Noen tanker om Øyevitne

Annonse

36 millioner kroner er prislappen på NRKs høstsatsing Øyevitne. Vil den bli nok en seersuksess for statskanalen? 

Seriens utgangspunkt er enkelt: To ungdom blir vitne til at fire menn blir brutalt myrdet, men velger å holde tett om det hele. Slikt blir det både krim og drama av.

Vi har fått sjekket ut 5 av de 6 episodene i serien. Forventningene er store, spesielt siden NRKs drama-avdeling har gjort en god jobb med å hype opp serien etter at den ble vist på Séries Mania i Paris i april. «Av de 60 utenlandske seriene som ble presentert der så var det Øyevitne som var den mest sette» sa dramasjefen den gang.

Så gjenstår det å se om serien evner å «walk the talk». Et skikkelig førsteinntrykk skal vi komme tilbake til tett oppunder premieren, kanskje vi også kjører recap av hver episode underveis. Men noen tanker kan jeg dele etter å ha sett fem episoder på rappen:

  • Ikke like pop som Mammon. Jeg tviler på at denne her blir en like stor snakkis som Mammon var på nyåret. Dette er mye krim, mye drama og litt thriller, med lite fokus på mystikk. Det er rett og slett ikke så mye å lure på og spekulere i. Jeg håper jo jeg tar feil, for norske TV-serier trenger oppmerksomhet og diskusjon. Men uten store sjokk og konturene av et episk mysterium blir det nok ikke helt det samme.
  • Noe for ungdommen. Siden det er to tenåringsgutter i sentrum, som driver mye av historien med noen vanskelige moralske valg de må ta på veien, vil denne nok trygt engasjere ungdom som voksne. Det er et stramt narrativt grep med lite forvirrende historie. Det spriker ikke i alle retninger. La gå at den har endel tenåringsklisjeer.
  • Voksende stjerne? Per Kjerstad, som spiller seriens antagonist, er en spennende skuespiller. Han minner litt om både Nikolaj Coster-Walday (Game of Thrones) og Alexander Skarsgård (True Blood). Han er ikke et ukjent fjes for norsk publikum (Varg Veum, Hotel Cæsar), men jeg ser gjerne at han får litt mer å gjøre i kommende norske prosjekter. Anneke von der Lippe gjør ellers for det meste en solid rolle, mens det er mer ujevnt fra debutantene Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage. Mye av ansvaret legges på de to sistnevnte, som har fått en tøff oppgave.

P

  • Bakhoder! Mens Mammon fikk kritikk grunnet lydkvaliteten er jeg redd Øyevitne vil få høre det for antall bakhoder som til stadighet er i veien. Jeg har ingenting imot at man bruker skuldre, hoder og annet som er «i veien» for å lage rammer/utsnitt i bildet, det kan være kult det. Men i Øyevitne er det så mye av det i alle dialogsekvenser at man får lyst til å rope til skuespillerne om å komme seg til helvete ut av veien. Det oppleves som en visuell uvane fra produksjonsteamet. Noen som sa less is more? Forsøk en drikkelek hvor man styrter nedpå hver gang noen «står i veien» og du vil risikere å måtte pumpes halvveis ut i en episode. Men kanskje det bare er meg?
  • Oslo. Hovedstaden måtte se langt etter OL, men kan i det minste trøste seg med at den nok en gang er åsted for en norsk film eller TV-serie. Selv om den er ment å handle om drap begått i en liten bygd, blir bygden langt fra noen «karakter» slik byen/bygden i serier som Himmelblå og Twin Peaks er – eller tenk fengselet i The Walking Dead. Med unntak av en trail-bane, et par hjem og en skolegård er det mer preg av Oslo.  Kriminalitet i Oslo vel å merke. Stakkars by, den får aldri særlig god PR fra norske serie- og filmskapere. Men i det minste får den oppmerksomhet.
  • Bikere! Serien har Norges svar på SAMCRO (Sons of Anarchy). En langt mer barnevennlig og stereotypisk utgave enn galningene i den populære amerikanske serien, men det er uansett kjekt å se et forsøk på å dramatisere MC-miljøet. Men ikke forvent deg noen like episke karakterer som eksempelvis Tig og Jax. 

S

20. oktober har serien premiere på NRK1. Noe du lurer på om serien? Spør i kommentarfeltet og kanskje vi kan gi noen vettuge og spoilerfrie svar!

Foto: NRK

2 KOMMENTARER

  1. Det heter faktisk «øyenvitne» på norsk, altså med en n. Er nokså forbauset over at NRK ikke engang har klart å få det riktig.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X