Narcos er den mest komplette beretningen om Pablo Escobar

Hvor mange filmer og serier om Pablo Escobar trenger vi? Det er utvilsomt et gyldig spørsmål, men Netflix-serien Narcos fremstår ikke som bare enda et overflødig tilskudd om den beryktede narkobaronen. Det ville heller være mer treffende å si at dette er den mest fullstendige fortellingen om Escobar.

Netflix-seriens motto, “There’s No Business like Blow Business,” antyder kanskje en lettbeint tilnærming, men Narcos er så mye mer. Det er en medrivende thriller om to DEA-agenter som jager den colombianske kokainkongen Pablo Escobar (Wagner Moura) på 80-tallet, noe som leder til action, intriger, og galskap som et direkte resultat av kokainhandelen. Serien er også politisk innsiktsfull, nedbrytende, og tjener som en advarsel.

Annonse

Handlingen tar oss med tilbake til slutten av 70-tallet, hvor vi møter DEA-agenten Steve Murphy (Boyd Holbrook) i Miami. Gjennom en av seriens mange voiceovers forklarer Murphy at det den gangen å fange noen med en stor mengde marihuana ble sett på som et stort kupp, en hendelse verdt å feire. Men så gjorde kokainen sitt inntog, og en farlig galskap ble sluppet løs. Det handlet ikke lenger om å fange hippier høye på marihuana. Døden og volden som fulgte med kokainhandelen var i ferd med å sluke Miami.

Parallelt følger vi historien om opp- og nedturene til Escobar. Vi møter ham først som en suksessfull smugler som bestikker politiet for å transportere stjålne varer over grensene. Han viser seg å være mer slu enn gal.

Kokainets historie utforskes deretter. Det var økonomisk vekst i den blomstrende kokainindustrien i Chile. Da General Pinochet kom til makten, med støtte fra USA, bestemte han seg for å ta sikte på produsentene. Disse flyttet deretter virksomheten til Colombia. Ironisk nok førte det med tiden til at store mengder billig kokain flommet inn i USA, nettopp fordi amerikanske myndigheter hadde sikret at en fascistisk diktator kom til makten i Chile. Narcos etablerer dette poenget godt i den første episoden.

Escobar er interessant, men en serie sentrert utelukkende rundt ham kunne lett ha blitt monotont. Det er ikke fordi Escobar er uinteressant, men det er spesielt i seriens andre halvdel at vi ser hvor overbevisende og dyktig Moura utfører denne rollen. Takket være både skuespillerens og manusforfatternes innsats, blir karakteren aldri redusert til en stereotypisk gal storforbryter. Vi får se flere sider ved Escobar, både som politiker, morder, og familiemann.

Monotonien unngås ved å også fokusere på hvordan Escobars handlinger påvirket hverdagen for det colombianske folket, politikere, og amerikanske interesser. Dette gjøres uten å glorifisere de ulike aktørene, som de to sentrale DEA-agentene Murphy og Javier Peña (Pedro Pascal), CIA, eller de colombianske myndighetene og politikerne.

Dette gir rikelig med interessant karakterutvikling. Vi ser hvordan Horacio Carrillo (Maurice Compte), som blir besatt av å fange Escobar, utvikler en fascinerende dynamikk med ham, eller hvordan Escobar klarer å manipulere Colombias politiske makt med trusler, penger, vold, og drap.

Vi får også se hvordan Murphy og Peña, som kan minne litt om Miami Vices Crockett og Tubbs, ofte opererer i strid med hverandres ønsker (men vanligvis mot samme mål), sin sjef eller CIA. De strekker ofte grensene for å prøve å fange Escobar eller noen nær ham, eller for å redde noen fra å bli blant de tusenvis av drapsofrene Escobar var ansvarlig for.


Narcos Maurice Compte Pedro Pascal Boyd Holbrook
Maurice Compte, Boyd Holbrook og Pedro Pascal i Narcos. Foto: Netflix

Sammen med serieskaperne Chris Brancato, Carlo Bernard, og Doug Miro har regissør José Padilha (Elite Squad) klart å gi Narcos et dokumentarisk preg ved å tørre å bruke bilder av den ekte Escobar, andre virkelige personer i hans historie, eller steder og bygninger der Escobars vold fant sted. Bruken av Colombia som innspillingssted er også bemerkelsesverdig, enten det er under en jakt i favelaene eller i fjellene nær Medellín. Det er også verdt å merke seg den utmerkede bruken av skuespillere fra flere land som USA, Brasil, Chile, og Mexico.

I begynnelsen er det litt for mye bruk av fortellerstemmen til Murphy, men dette forbedres utover i sesongen. Det er en fordel at serien er tilgjengelig på Netflix og slippes i sin helhet for en sesong om gangen, slik at man slipper å vente en uke på neste episode.

I motsetning til andre Netflix-serier, som Bloodline og House of Cards, opprettholdes et jevnt tempo gjennom hele sesongen, også mot slutten. Det er mer enn nok historie til å fylle de ti episodene. Vi får også en solid sesongfinale regissert av Andrés Baiz (Metástasis, den colombianske remaken av Breaking Bad), samtidig som det antydes at det er mer historie å fortelle om Escobar og de andre.

Du trenger ikke å være spesielt interessert i Escobar for å sette pris på serien, men vær klar over at ikke alt du ser nødvendigvis er faktisk (som serien informerer om i starten av hver episode). Det er også nok av interessant innhold for de som er interessert i kriminalitet og politikk.

House of Cards vil alltid få mer oppmerksomhet blant Netflix-seriene, men Narcos er nesten skremmende relevant i dagens situasjon i flere land, som Mexico og Brasil. Lik HBOs miniserie Show Me A Hero, bidrar Narcos med å fortelle en eldre historie som er minst like relevant i dag.

Dette er en god første sesong, som kunne ha vært enda bedre om serien hadde latt tempoet øke litt mer.

Om forfatter

Steffen Stø
Steffen Stø
Freelancer
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom