Breaking Bad, en av tidenes mest kritikerroste dramaserier,  er nå avsluttet. 

Fra liten kult-serie til stor suksess, Breaking Bad har overgått hindre få andre serier har klart.

Ingen ønsket Breaking Bad inntil AMC

breaking-badBreaking Bad sendte sin første episode 20. januar 2008. På den tiden var AMC ganske fersk i å drive med egne serier. Først var den på banen med den flotte western-miniserien (som var på to deler, originalt sendt som en tv-film) som året etter hanket inn 4 Emmy-priser i september 2007.

Les også: Mysteriet AMC

Les også: Redaksjonen kårer AMC til årets seriemester 2012

Bare noen få måneder før AMC vant Emmy-priser for Broken Trail hadde en annen kommende kritikerfavoritt og Emmy-vinner fra AMC premiere, nemlig dramaserien Mad Men.

Før dette i 2007  hadde serieskaper Vince Gilligan prøvd å får Breaking Bad på skjermem i flere amerikanske kanaler. Dette inkluderte FX Networks som hadde hatt suksess med The Shield, Nip/Tuck og Rescue Me som i likhet med Breaking Bad var fokusert på en mannlig anti-helt.

I senere tid har ikke FX Networks akkurat prøvd å legge skjul på at de gjorde en bommert med å ikke plukke opp Breaking Bad, men de har ikke vært helt uten suksess de heller. De har kanskje ikke fått en dramaserie som både endte opp med å bli en kult-serie og en storsuksess, men de har fått begge formene for suksess i dramaserier med Justified og Sons of Anarchy. Som også i likhet med Breaking Bad, Nip/Tuck, The Shield, Rescue Me og The Shield fokuserer på en mannlig anti-helt.

Annonse

Etter å ha blitt plukket opp til serie rundt våren 2007 var Breaking Bad klar til å starte produksjonen. 9 episoder ble bestilt. Dette ble senere slanket ned på grunn av forfatterstreiken som pågikk i USA fra 5. november 2007 til 12. februar 2008.

Kult-serie som mottok store tv-priser og levde utrygt

Alt var ikke bare bra for Breaking Bad i starten. Serien debuterte 20. januar 2008 til ikke akkurat seertall som fikk AMC til å juble, men kanalen var samtidig ny på feltet med å produsere så AMC overlevde med slike seertall, og slik pågikk det i flere sesonger. De som alltid så ut til å støtte serien var kritikerne og den lille fanskaren serien hadde i starten.

title_breaking_bad_blu-raySeptember 2008, over et halvt år etter premieren, vant Breaking Bad sin største tv-pris med Bryan Cranston som under Emmy Awards 2008 mottok prisen for beste mannlige hovedrolle i en dramaserie. Han vant over skuespillere som Gabriel Byrne (In Treatment), Michael C. Hall (Dexter), James Spader (Boston Legal), Hugh Laurie (House) og Jon Hamm (Mad Men). Mange trodde ikke at Cranston ville ende opp med å få denne prisen igjen året etterpå, men han forsatte å få nominasjoner for prisen og vant den 3 år på rad.

I 2010 var det ikke bare Cranston som vant, også kollega Aaron Paul (Jesse Pinkman) vant sin første pris for beste mannlige birolle i en dramaserie. Paul endte også opp med å vinne prisen ved neste anledning i 2012 ettersom Breaking Bad hadde en betydelig pause imellom sesong 3 og 4, mens Cranston ikke endte opp å vinne prisen på nytt igjen (og har en siste mulighet høsten 2014).

Men alt var ikke bare bra i kulissene. AMC slet med penger i 2011 og med suksessen til The Walking Dead tenkte Sony Pictures TV (produksjonselskapet til Breaking Bad) at dramaserien om en kjemilærer som ender opp med å lage og selge metamfetamin ved hjelp av en tidligere elv kunne være på vei mot slutten altfor tidlig. Dette førte til produksjonselskapet sendte ut spørsmål til 3 andre kanaler om de ville være villige til å ta over Breaking Bad etter sesong 4.

AMC var på sin side interessert i å holde på serien, men bare for å fornye serien for en siste og femte sesong på 6 eller 8 episoder. Men etter tøffe forhandlinger klarte produksjonselskapet å forhandle med AMC til å gi Breaking Bad en siste stor siste sesong av dramaserien på 16 episoder. Dette tiltross for at serien aldri endte opp med over 2 millioner i seertall per episode før første del av sesong 5 (ved unntak av første episode av sesong 4).

En hjelpende hånd fra Netflix

Det er nesten til tider vanskelig å se tilbake hvordan en serie som har vært så annerledes enn det meste annet på TV de siste 6 årene har klart seg, og samtidig gått til å bli så suksessfullt.

