– Jeg er på utkikk etter gode karakterer

Low Winter Sun premierte i helgen på AMC med imponerende 2,5 millioner seere. Første episode ble sendt rett etter Breaking Bad, som indikerer at AMC håper serien kan overta fakkelen når den kritikerroste serien avsluttes senere i år.

På torsdag premierer serien her hjemme på Fox. Forrige uke fikk jeg anledning til å ta en liten prat med seriens stjerne Mark Strong. Det er en kar jeg har stor sans for og virkelig fikk øynene opp for i filmen Body of Lies.

Annonse

I Low Winter Sun, som er amerikansk utgave av en britisk miniserie med samme navn, spiller han politietterfosker Frank Agnew. Den dyktige etterforskeren myrder en korrupt kollega i første episode, noe som gir et spennende utgangspunkt for nok en AMC-serie om menn vi aldri helt vet om er på den gode eller onde siden. Strong spilte også hovedrollen i den britiske utgaven.

– Jeg trodde jeg var ferdig med han

For den faste kinogåer er nok Mark Strong et kjent navn, etter fremtredende roller i nevnte Body of Lies, samt filmer som Kick-Ass, Sherlock Holmes, Robin Hood og Green Lantern. Han er en voksende stjerne som nå ryktes rollen som Lex Luthor i neste Supermann-film. I så måte kan det virke overraskende at han velger å forplikte seg til en TV-serie. For Strong var det som en selvfølge å regne.

– Jeg har takket nei til flere tilbud. Dette, siden jeg har gjort karakteren før, var noe eget. Jeg likte plottet, karakteren, ambiguiteten i historien – man vet aldri om mannen er god eller ond. I tillegg så er jeg ute etter gode karakterer. Det har ikke noe å si om det er på teateret, TV eller i storfilmer.

Frank5

Sist han gjorde TV var faktisk i den britiske originalversjonen av Low Winter Sun, som ble sendt i 2006. At det var nettopp den rollen var viktig årsak til at han takket ja.

Som skuespiller får du normalt aldri sjansen til å spille en karakter igjen 8 år senere. Jeg trodde jeg var ferdig med han. Mulighetene til å se hvor vi kan ta karakteren over minst ti timer var for godt til å si nei til.

Det er vel å merke ikke snakk om samme karakteren 8 år senere i livet, dette er en nyversjon satt til USA. Den amerikanske utgaven av Frank jobber som politi i Detroit, en by som Strong har fått inngående kjennskap til – jeg fikk meg en interessant historieleksjon fra skuespilleren om den konkurrslåtte byen. Strong kunne også forsikre om at dette ikke var en kopi av originalen.

– Det er samme navn, samme forbrytelse de gjør. Forskjellen er at det går mye lenger. Det er detaljer jeg ikke kan avsløre – plottet tar mange ulike og overraskende vendinger som ikke engang eksisterte i originalen. Det er ikke som om de har tatt originalens to timer og strukket det ut over 10 timer. Det meste fra originalen finner sted i de 2-3 første episodene.

For en mann på jakt etter gode karakterer er nok ikke kanalen AMC et dårlig valg. De kan skilte med Mad Mens Don Draper, The Walking Deads Rick Grimes, Hell on Wheels Cullen Bohannon – og sist men ikke minst den geniale Walter White i Breaking Bad.

At AMC sikter mot Low Winter Sun som en potensiell erstatter for Breaking Bad skremmer ikke Strong, som svarte slik på om han følte noe press:

– Ikke press, men du har absolutt rett. AMC har tillit til serien og jeg tror de håper at den når samme publikum som ser på Breaking Bad. Den har lignende mørke vendinger. Men på den andre siden, Breaking Bad er noe av det beste som går på TV. Vi er nødt til å sørge for å være gode.

Utelukker ikke nok en sesong

Om serien blir en suksess så er ikke Strong fremmed for nok en sesong. Opplevelsen av å være del av en amerikansk TV-serie har gitt mersmak for briten.

– Ja, fordi jeg trivdes med første sesong. I USA skriver man manus fortløpende og innspilling finner sted kort tid før det sendes på TV. Det er ikke tid til å romstrere rundt. Det satt jeg veldig pris på, en spennende opplevelse.

Frank and Joe

Det skadet heller ikke at hans venn Lennie James – en av mine favoritter og for oss seriegalne mennesker nok mest kjent for sin rolle i Jericho – har en rolle i serien.

– Lennie er nok en stødig britisk skuespiller. Vi har faktisk jobbet sammen før. Vi er på samme alder, har samme venner og det var en stor bonus for meg å ha han der.

Selv gleder jeg meg til denne serien, den britiske originalversjonen gir et spennende utgangspunkt. Vi kommer tilbake med vårt førsteinntrykk av den amerikanske utgaven før den norske premieren.

Low Winter Sun premierer på Fox her hjemme i Norge på førstkommende torsdag kl. 21:55.

Foto: AMC/Fox TV

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Serieåret 2023
Serienytt-oversiktene

Relevante nyheter