Bill Maher gjentar muslim-kritkk i kjølvannet av Charlie Hebdo-massakren

Bill Maher er ikke redd for å si hva han mener, noe som i sin tid trolig kostet han jobben hos ABC. Nå benytter han Charlie Hebdo-massakren til å fortsatte sin muslim-kritikk. I fjor kom han i en opphetet diskusjon om samme tema med blant annet Ben Affleck, den gang på Mahers eget talkshow på HBO.

Maher: – Flere hundre millioner muslimer støtter slike angrep

Denne gang er det som gjest på Jimmy Kimmel Live at Maher retter skytset i retning Islam og religion for øvrig.

Annonse

Han var ikke snauere enn å påstå at hundrevis av millioner muslimer støtter slike terrorangrep. Selv Jimmy Kimmel hevet øyenbrynene.

«Hundrevis av millioner av muslimer?» spurte Kimmel.

«Absolutt» svarte Maher, som ikke utdypet nærmere hvor det tallet kom fra. Primært var det forsvar av ytringsfrihet han ønsket å snakke om.

«Det er ikke min feil at den delen av verden som er mest motstander av liberale rettigheter er den mulsimske delen av verden. Det er forsket på. Vi har fakta som underbygger dette.»

Han fortsatte med å hamre løs mot alle former for religion, noe den kjente ateisten ofte gjør:

«Det finnes ingen stor religion. De er alle idiotiske og de er alle farlige. Vi bør fornærme de og vi bør ha rett til å fornærme hva vi enn måtte ønske. Det er hva det vil si å ha ytringsfrihet».

I intervjuet gir han også kreditt til Charlie Hebdo-medarbeiderne. «Ballene deres er så store som Eifelltårnet. De er større enn Gérard Depardieus. Fordi de fortsatte med arbeidet»

Kjent for kontroverser

Maher ledet i sin tid programmet Politically Incorrect, som ble kansellert i 2002. Han ble personlig berørt av terrorangrepet 11. september 2001, en av programmets ofte brukte gjester var passasjer om bord i Flight 77 som ble kræsjet i Pentagon. Maher uttalte senere «Vi har vært feigingene, som har sendt avgårde missiler fra 2000 miles unna. Det er feigt. Å bli om bord i flyet mens det treffer målet, si hva du vil, det er ikke feigt». Det var i en diskusjon med en gjest, som hadde reagert på at Bush omtalte terroristene som feiginger.

Dette skapte rabalder og ble oppfattet som kritikk av amerikanske soldater. Representant for Bush-regjeringen advarte han om å «passe på hva han sier» og annonsører trakk seg. Samme sesong ble Mahers program kansellert. Han unnskyldte seg senere og sa det var ment som kritikk av amerikansk politikk, ikke av soldatene.

Maher oppfattet at kontroversene var årsak til kanselleringen, mens ABC hevdet det var grunnet synkende seertall.

Han kranglet også heftig med Ben Affleck i fjor, etter at Maher kom med noen veldig generaliserende uttalelser. Episoden var en av de mest interessante debatter, til å gni seg i øynene av når Hollywood-stjernen irettesatte Maher.

Mahers program fornyet

HBO har forresten nylig bekreftet at det blir to nye sesonger med talkshowet Real Time With Bill Maher. Du kan se de siste par sesongene på HBO Nordic. Programmet kom forresten inn på vår topp 70-liste over HBO Nordic-serier.

Vi kan nok regne med at han fortsatt vil si akkurat hva han mener, til både applaus og hoderisting fra sitt publikum og seere for øvrig.

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom