Huff da, det gikk ikke så bra med nyversjonen av Fantastic Four. Filmen åpnet til fiaskotall på kinoen og er i et så dypt og sort hull at den alt er sikret plass i sjangerens kalkunklubb.

Knappe 26 millioner dollar tok den inn i sin første helg. En sum som er langt unna forventningene, og godt under hva de to Fantastic Four-filmene fra forrige tiår presterte.

Filmen er en flopp av dimensjoner. Hva skjedde?

Vi tar et lite dypdykk for å svare på nettopp det. Dette er historien om sinte fans, en vingeklippet og bitter regissør, et desperat filmselskap og en gjennomført dårlig film.

1. Fansen var på krigsstien alt før produksjonen startet

Det er smått komplisert, men la oss forsøke å forklare dette: Fantastic Four hører egentlig til det store Marvel-universet med Spider-Man, Iron-Man, Thor og så videre. Men dette er ikke tilfellet når det kommer til filmutgaven. Hvorfor? Fordi Marvel for over et tiår siden solgte filmrettighetene. Dette var før de selv begynte å lage filmer,med Iron Man som den store suksessen som fikk ballen til å rulle. Deres nystartede filmselskap gjorde det så bra at Disney til slutt kjøpte det opp. Men filmrettighetene til flere av superheltene sine, de var i andres hender. Deriblant Fox.

Marvel får først filmrettighetene tilbake når det går en håndfull år uten at ny lages. Der ser du dillemmaet til selskapene. De kan ikke tviholde på rettighetene i flere år i påvente av hva de kanskje gjør med de. Etter at Fantastic Four: The Silver Surfer ikke gikk så bra var fansens ønske at de bare lot prosjektet ligge slik at Marvel kunne starte på nytt. En oppfølger til den var levnet liten sjans. Men Fox ga ikke opp og satte igang med nyversjonen som nå slaktes på kino.

Noe som irriterte fansen. De stod på sitt og drømte om at rettighetene vendte tilbake til de om klarte å levere severdige filmer. Slik som var tilfellet med Daredevil og Hulk, samt at The Amazing Spider-Man 2 sin manglende suksess medførte at Sony (som eide filmrettighetene) der gikk inn i et samarbeid med Marvel og bragte superhelten tilbake til Marvel-universet.

Fox sitter også på rettighetene til X-men og lager flere filmer der. Planen var nok å bygge sitt eget store univers med superhelter. De planene må nok revurderes nå.

2. Filmen skal være ganske dårlig

Fantastic FourAt fansen er sure og vanskelig, det behøver ikke bety så mye. Men filmen fikk ikke hjelp av forferdelige anmeldelser. De mest positive omtaler den som «middelmådig». Det lokker ikke folk inn på kinoen.

Med 9% på Rottentomatoes har den prestert en av de laveste prosentene innen sjangeren.

3. Regissøren kritiserte filmen

En ny vri, og det som vel var den endelige spikeren i kisten, var at regissør Josh Trank benyttet twitter til å kritisere sluttproduktet.

«For et år siden hadde jeg en fantastisk visjon. Den ville ha fått flotte anmeldelser. Du kommer trolig aldri til å få se den. Slik er realiteten» skrev han. Tweeten ble etter kort tid fjernet, men skaden var alt skjedd.

Hvorfor var han så kritisk? Svaret ligger nok i en særdeles trøblete produksjon, hvor Fox til slutt gikk inn og foretok endringer de anså som nødvendig. Trank forsvant ut av produksjonen underveis, og ble også fjernet som regissør av en kommende Star Wars-film, fordi Disney skal ha blitt skremt av de påståtte konfliktene. Akkurat hva som har skjedd tilhører ryktebørsen, men hans tweet levner liten tvil om at det ble gjort såpass store endringer at han ikke ville vedkjenne seg filmen.

At regissører kan få det tøft på slike storproduksjoner er ikke noe nytt. Alt på slutten av 70-tallet ble Richard Donner fjernet fra Supermann-produksjonen, Tim Burton ble ikke ønsket tilbake etter sine suksessfulle Batman-filmer på 80/90-tallet og Marvel har de siste årene ikke skydd unna å avslutte samarbeid med både regissører og skuespillere som ikke innfinner seg med de generelle føringene.

Men sjeldent har vi sett en så stygg skillsmisse som dette. I flere måneder har både regissør og filmselskap hevdet det at rykter var ondsinnede og alt hadde vært slik det skal være. Når tweeten kom var det game over.

4. Haters gonna hate

Filmen hadde også en umulig markedsføringsoppgave. Alt som kom av bilder, trailere og nyheter ble slaktet og latterliggjort. Noe saklig, men også mye var så banalt som kun Internettt kan få det til å bli. Josh Trank ønsket en mer mørk og troverdig utgave, i sterk kontrast til kildematerialet, noe som ikke overbeviste fans. Det gikk fra skepsis til hat. Verst gikk det nok utover skuespiller Michael B. Jordan, ikke alle var fornøyd med at en mørkhudet kar skulle spille Johnny Storm, som tradisjonelt sett har vært hvit i superheltbladene.

En endring som burde være grei nok, med tanke på at superheltene stort sett alltid var hvite menn og at vi i dag heldigvis nærmer oss med små steg at filmunivers kan gjenspeile seg mangfoldet i samfunnet ellers. Men slik så ikke mange på det og hatet florerte i kommentarfelt. Det var såpass ille til tider at man håpet at filmen, tross alt av rykter som gikk, ville vise seg å være et mesterverk. Men det ble med håpet.

5. Fox hadde hastverk

Som vi nevnte før hadde Fox presset på seg med å lage en film, for å kunne beholde rettighetene. Det samme skjedde med Sony da de laget nyversjon av Spider-Man for noen år siden (noe som ikke endte bra). Desperasjonen etter å beholde rettighetene ledet til et hastverk-produkt. Noe som ikke er heldig, med tanke på hvor vanskelig det har vist seg å filmatisere konseptet om en superheltfamilie.

Dette er tredje forsøket (en obskur og lite kjent film ble også laget på 90-tallet), nok en gang uten at en av Marvels mest kjente helter klarer å oppnå samme suksess som andre helter. Det er ikke sikkert Fantastic Four er et konsept som er levedyktig i 2015?

 

Det ser dermed ut til at filmen havner i samme hylle som Catwoman, Supergirl, Batman Forever, Daredevil og Elektra. Skandaliserte kalkuner som viser at det ikke alltid er verdens enkleste sak å lage filmer om superhelter.

Filmen er på kino nå, om du ønsker å være en av de få som ser den. Fortell oss gjerne hva du syntes om den i kommentarfeltet.

AnnonseNye episoder av Outlander er ute nå på Viaplay! Klikk her for å se!