Paranormal romantikk: fra bokserie til TV-serie

Annonse

Paranormal Romance er en relativt ny sjanger i bokverdenen som virker å ha et umettelig marked blant både unge og voksne kvinner. Bøkene gis ut for både ungdom og voksne, men det er nok ungdomsbøkene som styrer trendene og skaper mest blest. Young Adult-litteraturen virker å ha hatt et oppsving generelt, og selv om trendene er stadig skiftende er  det er ofte bøker med overnaturlig innhold som dominerer og stadig nye sjangre oppstår. Paranormal Romance-bøkene gis stort sett ut som minst en trilogi og ofte som lengre serier. Der salget av trykte bøker til voksne går gradvis nedover i mange land går det andre veien med YA-bøkene, og mange av kjøperne er også voksne kvinner. Stadig flere ungdomsbøker finner veien til lerretet og etter hvert også til TV-skjermen ettersom flere av filmene har blitt gigantiske suksesser (Twilight, Harry Potter).

Det er ikke noe nytt at bøker gir godt materiale til både filmer og TV-serier og det hjelper vel på at denne type seriebøker ofte har store fanskarer som er engasjerte og dedikerte allerede før premieren. Når Fantasy nå også synes å nærmest ha blitt allemannseie spesielt for den yngre generasjonen er det vel ikke så rart at stadig flere av disse bøkene plukkes opp at film- og TV-bransjen. Det kan også gå andre veien som med for eksempel Buffy og spinoffen Angel der tegneserier og bøker har kommet i kjølvannet av TV-seriene. Felles er vel at romantikk blandet med overnaturlige mystiske skapninger ofte er en suksessoppskrift.

Jeg vet at dette nettstedet handler om TV-serier, men som den boknerden og bibliotekaren jeg er kommer det her en kort innføring i de to sjangrene bøkene og dermed TV-seriene jeg skriver om her havner under. Paranormal Romance blander både grøss, romantikk og fantasy, men har hovedvekt på kjærlighetshistorien. Twilight er vel den mest kjente bokserien som har blitt film av denne typen og et godt eksempel på en historie der kjærlighetshistorien mellom mennesket og vampyren er minst like viktig, vel viktigere, enn resten. Felles er nettopp det at det ofte er «umulig» kjærlighet mellom et menneske og en overnaturlig skapning som oppstår, eventuelt også mellom ulike typer overnaturlige skapninger. For Paranormal Romance regnes som en undersjanger av Romance og ikke Fantasy og gis ofte ut hyppig og i mange bind. Når det er sagt har mange av bøkene og spesielt de jeg nevner her også mye til felles med undersjangeren til Fantasy som kalles Urban Fantasy (også kalt Modern Fantasy). Dette fordi det er bøker med overnaturlige vesener, men som foregår i vår verden fremfor en oppdiktet verden som mer tradisjonell fantasy (High Fantasy) ofte gjør.

Handlingen foregår ofte i vår tid og det er slik at mennesker og overnaturlige skapninger eksisterer side om side selv om menneskene gjerne ikke vet om det. I kulissene foregår derimot kamper mellom de ulike skapningene, ofte de som vil ta over verden og de som vil beholde den slik den er. De overnaturlige vesenene som dominerer i bøkene skifter stadig og ofte opptrer mange av dem i samme univers. Vampyrer har kanskje hatt sin storhetstid, varulver er populært på TV nå, Zombier er på både film og TV, falne engler, demoner, feer og troll er andre for å nevne noen. Veldig mange av seriene har en kjærlighetshistorie og ofte minst et trekantdrama om ikke både firkant- og femkantdrama.

Noen pågående paranormale TV-serier basert på bøker:

[tab title=»True Blood«]

True Blood: HBO-serien er basert på en bokserie for voksne som kan merkes i begge versjonene ved at det er mer eksplisitt vold og sex enn i bøkene utgitt for ungdom. De leses likevel stort sett av de samme som leser YA-bøkene i samme gate. Handlingen er fra sørstatene i USA der vampyrer nylig har kommet ut av skapet og forsøker å leve side om side med mennesker ved å livnære seg på syntetisk blod fremfor menneskeblod. Vi møter Sookie, en bartender i 20-årene i en småby i Louisiana med en helt spesiell egenskap, hun kan høre andres tanker. Da hun for første gang møter en vampyr på besøk i baren der hun jobber, oppdager hun at hun ikke kan høre en eneste av tankene hans, en ny og fantastisk opplevelse for Sookie. 

TV-serien har nok et noe mørkere uttrykk enn bøkene og en av de absolutt kuleste TV-serieintroene etter min mening. Handlingen spriker også mye, spesielt etter første sesong, så selv om man har lest bøkene vet man egentlig aldri hva som skjer i TV-serien. Karakterene er stort sett de samme selv om de kan ha litt andre roller og noen overlever lenger i TV-serien enn i bøkene og omvendt.  Jeg kom i grunn til et metningspunkt på begge da jeg synes det ble i overkant mange plotlinjer, karakterer og overnaturlige vesener å holde styr på. For i en serie som begynte med vampyrer har jeg ikke tall på alle de ulike skapningene som har dukket opp underveis. I bokserien følger vi alt fra Sookie sitt ståsted, mens i TV-serien er det mange ulike historier. Jeg er mest fan av Sookie sin historie så sånn sett foretrekker jeg måten bøkene blir fortalt på. En av favorittkarakterene mine fra bøkene er Eric som er noe av det som bringer humor til  serien.  Forfatteren gjør et lurt trekk i bok 4 (og også i sesong 4 om jeg ikke husker feil) der hun lar oss se en Eric med hukommelsestap, som har glemt hvem han er, hva han har opplevd, og derfor opptrer på en langt mer sympatisk måte enn tidligere. Dette gjør at vi aksepterer at  han blir en karakter vi også kan heie på og ikke minst at han kan bli et mer troverdig kjærlighetsobjekt for Sookie.

Jeg synes True Blood var en veldig bra serie de første sesongene og nådde nok også helt andre målgrupper enn bøkene. Den har tapt seg litt og selv om jeg ikke har gitt opp helt enda er det kun i bokserien jeg har fulgt med hele veien. Styrken til serien (på både bok og TV) er den nevnte humoren, at den ikke tar seg selv så høytidelig og på mange måter gjør narr av seg selv. Siste sesong i serien har premiere til sommeren på HBO. Bøkene bak True Blood  heter The Sookie Stackhouse Series og er skrevet av Charlaine Harris på 2000-tallet. Den siste boken kom i 2013 og skapte store reaksjoner omkring forfatterens valg rundt Sookies kjærlighetsliv. TV-serien starter sin sjette og siste sesong til sommeren. De foregående sesongene er tilgjengelig på HBO Nordic. NRK og CMORE har ellers sendt serien i Norge.

http://www.youtube.com/watch?v=Wet5OM7RR8Q

[tab title=»The Vampire Diaries«]

Vampire Diaries: basert på en bokserie ved samme navn for ungdom skrevet av L.J. Smith som kom ut allerede i 1991 og har nok fått sin oppblomstring etter TV-suksessen. Smith skrev først fire bøker og kom med tre til etter en lang pause, den siste i 2011. Etter dette har bokserien fortsatt, men nå med såkalte Ghost writers etter tillatelse fra Smith.

Den handler om high School-jenten Elena som også blir involvert i vampyrenes verden. Hun rives nemlig etter hvert mellom kjærligheten til de to brødrene Damon og Stefan som ikke akkurat er bestevenner. Jeg likte overhodet ikke den første boken i denne serien. Jeg leste ikke videre i bok to til tross for cliffhanger-slutt og at bok 2 faktisk fortsatte videre i samme bok som jeg leste og det sier vel sitt. Jeg så likevel noen innledende episoder av TV-serien uten å bli helt bitt av basillen, men syntes den virket et godt hakk bedre og ikke minst var hovedpersonen langt mer sympatisk enn i boken. Og godt er det, for det er svært vanskelig å engasjere seg i en hovedperson som er både usympatisk og uinteressant.

TV-serien er i hvert fall populær i bøkenes målgruppe og selv om den ikke akkurat vinner prestisjefylte priser er den stadig nominert og vinner priser der folk selv stemmer. CW-serien er i sin femte sesong og i Norge er det TVNorge som har rettighetene. Spinoffen The Originals som hadde premiere forrige uke er også basert på bøker fra samme univers, men disse er ikke skrevet av L.J.Smith. Her kan du lese Mona sittt førsteinntrykk fra de to første episodene.

[tab title=»Bitten«]

TV-serien som hadde premiere på søndag er basert på Kelley Armstrong sin avsluttede bokserie Otherworld. Bokserien er på 15 bøker, første bok kom i 2001 og siste bok i 2013. Her er det varulver som er  i fokus og hovedpersonen Elena Michaels er verdens eneste kvinnelige av slaget. For et år siden forlot hun flokken sin og flyttet til Toronto for å prøve å leve blant mennesker. Hun jobber som fotograf og har en kjæreste som ikke aner noe om hennes andre liv ved fullmåne. Nå har lederen for flokken bedt henne komme hjem for å håndtere en krise og hun har ikke noe valg.

Otherworld-seriens første bok heter også Bitten og er en av bøkene som følger Elena, for i denne bokserien følges ulike hovedpersoner.  Armstrong har også skrevet andre serier som foregår i det samme universet og der karakterer fra Otherworld-serien også dukker opp.

Boken engasjerte meg til over middels, og når den nå har blitt til TV-serie er jeg såklart utrolig spent. Boken Bitten inneholder mye  spenning, kjærlighetsdrama og mystikk, men manglet kanskje litt humor og karakterer som utmerket seg for at jeg virkelig skulle leve meg inn i historien slik tilfellet er med True Blood. Etter første episode av TV-serien virker det meste ved dette inntrykket å stemme ganske godt  og den virker å følge boken tett også i handling.

Armstrong har skrevet flere serier fra samme univers og jeg har personlig likt andre bøker av henne hakket bedre enn disse. Et mer utfyllende førsteinntrykk kommer etter flere sendte episoder. Serien sendes på HBO Nordic på søndager, men er prodsert av canadiske Space og ikke HBO.

Andre paranormale TV-serier:

Blood Ties: canadisk TV-serie basert på bøkene i Blood-serien av Tanya Huff om en kvinnelig privatetterforsker og en mannlig romanforfatter som også er vampyr. CBS Television sendte serien i 2007-08.

Moonlight: basert på en roman av Trevor Munson som ble adaptert til TV-serie og senere gitt ut som bok med tittelen Angel of Vengeance. Den handler også om en privatetterforsker, denne gangen mannlig og vampyr og forelsker seg i et menneske. Jason Dohring, selveste Logan fra Veronica Mars, spiller en av rollene. Ble sendt i 2007-08 på CBS.

 

Noen filmserier som er basert på PR-bøker:

Skyggejegerne: Demonenes by:  basert på YA-serien The Mortal Instruments av Cassandra Clare om demonjegeren Clary. Dette er kanskje mer Urban Fantasy enn PR, men inneholder mange av de samme ingrediensene. Første film kom i 2013 og bok nummer seks kommer i år. Filmen ble for øvrig regissert av Harald Zwart.

Beautiful Creatures: basert på bøkene Caster Chronicles av Kami Garcia og Margareth Stohl . Det har kommet fire bøker og den første kom som film i fjor. Dette er definitivt PR om dyp kjærlighet og magiske bånd mellom to unge mennesker i en amerikansk småby.

Twilight: basert på Stephenie Meyers bokserie ved samme navn som vel ikke trenger videre introduksjon. Det kom fire bøker og fem filmer. Hvem har ikke hørt om Edward og Bella eller Kristen og Robert for den saks skyld.

Her kan du lese en artikkel fra NRK Filmpolitiet om ungdomsbøker som kommer på film og TV i 2014 med hovedvekt på dystopier.

4 KOMMENTARER

  1. Sett alt av True Blood, og lest den første boka. Likte serien best, men kan ha noe å gjøre med at jeg så vel et par sesonger før jeg leste. Samtidig er ikke dette «min» sjanger, og tv-serien når kanskje bredere ut; og da spesielt sesong 1 og parallellene mellom vampyrer og homofile som kommer ut av skapet i hhv. serien og virkeligheten, var interresant og viktig i 2008 (og kanskje spesielt i sørstatene og USA).

    Enig i at den har falt, men sesong 6 var faktisk relativt bra, og bedre enn de to før (4 og 5), kanskje med sesong 4 som bunnpunkt. Anbefaler deg å se videre for å få med deg sesong 6!

    • Ja, jeg tror også TV-serien favner bredere. Jeg har sett de første 4 sesongene så da er det ikke så langt igjen til godbitene i følge deg. Godt å høre:-) husker ikke helt sesong 4, men der bok 4 var et av høydepunktene var det nok ikke det samme med TV-serien i og med at jeg ikke har sett videre. Jeg er enig i at denne serien trekker mange paralleller til vårt samfunn gjort med både humor og på originalt vis som skiller den fra mange andre i sjangeren.

  2. Sett alt av True Blood, og lest den første boka. Likte serien best, men kan ha noe å gjøre med at jeg så vel et par sesonger før jeg leste. Samtidig er ikke dette «min» sjanger, og tv-serien når kanskje bredere ut; og da spesielt sesong 1 og parallellene mellom vampyrer og homofile som kommer ut av skapet i hhv. serien og virkeligheten, var interresant og viktig i 2008 (og kanskje spesielt i sørstatene og USA).

    Enig i at den har falt, men sesong 6 var faktisk relativt bra, og bedre enn de to før (4 og 5), kanskje med sesong 4 som bunnpunkt. Anbefaler deg å se videre for å få med deg sesong 6!

    • Ja, jeg tror også TV-serien favner bredere. Jeg har sett de første 4 sesongene så da er det ikke så langt igjen til godbitene i følge deg. Godt å høre:-) husker ikke helt sesong 4, men der bok 4 var et av høydepunktene var det nok ikke det samme med TV-serien i og med at jeg ikke har sett videre. Jeg er enig i at denne serien trekker mange paralleller til vårt samfunn gjort med både humor og på originalt vis som skiller den fra mange andre i sjangeren.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X