Debatten om nettdebatten er en het potet for tiden, hvor spesielt spørsmålet rundt anonymitet står sentralt. Vi ønsker ikke å kreve at dere lesere signerer med navn.

For meg er debatten interessant – både fordi jeg har jobbet med nettdebatt siden 2007 som ansvarlig for Diskusjon.no, i tillegg til at jeg forsker på emnet i forbindelse med mastergrad ved Universitet i Bergen.

Alle våre artikler er åpen for kommentering. Her på Serienytt har vi en klar policy: Du skal få lov til å være anonym. Hvorfor? Vel, les videre.

Først og fremst handler dette om deg. Om å tilby deg en best mulig tjeneste. Du gir tross alt innhold, og det gratis. Dette handler om hva vi kan tilby deg som er så vennlig å bidra med innhold, fremfor å kreve både det ene og det andre for at du skal få lov til å gi oss noe.

Annonse

 

Grunner til at vi tillater anonymitet:

  • Ivareta ditt personvern. Vi har intet ønske om å til slutt sitte igjen med en oversikt over hundrevis av navngitte nordmenns meninger om TV-serier, slik nå flere aktører i pressen snart vil sitte igjen med slik oversikt over politisk ståsted, helsetilstand og annet. At man skal stå for hva man mener er en ting, å sidestille det med at ens mening om et emne skal være søkbar på nett for alle i all fremtid er noe ganske annet.
  • Det skal være så enkelt som mulig for deg å kommentere. Brukervennlighet skal ikke undervurderes. Hvorfor skal du kaste bort minutter på å registrere deg for å kommentere? Minutter du kunne brukt på en god TV-serie!
  • Du skal unngå mobbing. Google Star Wars-kid for et skrekkeksempel. Selv de største trivielle handlinger kan gjøre at du blir hengt ut på verdensveven.  
  • Vi ønsker å ivareta din sikkerhet. Kan virke som et noe absurd punkt, vi er tross alt en side om noe så trivielt som TV-serier, det er ikke som om det er stedet for politiske diskusjoner som kan få en radikal tulling som er uenig med deg til å spore deg opp for en omgang juling. Men så er det en såpass absurd verden at folk blir drapstruet bare for å mislike siste Batman-film. Hvorfor tvinge deg til å ta risikoen?
  • Vi vil skåne deg for å havne i en database. Det er dessverre ikke alle aktører som tenker over at det å kreve navn gjør det til en enkel sak å lage detaljerte databaser over norske borgere. Vi har intet ønske om å være en nyttig idiot for ulike aktører som kunne tenke seg å samle inn slikt.

 

En vitenskapelig tilnærming til den gode nettdebatt

Et annet element oppe i det hele er kvalitet. Personlig har undertegnede liten tro på at anonymitet er årsaken til dårlige nettdebatter. En dårlig nettdebatt skyldes i mine øyne dårlig oppfølging og moderering.

Det er forsket en del på dette, med mange interessante funn – få som støtter et argument om at anonymitet skaper en dårligere debatt. Snarere tvert i mot.

Noen funn:

  • Anonymitet demokratiserer nettdebatten. Med dette menes at man deltar mer på like vilkår. Kong Salomon kan enkelt bli til Jørgen Hattemaker, og Jørgen Hattemaker slipper å bli overhørt fordi han ikke er Kong Salomon.
  • Anonymitet gjør at du er mer åpen. Du kan snakke om sensitive ting uten at det for alltid er knyttet til ditt navn i et enkelt google-søk. Flere meninger kommer til uttrykk og debatten blir rikere og mer variert.
  • Anonymitet forhindrer grove personangrep. Det er tross alt vanskelig å gå til personlig angrep på noen du ikke vet hvem er og ikke kan google.

Selvfølgelig er det utfordringer med anonymitet. Blant annet indikerer en studie at de som er anonyme blir mer aggressive. Et annet element er jo at det krever mer kildekritisk tankegang av de som leser – spesielt om det er en anonym som skryter av å være professor som har forsket på graden av vold i TV-serien Dallas for å underbygge at han har rett i en diskusjon rundt den samme serien.  I slike tilfeller må sunn skepsis være til stede.

Den største utfordringen er resurser. Vi kan kun tilby dette så lenge vi har resursene til å følge opp.

Men det er bedre enn alternativet. Jeg mener også det er den beste løsning for at vi skal oppfylle de idealistiske mål enhver redaksjon som er glad i det journalistiske håndverk streber etter: Å sørge for å bringe frem informasjon og å få frem ulike meninger. Jeg er også sterk i troen på at dette gir en bedre nettdebatt.

Det er selvfølgelig mulig for deg å skrive under med fullt navn. Jeg gjør det tross alt selv når jeg er aktiv på ulike fora og kommenterer artikler. Vi gir deg valgmuligheten.

Jeg avslutter med det jeg mener er noen vise ord, og overlater så ordet til deg om du har noen meninger rundt vår policy. Kommentarfeltet vårt er som alltid åpent og vi er sjeleglad for alle gode bidrag. :=)

“Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.” – Oscar Wilde

 

[poll id=»12″]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here