Boardwwalk Empire er hensynsløs og endrer seg ikke. Den har ikke noe nostalgi, eller er noe særlig mer sentimental enn sin hovedkarakterer Enoch «Nucky» Thompson (Steve Buscemi). Det er ikke en serie som er ute etter å gjøre ting komfortabelt med å spare livene til elskede karakterer, men er det bare negativt? Nei, for dette har fungert godt, spesielt i seriens to siste sesonger.

Serien har i sin femte og siste sesong forflytte seg til 1930-tallet, nærmere sagt 1931. Dette er begynnelsen av den store depresjonen hvor mange håpet forbudstiden skulle være over. Ikke nok med det forflytter vi oss tilbake til 1884 i Atlantic City hvor en veldig ung og mer ærlig Enoch begynner å komme i midten av en konflikt mellom hans voldelige og fattige far, og den rike Commodore Louis Kaestner.

Mange er usikre på om dette er den beste tiden for Boardwalk Empire å lukke dørene for godt. Både karakterene basert på virkelige personer – og de fiksjonelle har potensielt mye igjen å fortelle. Kanskje for det beste valgte serieskaper Terrence Winter og HBO å sette en strek for serien.

Det er tydelig at serien etter fjorårets fantastiske sesong tenkte mer på å avslutte på topp, og det er fint at serien ser ut til å gjøre det nødvendige før den avsluttes. Serien kan avsluttes uten å få se alt som skjedde med Al Capone (Stephen Graham) eller de andre karakterene som er ekte personer, fordi i dag tar det et to sekunders Google søk å finne ut hva som faktisk skjedde til slutt med Capone & Co. Mye av det som skjedde i de 7 årene mellom sesong 4 og 5 er også ting som ikke nødvendigvis trengtes å bli vist, selv om det uten tvil ville vært spennende å se eksempelvis Capone sette i gang den kjente Saint Valentine’s Day-massakren av flere North Side Gang-medlemmer i Chicago.

Det viktigste er å avslutte historiene som tilknyttet Nucky, Chalky (Michael K. Williams), Margaret (Kelly Macdonald), Eli (Shea Whigham) og de andre karakterene serien har skapt. Et av problemene er at Nucky er den minst karasimatiske karakteren. Dette var også en grunn til at sesong 4 var solid, fordi den fokuserte i en stor grad også på Chalky som både var en frisk pust i serien og en mer interessant karakter jo mer vi ble kjent med han enn hva Nucky er etter å være i senteret av serien  i 4 år.

I denne sesongen legges det ned en del arbeid for å vise hva som formet personligheten og tankegangen til Nucky. Tilbakeblikkene til en ung Nucky (Nolan Lyons) er flott utført og gir en ordentlig følelse at det er lagt tid bak disse både på det visuelle og kanskje hva tilbakeblikkene medfører når vi avslutter serien. Nucky og Eli sin far (Ian Hart) klarer å gi en dybde vi ikke har sett før, litt takket være også en god rolle av Hart. Commodore Louis Kaestner (John Elllison Conlee) fungerer og man ser tidlig at dette to menn som har vært med på å forme Enoch til den personen han er i dag.

Serien gir også et innblikk på mange av de andre karakterene i de første timene i tro tradisjon med serien, selv om Nucky . Capone lever nærmest i en kjendisstatus, Gillian (Gretchen Mol) soner fremdeles sin dom, og Van Alden (Michael Shannon) har jobbet sammen med Eli i flere år i Chicago under Capone.

Med Chalky enda mer uten makt enn i fjor får vi sett hvordan han takler å gå fra å være en konge til en fange som leder til en nervepirrende situasjon. Det virker et passende sted for karakteren å være før hans endelige oppgjør med hans rival, Narcisse (Jeffrey Wright) som også har egne problemer i sesong 5 finner sted. Dette er to karakterer serien har etablert både som verdige motstandere og noen av seriens beste karakterer takket være både manus og skuespillerne.

Annonse

I New York har skiftende allianser skapt en ny mafiasjef ved navn Salvatore Maranzano (Giampiero Judica). Med dette starter Meyer Lansky (Anatol Yusef), Lucky Luciano (Vincent Piazza) og Bugsey Sigel (Kevin Zegen) å ta steg som skaper bølger helt til Nucky. Det har vært en sakte og god transformasjon vi har sett rundt spesielt Luciano og Lansky disse årene, men her har serien hoppet rett inn i den perfekte stunden for å se hvordan de tar et stort skritt videre.

Luciano boardwalk empire 5
Vincent Piazza som Luciano i sesong 5 av Boardwalk Empire. Foto: HBO

Boardwalk Empire har fremdeles mange baller i luften. De siste sesongene har serien vist seg å være mer passende å bedømmes etter sesongen er over enn iløpet av noen episoder for Winter & Co har en tendens til å vise seg å være bedre historiefortellere når man ser på sesongen i sin helhet enn episode for episode. Regien er på topp, noe som spesielt merkes når serien både forflytter seg i tid og steder fra Havana i 1931 til Atlantic City i 1884. Forflytningen i tid kan til tider være litt mye, men ikke så mye at det er ødeleggende.

Det er mye potensial her for å serien å avslutte på topp, selv om vi vet at det ikke bare blir svart og hvitt. Det er bevist nok de siste årene fra Winter & Co at de har et stort potensial til å avslutte på topp, men vil de klare det? Det ser slik ut akkurat nå.

Sesong 5 av Boardwalk Empire har premiere 8. september på C More Serie. Serien blir også tilgjengelig på HBO Nordic og C More Play samme dag. Førsteinntrykket er basert på de 3 første episodene av sesongen.

Abonner
Varsle om
guest
6 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Rolf Mikkel
Rolf Mikkel
5 år siden

Sesong 5 virker og ha de samme kvalitetene som sesong 1 som er suveren i forhold til resten. Synd det bare er 7 episoder igjen.

Sirop86
Sirop86
5 år siden

Hvor har anmelder fått tilgang til de 3 første episodene?

Steffen Stø
5 år siden
Svar  Sirop86

Det er pressescreenere som vi får fra HBO Productions igjennom HBO Nordic og C More/Filmnet.

ImpMasterRace
ImpMasterRace
5 år siden

Sesong 5 virker og ha de samme kvalitetene som sesong 1 som er suveren i forhold til resten. Synd det bare er 7 episoder igjen.

Tom Erik Auranaune
Tom Erik Auranaune
5 år siden

Hvor har anmelder fått tilgang til de 3 første episodene?

Steffen Stø
5 år siden

Det er pressescreenere som vi får fra HBO Productions.