Annonse

I våre spalter «Månedens Serietips» ramser vi opp relevante serier og annet som har sesongpremiere eller starter på norsk tv, strømmetjeneste eller kommer på DVD/Bluray i løpet av måneden. Som oftest vil dette inneholde en del serier vi allerede har sett på forhånd.

Du kommer ikke til å se storserier som Game of ThronesHomeland eller House of Cards blant de utvalgte. Dette er tips om nye eller mindre kjente serier. Ikke dem som alle allerede snakker om og folk flest alt har på radaren, men dem som fortjener plass i rampelyset.

Denne måneden er et drama rundt androider og et reality-program fra HBO om filmskapning to av tipsene.

UnREAL

Unreal Constance Zimmer Shiri

Fra en kabelkanal mest kjent for tårevåte melodramaer (Lifetime, kanalen som til og med sendte Kristen Wiig og Will Ferrells parodi A Deadly Adoption i sommer) og med et cast av halvkjente skuespillere (hun fra Entourage! Hun fra Roswell! Han fra Scary Movie 4!) var UnREAL en serie ingen hadde særlige forventninger til før den premierte i USA i juni. Det virket heller ikke som en enkel sak å promotere: en dramaserie i kulissene på en datingserie. Vi kjenner godt til dating serie tropene, ikke minst på grunn av de mange parodiene sjangeren har inspirert og kunne derfor lett ha mistenkt UnREAL for å være nok en satire (Wikipedia kaller serien en «mørk komedie»).

Annonse

I stedet viste det seg å være noe mye mer sjokkerende: en «straight-faced», nyansert dramaserie som tar karakterene og tropene vi kjenner til fra serier som Ungkaren og Paradise Hotel og viser menneskene bak karikaturene og den harde psykiske påkjenningen det har å bli redusert til «hora», «gamla», «anorektikeren» og «hun svarte». For de kyniske produsentene bak den fiktive realityserien Everlasting er ingenting hellig og alt lov i den evige jakten på «god TV», til punktet hvor produsentene selv ikke vet hva som er løgn og virkelighet. Og «Jakten på kjærligheten» er allerede tapt før den får begynt; hvem bryr seg så lenge seertallene er gode? Seriens univers består av flere Walter Whites enn Carrie Bradshaws for å si det slik. UnREAL er en viktig serie som tar for seg mange dagsaktuelle tema: objektiviseringen av kvinner, aldersdiskriminering, vold mot kvinner, rasisme, lønnsforskjellene mellom menn og kvinner, stigmatisering av psykiske lidelser, og medias rolle i å vedlikeholde mange av disse problemene. Det kunne lett blitt tungt å se på, men de sylskarpe manusene fra Marti Noxon (Buffy, Mad Men) og Sarah Gertrude Shapiro (tidligere The Bachelor-produsent) og troverdige skuespillerprestasjoner, med en fantastisk, uredd Shiri Appleby i spissen, gjør UnREAL til en avhengighetsskapende, poengtert, forførende og tidvis veldig morsom seer-opplevelse.

UnREAL hadde premiere 1. september på TV2 Sumo og TV2 Bliss. 

Project Greenlight 2015

project-greenlight-765x415

For de som har interesse av filmproduksjon og prosessen dokumentarserien Project Greenlight fra HBO noe som kan være verdt å få øynene opp for.

Produsert av Oscarvinnerne Ben Affleck og Matt Damon viser serien utfordringene unge filmregissører møter i arbeidet med å skape sine debutfilmer. De to første sesongene av serien ble vist på HBO i 2001 og 2003, og nå 12 år senere er Afleck og Damon tilbake med en ny sesong. Serien starter med en konkurranse online, og følger så vinneren gjennom pre-produksjon, casting, innspilling og post-produksjon. Med støtte fra prominente manusforfattere i Hollywood og et team av profesjonelle filmfolk, må den aspirerende regissøren takle press fra studioet og produsenter, instruere erfarne skuespillere og filmarbeidere, og samtidig levere et stykke kvalitetsarbeid – innen tidsskjema og budsjettrammen.

Project Greenlight 2015 har premiere 13. september på HBO Nordic.

Humans

humans-amc

Humans handler om en nær framtid hvor androider er allestedsnærværende og lydige. Ikke overraskende har dette ført til en voksende bølge av fobi mot dem. Så hvordan vil verden reagere når de hører at noen har sprukket problemet med kunstig intelligens? Leo (Colin Morgan) leder en gruppe av bevisste anroider på jakt etter å finne sin savnede følgesvenn, men kan de overleve søket?

Serien er basert på den svensken serien Äkta Människor fra Lars Lundström. Det er et friskt og smart drama, selv om det er episoder av serien i sesong 1 hvor det ble litt såpete. Sesong 1 avslutter solid, og skaper nok av grunner til å følge med videre i sesong 2. Har du sett originalen er den mystiske karakteren Hobbs (Danny Webb) en grunn til å gi serien et forsøk.

Humans har premiere 15. september på TV2 Sumo.

Annet

ferrell-takes-the-field-trailer-910x530

Ikke alt er tv-serier. Det finnes annet som kan være verdt å sjekke ut i form av spesialer, tv-filmer og dokumentarer lagd for tv og streaming. Dette er høydepunktene denne måneden.

Ferrell Takes the Field
Premiere: 13. september (HBO Nordic)

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Premiere 14. september (Netflix)

Keith Richards: Under the Influence

Premiere: 18. september (Netflix)

VICE Special Report on Prisons
Premiere: 28. september (HBO Nordic)

San Fran 2.0 – HBO Documentary
Premiere: 29. september (HBO Nordic)

Sinatra: All or Nothing at All
Premiere: 30. september (Netflix)

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
8 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvik
5 år siden

Jeg så de to første og eneste tilgjengelige episodene på TV2 Sumo i går og det med avhegighetsskapende og forførende må jeg si meg enig i. Den hadde gjerne best egnet seg til å binge.

MissSophie
MissSophie
4 år siden

Antar du snakker om UnREAL?
Og ja helt enig, veldig avhengighetsskapende. Sett alle 5 episodene som er kommet på TV2 Sumo til nå, og det blir bare bedre og bedre, ettersom man blir mer og mer fascinert av Rachel. Veldig spennende hovedkarakter. Gleder meg til å se hvordan resten av sesongen utvikler seg.

MKej
MKej
4 år siden

Er det bare meg eller har Serienytt en hang til et angloamerikansk kultursyn?

Steffen Stø
4 år siden
Svar  MKej

Godt spørsmål. Nå er det litt synd at det meste vi får på norsk tv og streaming er amerikansk og britisk synes jeg. Det speiles i tipsene og hva vi skriver om. Dessverre er det også slik at Serienytt ikke er et nettsted som har store resurser som mange andre nettsteder som skriver om tv her. Likevel synes jeg vi har større dekning på serier fra forskjellige land utenfor USA og England enn fleste andre nettsteder som skriver om her hjemme. Er det noe du savner så gjerne svar tilbake. Enten her eller på mail (Steffen@Irene Bøe.no) Takk for kommentar.… Les mer »

Silje Monsen Solsvik
Silje Monsen Solsvik
5 år siden

Jeg så de to første og eneste tilgjengelige episodene på TV2 Sumo i går og det med avhegighetsskapende og forførende må jeg si meg enig i. Den hadde gjerne best egnet seg til å binge.

MissSophie
MissSophie
4 år siden

Antar du snakker om UnREAL?
Og ja helt enig, veldig avhengighetsskapende. Sett alle 5 episodene som er kommet på TV2 Sumo til nå, og det blir bare bedre og bedre, ettersom man blir mer og mer fascinert av Rachel. Veldig spennende hovedkarakter. Gleder meg til å se hvordan resten av sesongen utvikler seg.

Mads
Mads
4 år siden

Er det bare meg eller har Serienytt en hang til et angloamerikansk kultursyn?

Steffen Stø
4 år siden
Svar  Mads

Godt spørsmål. Nå er det litt synd at det meste vi får på norsk tv og streaming er amerikansk og britisk synes jeg. Det speiles i tipsene og hva vi skriver om. Dessverre er det også slik at Serienytt ikke er et nettsted som har store resurser som mange andre nettsteder som skriver om tv her. Likevel synes jeg vi har større dekning på serier fra forskjellige land utenfor USA og England enn fleste andre nettsteder som skriver om her hjemme. Er det noe du savner så gjerne svar tilbake. Enten her eller på mail (Steffen@Irene Bøe.no) Takk for kommentar.… Les mer »