Strømmen forsvinner på å hele planeten. Hva kan være verre enn det? Noen vil sikkert si invasjon fra rommet, eller at vandrende døde med et tusler rundt og gnager på deg og meg som lørdagssnop. De har sikkert rett i det, selv om Apple-fanboys og World of Warcraft-avhengige nok vil mene en strømløs verden er verre enn å bli servert som snacks til djevelen på grillspyd i Helvete.

Det er Lost-skaper JJ Abrams, denne gang i samarbeid med serieskaper Eric Kripke (Supernatural), som nok en gang forsøker seg med en serie med mysterium bygget på en underliggende mytologi vi er ment til å gjette oss frem til. Med seg har han fått Iron Man-regissør Jon Favreau.

Konseptet er greit nok det, men jeg har brent meg såpass mange ganger nå på slike serier at jeg forbeholder meg retten til å være skeptisk. Første episode gjør ingen god salgsjobb, men kan nok gjøre det godt som enkel familieunderholdning. Men når Terra Nova med sine dinosaurer ikke klarte seg, blir det vanskelig å se hvordan Revolution skal gjøre det bedre. Greit nok at sverdfekting er billigere å produsere enn T-rex, men her trenger vi mer substans.

Mystisk strømbrudd og fremtidens catwalk

15 år etter at en eller annen idiot tilsynelatende snublet i stikkontakten til planetens strømleverandør, er verden en helt annen plass. Uten strøm faller samfunnsstrukturen fra hverandre og folk lever i mindre samfunn i en mer fragmentert verden. Må si at alt det som skjedde i løpet av de 15 årene virker mer spennende, men jeg lukter en lang rekke flash-backs her… I piloten stopper dessverre fokus på den brå overgangen til et liv uten elektrisitet ved historieleksjonen, for her skal vi rette fokus mot to store spørsmål:

Det ene er jo det innlysende «hva har skjedd?» Dette vil vel bli en bærebjelke i serien, i håp om at vi publikum nå oppretter blogger, fora og diskuterer i hjel på Facebook med våre teorier. Nå gir vel seriens tittel halve svaret, forhåpentligvis er ikke resten like innlysende.

Annonse

Det andre spørsmålet, som jeg kanskje er alene om å sitte med siden jeg elsker å nit-picke: Hvordan klarer de å ha så rene, pene og moteriktige klær etter 15 år uten strøm? Som i Falling Skies er fenomenet med at man må være pen for å overleve apokalyptiske hendelser høyst levende. Det får så være, men jeg klarer rett og slett ikke sitte og undre meg hele tiden over de sterke fargene. Folk ser jo ut som de kommer rett fra en cat-walk! Imponerende, jeg håper det opprettes et forum hvor dette spørsmålet kan bli utforsket og analysert.

Men et unntak finnes, for det er de som ikke er særlig motebevist. Selvfølgelig snakker jeg her om skurkene. Det er noen slemme militærlignende folk som går rundt i skikkelig harry sorte klær og oppfører seg skikkelig ondskapsfullt. Jeg antar de vil få mer dybde etter hvert. Ledet av Tom Neville (Giancarlo Esposito – du vet, han som spilte så fantastisk som nemesis til Walter i Breaking Bad) plaffer de løs på sivile og er blottet for alt av empati. Wow, tenker jeg. Når man trodde det ikke var mulig å bli mer stereotypisk, kommer det en serie og bare pusher grensen enda noen meter.

Fantasiløst karaktergalleri

Ellers består karaktergalleriet av den unge kvinnen Charlie, hvis viktigste jobb er så se pen ut og ha skjorte på seg akkurat kort nok til å vise oss litt stram og fin mage. Hun fremstår som en av de svakeste kvinnelige protagonistene i en JJ Abrams-serie (Alias, Lost og Alcatraz er eksempler på da JJ har gjort en god jobb på området).

Videre er det Miles Matheson (Billy Burke) som en Han Solo/Sawyer-kopi, men uten til stedeværelsen til Harrison Ford/Josh Holloway. Men han er flink til å fekte da, det skal han ha. I tillegg er det vanskelig å gå seg lei av slike karakterer. Det er også en geek (hva, døde ikke de ut etter strømbruddet? Hva skjer?) og en femme fatale-lignende kvinne i tillegg, samt en kjærlighetsinteresse for Charlie som ser ut som den eldre broren i Falling Skies.

«Jeg kler meg som en bad-guy, fordi jeg er en bad-guy»

Et ganske så lite kreativt og nyskapende karaktergalleri. Og jeg glemte Danny (Graham Rogers), broren til Charlie! Som vel kan forklares med at han var en ganske forglemmelig type. Han står i fare for å bli et irritasjonsmoment.

Fool me once…

Jeg brant meg på Flashforward, Terra Nova og The Event, som alle fristet med tiltalende mytologi og mysterium – for så å bli ganske så bedritne serier. Et annet eksempel er jo Jericho, som bare ble bedre og bedre men viste segå ikke tiltale publikum nok (jeg har fortsatt ikke tilgitt CBS for den kanselleringen. NUTS!).

Hva er så annerledes med Revolution? Fint lite, selv om involvering fra Alias, Fringe og Lost-skaper JJ Abrams jo er kjekt. Men igjen, den mannen har vært særdeles flink til å lage serier som flopper de siste par årene (Alcatraz og Undercovers)  – så jeg klarer å styre min begeistring. Jon Favreaus regi merkes med noen fine actionsekvenser – men han har ikke fått så alt for mye å jobbe med i de tre kvarterene han hadde til rådighet. Er mye form og lite innhold.

Serien ser jo bra ut og den har jo tiltalende elementer – hadde den kommet for 4 år siden ville jeg vært smått solgt, tross alle klisjeene. Men nå ødelegges inntrykket av at man ikke har lært av forgjengerens feil. Første episode kombinert med den erfaring vi har med slike prosjekter, lover ikke godt for serien.

Annonse
Abonner
Varsle om
1 Comment
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
Foxman
8 år siden

Dette smakte dårlig,håper noen krydrer dette kjapt ellers blir det ikke mange ep. ut av dette.
Ville så veldig at dette skulle funke…..