverte et slående historisk drama med en god porsjon sci-fi og mystikk. Den unge Claire Randall (Caitriona Balfe) reiser tilbake i tid til Skottland på 1743. Der må hun forsøke å finne veien tilbake til sin egen tid i 1945.

En sesong er sendt og en ny er på vei. Viaplay viser ferske episoder av serien.

Sjekk i seriedatabasen for å se hvor du kan se Outlander.

Oz

Oz2
Foto: HBO

Litt artig at denne fengeslserien, som gjerne kommer i skyggen av mange andre HBO-serier, er en som flere har på watch-listen sin. Den kom før de store og mer kjente seriene The Sopranos og The Wire, av mange anses den som starten på kvalitets-æraen vi fortsatt befinner oss i.

HBOs første dramaserie med times-lange episoder, dette er en historisk viktig serie. Det skader ikke at kvaliteten er upåklagelig. Det ble 6 sesonger med totalt 56 episoder.

Du kan se Oz på HBO Nordic.

Battlestar Galactica

battlestar-photo2
Foto: Syfy

Nyversjonen av klassikeren fra 70-tallet leverte en mørkere og mer dramatisk tilbud til sci-fi fans. Når Cylons, en menneskekapt-sivilisasjon, utrydder nesten hele sivilisasjonen må Kommandør William Adama og president Laura Roslin lede de få overlevende om bord på kampskipet Galactica. De må flykte gjennom galaksen fra Cylons og håper å finne planeten jorden, som det har eksistert myter om i flere århundre.

Serien startet som en miniserie, men fikk i tillegg 4 sesonger og fikk en avslutning som var smått kontroversiell. Totalt 75 episoder ble produsert før den fikk en konkluderende avslutning i 2011. Den har fått et par spin-off serier (Caprica og Blood & Chrome).

Sjekk i seriedatabasen hvor du kan se Battlestar Galactica. 

Banshee

bansheeAlan Ball forlot et synkende True Blood-skip og skapte sin tredje suksess-serie etter nevnte vampyrserie og Six Feet Under. En av de heftigste actionseriene på TV.

Seriens hovedperson (spilt av Antony Starr) har knapt rukket å komme ut av fengsel før han ender opp med å få en annen manns identitet, som sheriffen i Banshee. Der er det mer enn nok av trøbbel å ta seg av, for ikke å snakke om sin egen fortid som hjemsøker han med kuler, knyttnever og daglige trusler.

Cinemax-serien kan du se på HBO Nordic.

Friday Night Lights

Friday Night Lights
Foto: NBC

Eneste serien fra et av de større amerikanske annonse-nettverkene som sniker seg inn på listen. Friday Night Lights er en unik serie som passer både voksne og ungdom, der den tar for seg trener Eric Taylors liv i en amerikansk småby.

Dette er en serie man ikke kan kimse av, som kapret 2. plass på vår liste over de beste HBO Nordic-seriene. Passer perfekt for sportsgale mennesker, men kan trygt sees av alle. Ekteskap, vennskap, ungdomstid og lokalmiljø står i fokus.

Første sesong er en av de beste sesongene noen serie har klart å oppdrive. Den roter det skikkelig til for seg selv i sesong 2, før den klarer å komme inn på rett spor og avslutter med 3 solide sesonger.

Totalt 5 sesonger og 76 episoder.

Sjekk i seriedatabasen hvor du kan se Friday Night Lights.

Deadwood

Deadwood2
Foto: HBO Nordic

Westernserien som fikk en litt for tidlig død hos HBO. Kjent for et fargerikt språk og en av de røffere fremstillingene av livet i det ville vesten. Som med Clint Eastwood-filmen Unforgiven er dette en mørkere vri på sjangeren, fri for alt av glorifisering og romantisk dill-dall. Ian McShane, Timothy Olyphant og Powers Boothe er bare noen av skuespillerne som briljerer, samt flere gjesteroller.

Keith Carradine som Wild Bill Hickock er alene grunn nok til å sjekke denne ut, trass en litt brå slutt. Det ble med 3 sesonger og 36 episoder.

Du kan se Deadwood på HBO Nordic.

The Wire

Wire
Foto: HBO

Har man ikke sett The Wire er det ikke rart man fører den opp på listen. HBO-serien er tross alt stemplet som «tidenes beste TV-serie». Den topper vår HBO Nordic-toppliste og kan vel sies å være ganske så revolusjonerende.

Hver sesong har en klar tematikk, vi følger etterforskere og kriminelle i Baltimore. En av seriens mest komplekse karakterer (Omar) endte for øvrig opp som Obamas favoritt. Det er nok store sjanser dette gjelder for deg også.

Du kan se The Wire på HBO Nordic.

Justified

2015-02-10-justified1
Foto: FX

På topp kommer den moderne westernserien fra amerikanske FX. Passende nok hadde vi for et par år siden en artikkel med tittelen «den beste serien du ikke fikk sett på TV«, en overskrift Aftenposten kjørte en lik vri på noen måneder senere da den ble fanget opp av TV 2.

Det er ikke rart folk har denne som den beste serien de ikke har sett når det er hva en blir fortalt fra alle kanter.

Dette er for øvrig andre serie på listen til stjernen Timothy Olyphant, som også hadde hovedrollen i Deadwood. I motsetning til den serien fikk Justified en fantastisk slutt med sjette sesong. Det er vel kun 5. sesong som kan beskrives som «under pari», dere kan trygt begi dere ut på denne her. Totalt 78 episoder ble det.

Sjekk i seriedatabasen hvor du kan se Justified.

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Serieåret 2023
Serienytt-oversiktene

Relevante nyheter