Det var ikke før sesong 5 startet sommeren 2012 at Breaking Bad begynte å få seertall over 2 millioner som at plutselig begynte folk å snakke om serien. Men den virkelige forskjellen kom nesten et år senere i august 2013. Dette etter at Netflix (amerikanske) begynte å fortelle kundene sine om at del 1 av sesong 5 av Breaking Bad var på vei til tjenesten og kom den 2. august.

Litt over en uke etterpå var serien tilbake på AMC med 5.92 millioner seere med første episode av del 2 av sesong 5. Det virket som at en betydelig del av Netflix sine bruker hadde sett igjennom Breaking Bad rett før premieren, noe som førte til økningen i seertallene.

netflixHva dette demostrerte var at Netflix ikke nødvendigvis bare er en konkurrent av tv-kanalene, den kan også være din beste partner i måten å få fram en serie på for en tv-kanal. AMC hadde også vist dette med sesong 6 av Mad Men, etter at sesong 5 av serien ble lagt ut på tjenesten litt i forveien til premieren på sesong 6 på AMC.

På mange måter fikk dette AMC til å virke smart for å ha tatt vare på Breaking Bad som hadde en liten seeroppslutning iforhold til hva The Walking Dead klarte å oppnå. The Walking Dead oppnådde seertall rundt 6 millioner seere 2011-2012 i sesong 2, og med rekordstore seertall rundt 10 millioner seere 2012-2013 i sesong 3.

Men kanskje har også måten hvordan sesong 5 av Breaking Bad ble sendt på noe å si for den plutselig suksessen. Med nesten et års pause mellom del 1 og del 2 av sesong 5 hadde seerne en god mulighet til å se igjennom alle episodene av på on-demand, iTunes, Amazon o.s.v. Det var kanskje den perfekte måten å gjøre seerne klar for de siste episodene, som også kan ha hjulpet siste del av siste sesong av The Sopranos på HBO i 2007 (da minus like god tilgang på serien som vi har med Breaking Bad i dag).

Vinner stort under Emmy Awards 2013

Breaking-Bad-Emmy-win-jpg

22. september denne måneden vant serien sin første Emmy for beste kvinnelige birolle med Anna Gunn (Skyler White) som danket ut navn som Maggie Smith (Downton Abbey) i kategorien.

Senere samme kveld vant også serien den gjeveste prisen for beste dramaserie for første gang etter å ha blitt nominert i kategorien hvert eneste år siden 2008 (minus 2011). Prisen for beste drama vant den over tøffe motstandere som tidligere flere gnager Emmy-vinnende  Mad Men og den ferske Emmy-yndlingen Homeland (som i 2012 gjorde et betydelig inntak).

Arven serien vil legge bak seg og Saul Goodman

saul-goodmanDet er ikke tvil om at serien ligger igjen en arv som består av mer en gyllende kvinner som holder et rundt objekt (Emmy-priser, for de som er usikre). Det Breaking Bad legger igjen er mer.

Det er historie-messig en av de beste tv-historiene vist fram de siste årene, det er en av de mest kritikerroste seriene og en av de mest prisvinnende seriene de siste årene. Det er en serie fylt av uforglemmelige tv-minner som vil bli husket av seerne. Den er på de områdene på nivå med The Wire og The Sopranos

Allikevel vil noe av Breaking Bad forsette å leve på tv-skjermen, med en spinoff-serie rundt Saul Goodman (Bob Odenkrik). Men en ting er klart, det er ikke Breaking Bad som forsetter. Det er Better Call Saul, og en måte for fansen å dykke inn i karakter som har vært en av seriens mange gode biroller opp igjennom årene. Med forhåpentligvis en måte å vise fram hvor morsom og bra Odenkirk kan være. Det vil også tone-messig være en helt annen serie, med mer humor rundt en advokat som gjør absolutt alt for å ikke ende opp i retten. Det er en stor forskjell fra alle advokat-serier i dag, og forhåpentligvis fungerer det.

Hva som er sikkert er at de fleste involverte i Breaking Bad ikke vil få en roligere karriere etter serien (om de ikke gjorde som NYPD Blue-favoritten Dennis Franz å pensjonerte seg på siste innspillingsdag av serien). Serieskaper Vince Gilligan har allerede to serier klare med Better Call Saul som en av dem. Aaron Paul (Jesse) og Bryan Cranston (Walt) er allerede klar for flere kommende filmer. Betsy Brandt (Marie) spiller den kvinnelige hovedrollen i komiserien Michael J. Fox Show som forrige uke debuterte til lovende seertall. Det er i andre ord mye mulighet etter Breaking Bad for de fleste involverte både foran og bak kamera.

Det blir synd og miste Breaking Bad, men «all bad things must come to a end».

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer