Gotham er blitt sammenlignet med Agents of S.H.I.E.L.D., hvor begge har felles utfordringer. Ikke bare det åpenbare ved at de er basert på noe med sitt opphav fra populære tegneserier, uten å ha med de mest kjente heltene. I Agents of S.H.I.E.L.D. mangler man alle superheltene, selv om serien handler om agenter, ikke superheltene kjent fra filmene den deler sitt univers med. For Gotham er det å være en Batman-serie uten Batman.

Forhåpentligvis er ikke Gotham så feilpromotert at noen heller forventer å se Batman, for vi vet fra tidligere utgaver av Bruce Wayne at han ikke ble Batman før i 20-årene, noen utgaver av karakteren har han heller ikke endt opp med å bli Batman heller før han er i starten av 30-årene, eksempelvis  i The Dark Knight-trilogien til Christopher Nolan. I Gotham er Bruce Wayne bare 12 år.

Om du skal sammenligne de to seriene er det en annen stor forskjell. Agents of S.H.E.I.E.L.D. tok veldig lang tid for å finne sin egen identitet og etablere sine egne interessante karakterer som i filmene. For Gotham er serien fullt realisert i første episode med sitt helt eget Batman-univers.

Gotham er fullt ut en opprinnelseshistorie med et stort spekter å dekke med en ung utgave av etterforsker James Gordon (Ben McKenzie) i senteret av serien med partneren Harvey Bullock (Donal Logue) ved sin side. Men serien gir også tid til andre karakterer på begge sider av loven.

gotham_james-gordon-and-harvey-bullock-still

Serien starter samme kveld som Bruce Wayne mister sine foreldre etter et ran som går galt, dette i en veldig godt gjennomført sekvens. Det er et flott sted for serien å starte for å vise hvordan drapet påvirker byen.

Regissør Danny Cannon (kjent for serier som CSI og Nikita) har med serieskaper og manusforfatter Bruno Heller fått fram noe som virkelig ser bra ut. Dette føles ut akkurat som det er en serie satt til mørke Gotham City med en 70-talls aktig stil som passer både til serien som noe eget og til kildematerialet.

Med McKenzie som James Gordon og Donal Logue som den første ikke-animerte utgaven av Harvey Bullock har serien en godt castet og utført duo i senteret av serien. McKenzie, som gjorde mye bra i sine 5 år som en politibetjent i den kriminelt undervurderte dramaserien Southland, gjør det bra som en fersking i draps-avsnittet til Gotham-politiet som ikke vil la en minste kriminell handling gå forbi. Logue, som allerede er en solid skuespiller, gjør utvilsomt sin beste TV-rolle siden en annen kriminelt undervurdert serie som het Terriers. Logue har som Bullock glimt i øyet, samtidig som han holder seg godt balansert på begge sider av loven i det vi ser som skaper en konflikt mellom han og Gordon.

Annonse

Et av de store plussene til Gotham ligger i nettopp castingen som er overlegen iforhold til alt annet rundt eller i et superhelt-univers akkurat nå. Mazouz overrasker litt som den 12-årige utgaven av Bruce Wayne. Camren Bicondova er visuelt svært passende i rollen den Michelle Pfeiffer-aktige utgaven av Selina Kyle (Catwoman). Med noe mindre med i første klarer også skape en lyst for å se enda mer av Barbara Kean (Erin Richards) og Alfred Pennyworth (Sean Pertwee) som dukker opp i et par scener i første episode.

Det kanskje største fokuset av skurkene får Oswald Cobblepot (Robin Lord Taylor) og hans sjef Fish Mooney (Jada Pinkett Smith). Deres forhold utforskes svært godt for en pilot å være hvor så mye skjer på en gang. Smith, som fra før har gitt et dårlig inntrykk som en kjedelig skuespiller, fungerer overraskende godt i serien som en original karakter som passer perfekt i mytologien rundt Cobblepot og Gotham City. Videre utforskningen av den kriminelle underverdenen får også et annet positivt tilskudd i form av Carmine Falcon med John Doman fra The Wire i rollen (for å ikke snakke om at skuespilleren er med både på Person of Interest og The Affair denne høsten).

gotham badguys

Men til tross for mye bra i første episode er det ikke en perfekt pilot. Det serien virkelig burde holde seg unna er flaue situasjoner hvor den nærmest pinsomt skriker ut at Edward Nygma (Corey Michael Smith) er The Riddler med linjen «If I want riddles, I’ll read the funny papers». Det blir heller ikke bedre når det også lignende brukes flere ganger i scener med Cobblepot til å referere han som The Penguin, noe som alle seerne burde være kjent med enten før de ser første episode eller når serien selv har fullere realisert karakteren til å være på vei til å bli den ikoniske Batman-skurken. Heller, som har skapt og skrevet serier som Rome og The Mentalist, har vist at han kan bedre tidligere. 

Gotham kan likevel ende opp med å være en serie som kan vokse seg mørkere og mer pessimistisk over tid. Person of Interest er nettopp et eksempel på en annen serie om kriminalkjempende hovedpersoner som kunne fort bli veldig ensformig, men har blitt nå  tankevekkende, fascinerende og i grunn den beste sci-fi serien på TV.

Det er mye potensial til at Gotham kan bli mørkere og bedre over tid, men den kan kanskje også falle nedover som også første episode viser tegn til. Serien burde kanskje minske ned på karakterer den putter inn i hver episode, og spesielt senke seg ned på bruken av skurker. At den teaser om kjente Batman-skurker er ikke i seg selv negativt, så lenge det gjøres riktig og det velges riktige karakterer for et TV-budsjett. Derfor vil det også være et perfekt sted for mange gode mindre kjente Batman-skurker som Zasaz og Calendar Man, ikke bare gå for store eller vanskelig karakterer å gjøre for TV-skjermen som Joker, Mr. Freeze og Killer Croc.

Men selv med sine problemer er det et lovende Gotham helt uten Batman etter piloten å bedømme. Serien har en stor oppgave i å både holde seg der den er i piloten, forbedre seg på manuset og hvordan den skal gå videre med. Serien kan enten gå opp over, eller nedover. Vi får bare vente å se.

Gotham har premiere 25. september på C More Series, og gjøres tilgjengelig på både C More Play og Filmnet samme dag. Sesong 1 slippes også våren 2015 på Netflix. Førsteinntrykket er basert på første episode.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer