Et fantastisk serieår er over og vi i Serienytt gjør som hvert år og mimrer i vei.

Vi serverer dere:

  • De dominerende inntrykkene vi sitter igjen med av året 2011.
  • Årets… i en rekke kategorier.
  • Våre nye favoritter

Vi håper dere setter pris på det, finn frem en god kaffe og les om året som gikk!

Dominerende inntrykk

Strømming!

Strømming

Netflix, HBO Nordic, Filmnet, Viaplay, TV2 Sumo… Det begynner å bli et bra utvalg i strømmetjenester i Norge nå.

Fremst i køen har Netflix stått. Det skulle ikke forundre oss om de brukte nok penger på annonsering til å kunne brødfø et lite land. Alle vet nå om tjenesten, som også oppnådde knallsuksess med sine egenproduserte serier. Er de den nye seriemesteren?

I tillegg er det HBO Nordic, som vi tilbake i 2012 trodde kom til å dominere i 2013. De startet med et lite mageplask, men har brukt 2013 til å på imponerende vis snu inntrykket. Tjenesten har gradvis forbedret seg både på funksjonalitet og innhold. Tjenesten har stått for høstens kanskje beste serieinnkjøp med Masters of Sex.

Voksende ferskvaredisk

Ferskvare

Vi er nå kommet til det stadiet at vi har haugevis med serier i ferskbvaredisken – det vil si serier som kan sees nær opp mot internasjonal premiere. Både fjernsynskanaler og strømmetjenester har tatt grep. House of Cards, The Walking Dead, Game of Thrones og Boardwalk Empire er blant kvalitetsserier vi slipper å vente på.

Annonse

Vi må faktisk lage en oversikt for neste år – hvem skulle tro det ville bli så mange serier for et par år siden?

Serieskaper Netflix

HBO, AMC, BBC, FX og Showtime har tradisjonelt vært de som har imponert oss mest som serieskaper. I år har det fått selskap av Netflix, som ikke bare imponerer med strømmetjenste – men også som serieskaper. House of Cards, Orange is The New Black og Hemlock Grove stod på menyen – i tillegg til samarbeidsprosjektene Derek og Lilyhammer.

Seriehoder som rullet

Gravplass

Sjeldent har vi mistet så mange kvalitetsserier i løpet av et år.

Breaking Bad er selvskreven, i tillegg tok sci-fi favoritten vår Fringe og voldsorgien Spartacus farvell. Veteranserien Star Wars: Clone Wars, The Office, CSI: NY og Private Practice avlsuttet alle med imponerende antall sesonger bak seg. Britiske perler som The Hour og mest sannsynlig Luther sa bye bye. Sistnevnte kan få en spin-off og egen film.

Vi kan egentlig holde på lenge med dødslisten, men det er vel like greit å henvise deg til seriegravplassen for fullstendig oversikt.

Fengselsfugler

fengselsfugler

Kvinneinvasjonen på TV fortsetter, nå med to serier med samme premiss: Kvinnefengsel. Orange is The New Black var en dramedy fra Netflix om melodramatiske Piper og hennes kjempeinteressante medfanger, mens Australia ga oss den mørke og dystre Wentworth.

Paradoksalt nok kom sistnevnte først, men selv om den var først over målstreken måtte den finne seg i å leve Orange is The New Blacks. Urettferdig? Så absolutt. Men det viser hvor viktig tilgjengelighet er for å nå ut.

Miniserier og «miniserier»

En trend vi så starten på i 2013 er at miniseriene er på vei tilbake i langt større grad. Flere serier er blitt kunngjort og miniserier har en trend til å bli mer enn kun en sesong. Forvirrende nok.

I sommer fikk vi Under The Dome, som var en seermagnet som gjorde at den fikk ny sesong. Vi fikk også i høst den diskutable fiaskoen Dracula. I tillegg kom nyheten om en rekke nye miniserer. Gracepoint, The Assets og Halle Berry-serien Extant er kunngjort. I tillegg kommer grøsserserien Penny Dreadful, med navn som Eva Green og Timothy Dalton på rollelisten. Fargo kommer på FX og Olive Kitteridge på HBO.

Det kjipe

Inn i skyggens dal

Skugge

HBO-seriene True Blood og Boardwalk Empire er ute av rampelyset. Førstnevnte har for lengst rotet seg vekk, men hva har Boardwalk Empire gjort for å fortjene å leve i skyggene? Serien er tross alt fortsatt noe av det beste på TV, og har nettopp gjort det mange mener er seriens beste sesong.

AMC-serien Hell On Wheels ser ut til å bli mer og mer usynlig jo bedre den blir. Nå gidder ikke engang Vox å vise den her hjemme lenger.

Justified er noe av det absolutt beste som er av dramaserier, men Viasat valgte å ikke sende sesong 4. Så galt, så galt…. Heldigvis kan serien importeres på DVD og Bluray, eller kjøpes når den nordiske utgivelsen på DVD og Bluray. Men ærlig talt, denne serien fortjener en større seerbase og bli sendt tett opp mot amerikansk sendetid.

Pauseår

Et serieår uten Louie, Curb Your Enthusiasm og Sherlock? Kjipe greier! Heldigvis er det andre kvalitetsserier der ute til å tilfredsstille våre lyster, men vi håper ikke det blir en trend at de beste seriene tar så lange pauser. Louie er tilbake med ny sesong til våren, og Sherlock er klar både på BBC (1. januar) og NRK1 (3. januar).

Årets…

…knockout: Breaking Bad
breakingbad_goodbye

Av mange sett på som tidene beste TV-serie. Nå er det hele over, men maset om serien vil ingen ende ta. På de flestes topplister, i tillegg kom nyheten om spin-off i 2014 med Saul Goodman (Bob Odenkirk)

…snakkis: Broen 2 og Homeland

Langt fra det beste som går på TV, men likevel det som ser ut til å bli diskutert mest her til lands. «Alle» så Broen 2, mens Homeland hadde katastrofale seertall her hjemme. Likevel var Brody og Carrie fortsatt pop i kantinen.

…seermagnet: The Walking Dead

Det er helt vanvittige tall denne serien leverer i statene. AMCs gullkalv. Her hjemme har den for alvor plassert Fox Norge på kartet – ved at de sender episoder så kort opp mot amerikansk sendeskjema

…skuffelse: Showtime

Serieskaperen rotet fælt i året som gikk. Det er en skam hvordan trofaste fans ble servert en slik tafatt og absurd slutt som det de fikk av Dexter. Men vi gir storparten av skylden til Showtime, som nok en gang blander seg inn i den kreative prosessen. At de kansellerte The Borgias akkurat når serien virkelig begynte å bli god, vel det hjelper ikke på. At Homeland definitivt er gått fra kvalitetsdrama til helt grei underholdning – det er kjipe greier. Get a grip on yourself soldier!

…gisp: Bryllupet

Om du har sett det så vet du hva vi sikter til. Fantastisk grusomt å se på.

…unevnelige: Dexter-slutten

Hysj på deg, bare hysj på deg. Vi orker ikke snakke mer om det.

…tårevåte: Dødsfall
james_gandolfini

James Gandolfini. Faen heller, at vi ble frarøvet en av tidenes beste skuespillere så tidlig vitner om hvor urettferdig verden er. Et flott menneske gikk bort.

Minst like sjokkerende var dødsfallet til den unge talentet Corey Monteith. Han tapte kampen mot sin avhengighet og gikk bort i en alder av 31 år.

Mot slutten av året døde også skuespillerveteranen Christopher Evan Welch.

…navn: Kevin Spacey

Hollywood-stjernen ble Netflix sin posterboy og sørget for at tjenesten brukte ca 5 nanosekunder på å bli forbundet med kvalitetsserier. House of Cards-stjernen har sanket inn nominasjoner for sin portrettering av Frank Underwood.

…bitch: Aaron Paul


Mannen er pur klasse. Ikke bare er unge Aaron Paul en fantastisk skuespiller, det er få skuespillere vi ser gjør så mye for fansen som Paul. Bitch! We love you!

…champagnespretter: Superheltinvasjon

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. innfridde ikke, men vi er likevel kjempefornøyd med nyheten om at Netflix kommer med hele fem serier satt til samme univers med superhelter som Luke Cage, Daredevil, Jessica Jones og Iron Fist. Dette kan markere starten på en ny serietrend – hvor filmer og serier kan eksistere sammen i langt større grad. Tidligere var slikt begrenset av manglende plass på kanalers sendeskjema, men med strømmetjenester er dette hinderet nå historie.

Om ikke det var nok for alle fans av trikot, på The CW kan The Flash bli en spin-off av Arrow. Serien rundt den grønne pil har bedret seg i sesong 2, noe norske seere kan se alt 7. januar på TV2 Zebra, når sesong 2 premierer.

…nykommer: Serieshow

Endelig har noen innen norske medier skjønt det! Bergens Tidende gir oss landets eneste TV-serier om TV-serier. Ta lærdom VG, Aftenposten, Dagbladet og alle dere andre.

…blogg: OP-5

Vi bare må trekke frem bloggen til Asbjørn Slettemark og Aslak Nore. De har nærmest på egenhånd sikret å holde Homeland-interessen i live med ukentlige recaps og annet snadder rundt serien. For å ikke nevne fin fokus på krim både i bokformat, film og tv. Det er herlig å se dedikerte ildsjeler som dem bruke tid på å gjøre blogguniverset rikere. In OP-5 we trust.

…drittunge: Tiberius
Tiberius

Voldtekstmann, snørrunge og ryggdolker – denne romerske drittungen presterte å bli like ufordragelig som Game of Thrones sin Joffrey. Få gleder var større enn å se Spartacus røske han ned fra hesten.

http://www.youtube.com/watch?v=up76lGZ4oEE

...kalkun: Low Winter Sun

Ment å kapre publikummet Breaking Bad etterlot seg, men endte opp med seerflukt og kritikerslakt. Drahjelp fra Mark Strong var til ingen nytte. AMC er i trøbbel nå som Breaking Bad er borte og Mad Men går inn i sin siste sesong.

…zombier: The Killing og Arrested Development

Er det umulig å ta livet av The Killing? Vi har mistet telling på hvor mange ganger denne serien er kansellert, bare for å få kontrabeskjed. Nå blir det en siste sesong som skal avslutte det hele. Vi blir ikke overrasket om serien fortsatt er på skjermen i 2045.

I tillegg har Arrested Development hatt kjempesuksess i sin retur fra seriegravplassen. Kan til og med ende opp med å bli kåret til Årets beste komedie. Ikke dårlig det.

…årets unødvendige hashtag: #APBroen

Et av landets største aviser trenger ikke å re-tweete at karakterer dør på en tv-serie, eller løsningen på et stort mysterium. Sosiale medier er uten tvil et farlig sted for spoilere, vi trenger ikke at Aftenposten forverrer tilstanden. Takk for unødvendigheten!

…comeback: Dan Harmon

Helst skulle vi jo nevnt Michael J. Fox her, men det comebacket ble mer et mageplask. Godeste Harmon har ikke vært lenge borte (vi så han også smått i sesong 4 av Arrested Development), men er et velkomment gjensyn. Han ble sparket hodestups ut av Community, serien han skapte. Delvis grunnet en krangel med Chevy Chase, sistnevnte er nå mannen som er sparket ut. Nå er Harmon tilbake for å lede serien, og det til god mottagelse etter en skuffende 4. sesong. Sjekk bare ut den elleville traileren.

…norske: Kristoffer Hivju

Nok et år uten en norsk serie som slår luften ut av oss, så vi gir heller denne til en fantastisk fyr. Vi elsket Kristofer Hivju som Tormund Giantsbane i Game of Thrones. Selv Homelands Saul klarer ikke matche den skjeggveksten.

 

Nye favoritter

Med flere favoritter som tok kvelden var det godt at vi fikk nok av nye favoritter som fyller opp kalenderen.

House Of Cards

Vi fikk anmeldt denne serien før noen andre, det var kjærlighet ved første blikk. Fortsetter Netflix som dette så blir de å regne i samme selskap som HBO og AMC.

Politiske thrillere av denne sort er sjelden kost, serien imponerer minst like mye som den britiske originalversjonen. Med regissør, manusforfatter og skuespillere fra øverste hylle markerer serien starten for en ny ære innen TV-serier.

Les Revenants

Franskmenn slo overraskende til med denne internasjonale suksessen i slutten av 2012. Tidligere i år kom den på DVD, og Steffen skrev varmt om den i hans topp 10-liste. Serien har tv-premiere i Norge på NRK i 2014. Sesong 2 forventes iløpet av 2014-2015, men produsentene tar seg tid med å produsere serien.

Rectify

Sundance Channel satser på TV-serier og får en knalldebut med denne perlen. Først dømt for voldtekt og drap, nå frifunnet etter flere år på dødsscelle. Men er han egentlig uskyldig? Vi følger Daniel Holden (Aden Young) gjennom 6 episoder med seiglivet og herlig drama.

Vikings

Vikings

HBO Nordic kjøpte inn denne viking-godbiten fra History Channel. Det markerte starten på en rekke nye innkjøpte serier fra HBO Nordic. Vi gleder oss til fortsettelsen

Masters of Sex

Det er nok av TV-serier som spiller på sex som gimmick for å trekke til seg publikum, men her har vi noe så unikt som å se seksualitet være katalysator for god drama. HBO Nordic var så vennlige at de sørget for at nordmenn fikk denne Showtime-perlen tilgjengelig, vi takker og bukker!

The Americans

Viasat 4 holdt serien som gissel i nesten et år, før de valgte å plassere serien på TV6. About bloody time! Om du skal følge med på kun en spionserie så er det bare til å pakke vekk Homeland, for The Americans is da shit! Fantastisk bruk av musikk, 80-tallet er endelig bakteppet til en serie, og det blir ikke bedre enn med agenter løpende rundt i gaten. Men serien handler mest om alt om ekteskap – tro det eller ei.

Hannibal

Mads Mikkelsen gjør alt han kan for å gjøre matlaging skremmende. Han lykkes godt med det. Serien om den litt yngre Hannibal Lecter var et av vårens høydepunkt, vi gleder oss vilt til sesong 2. Samspillet mellom Lecter og Will Graham (Hugh Dancy) er i toppklasse.

Brooklyn Nine-Nine

Komediesjangeren fikk en ny godbit, den barnslige politietterforskeren Jake (Andy Samberg) har herlig kjemi med Ray Holt (Andre Braugher) og resten av persongalleriet.

The Blacklist

blacklisttop-710x400

Jepp, serien har sine absolutte svakheter – men en forrykende James Spader gjør det til en fornøyelig affære.

Derek

Ricky Gervais as Derek

Herrejemini for en rørende og morsom komedie fra Ricky Gervais! Vi lo og vi gråt, denne gjorde savnet av Louie litt mindre.

Orphan Black

Et av få sci-fi drama som har klart å nærme seg nivået til nyinnspilling av Battlestar Galactica. Tatiana Maslany er et av de store og mest klare nye stjerneskuddene på tv i 2013 i denne serien hvor hun spiller en rekke kloner, hovedsakelig den trøblete kvinnen Sarah.

Wentworth

Australia viser at de kan hvis de vil. Mørk og dyster, dette er en fengselsserie verdt å sjekke ut for de som savner Oz.

Orange is The New Black

Orange-is-the-New-Black

Den søte blondinen Piper må i fengsel for noe hun gjorde for 10 år siden. Men protagonisten vår viser seg å være den minst interessante karakteren i dette fargerike fengselet. Kvinneinvasjonen på TV fortsetter!

Banshee

Banshee er en fortsettelsen på Cinemax sitt fokus på actionserier som startet med Strike Back. Serien startet greit, men ble mye morsommere når serien begynte å lære å ha det gøy.

Nye favorittkarakterer

Lucas Hood

Den falske sheriffen fra Banshee gidder ikke la papirarbeidet og fjollete regler komme i veien. Ga tidenes juling til et voldtektssvin. Kanskje ikke så dumt med litt mer handlekraftige lovmenn?

Daniel Holden

Rectify

Den tilbaketrukne karen Daniel er en sann glede å møte i Rectify. Litt creepy også, for er han egentlig uskyldig?

Sergeant Terry Jeffords

Terry

Terry sliter med å bygge et dokkehus, men han bringer både salt og pepper til oss på Brookyln Nine-Nine. Den perfekte anti-castingen av en skuespiller som bringer fram noen av de morsomste øyeblikkene i The Expendables-filmene.

Frank Underwood

Den kjølige og kalkulerende måten han bryter den 4. veggen… Det er som han sitter i stuen med oss. Bravo Kevin Spacey, du spiller en av dine livs roller!

Phillip Jennings

Matthew Rhys tok oss helt på senga i rollen som KGB-agent Phillip. Greit nok at du er kommunist, men vi klarer ikke slutte å heie på deg!

Dr. Hannibal Lecter

Hannibal (Mads Mikkelsen)

Fy så lekkert det ser ut når han lager mat! Hadde det ikke vært for det som stod på menyen skulle han gjerne få servert oss mat. Men i frykt for at han serverer oss, så nøyer vi med å holde oss på en TV-skjerms avstand.

Raymond Reddington

James Spader viser at han kan mestre alt. Det skjer så mye rart i serien The Blacklist, ikke alt like positivt. Men det driter vi i, for Raymond kunne gjort selv Hotel Cæsar interessant med sin til stedeværelse.

Lady Olenna

lady-olenna

Spillet om tronen fikk en ny spennende aktør i herlige Olenna, som satt selv Tyrion på plass. Det er ikke bare Downton Abbey som har knallgode bestemødre.

Virginia Johnson

Lizzy Caplan as Virginia Johnson in Masters of Sex

Nok et år hvor det popper frem interessante kvinner på skjermen. Virginia (Lizzy Caplan) viser kvinnefrigjøring på en herlig måte, hun er sjelen i nykommeren Masters of Sex.

Agent Coulson

2384589-the_avengers_clark_gregg_agent_coulson_movie_poster_slice-643x341

Man kan si hva man vil om serien, men få menn er kulere enn Agent Coulson. Etter biroller i uendelig mange Marvel-filmer er det herlig med ukentlige besøk fra agenten over alle agenter. Vi digger deg sønn av Coul!

Derek

Mannen som lærte oss at det ikke har noe å si om man har noen medfødte skavanker, det som teller er at man er snill og grei. Derek er inkarnasjonen av godhet.

Kai Proctor

Danske Ulrich Thomsen spiller kanskje den mest uvanlige badguyen på tv akkurat nå i Banshee. Med sin Amish-bakgunn er en bad motherfucker.

Caesar

Caesar

Spartacus fikk nok av knallgode badguys å bryne seg på i siste sesong av serien, men få var mer slu enn Caesar. Han viste på mersterlig vis at det å skille mellom gode og slemme ofte handler om perspektiv. Lenge snakk om en spin-off med karakteren, men det har vært stille på den fronten. Vi ser gjerne at det blir noe av!

Red

Fengselsmafiosoen med en av de mer interessante bakgrunnshistoriene. Den virkelige sjefen i Orange is the new Black.

Konstabel Bob

Årets mest tilfeldige helt, konstabel Bob Sweeny (Patton Oswalt) var en glede å se i sesong 4 av Justified.

 

Ikke nevnt?

Noe du savner i vår lille oppsummering? Fullfør det hele med å rope ut i kommentarfeltet under!

Med det vil vi takke for følget i året som har gått og ønsker dere alle et riktig godt nytt år!

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer