Det spøker i jungelen. Som om ikke Amazonas var skummelt nok fra før med pirayaer, anacondaer og dårlig mobildekning.

Oren Peli, som skremte kinogjengerne verden over med grøsserhitten Paranormal Activity i 2009, har vendt sin oppmerksomhet mot det tv-tittende publikum. I The River blir vi med på en leteaksjon oppover Amazonaselven i jakten på den populære vitenskapsmannen Dr. Emmet Cole, som har forsvunnet under omstendigheter av den mystiske sorten.

Kombinasjonen tropiske breddegrader og uforklarlig rasling i jungelen gir umiddelbare assosiasjoner til Lost, men siden The River er filmet som en dokumentar er serien langt mer umiddelbar og intens i uttrykket. Dessverre blir denne «på sparket»-stilen altfor ryddig og skoleflink i utførelsen, og de tydelig spilte karakterene og den trykkende musikken kolliderer i det litt tafatte forsøket på å fremstå som naturlig.

Et større problem er at serien mangler genuine grøss. Fremfor å bygge opp en følelse av snikende ubehag idet båten beveger seg dypere inn i jungelen, freser serien utålmodig mot de første møtene med det overnaturlige. En forlatt båt langs elvebredden og opphengte dukker midt i ingenmannsland burde være scener som er kryptiske nok i seg selv, men The River stoler ikke nok på sin egen atmosfære og fortelling.

Annonse

Istedenfor er serien kjapp med å hente ned de simpleste og mest bråkete leketøyene fra grøsserloftet, og prinsippet om «less is more» er tydeligvis fraværende i produksjonen. Hva enn det er som befinner seg i jungelen er på nåværende tidspunkt mer masete enn skummelt, og kan for min del bare forbli i skyggene.

Men ikke hopp av båten helt enda. Selv om intrigen foreløpelig ikke har skapt så mange søvnløse netter, er omstendighetene rundt Dr. Coles forsvinning spennende nok. Gjennom gamle klipp blir vi gradvis bedre kjent med både eventyreren og mennesket Emmet Cole, og som sine virkelige villmarkselskende kolleger blander han karismatisk entusiasme med kjærlig varme.

Hvorfor den erfarne oppdageren etterhvert blir mer og mer skrullete og roter seg vekk i regnskogen er et mysterium The River forhåpentligvis klarer å bygge videre spenning rundt, i det som forøvrig må være en rekordkort sesong for en ABC-produsert serie (kun 8 episoder).

 

Konklusjon

TV-kanalene skyr stort sett unna det skumle i det overnaturlige, og fokuserer heller på vampyrer i ulike sexposisjoner når sjangeren skal skildres. I så måte er The River (om ikke annet) et forsøk på et friskt pust, selv om grøssene så langt ikke innfrir. For seere som sulter etter et småspennende mysterium kan The River likevel vise seg å være et greit alternativ, spesielt til alle seriene som foregår i den amerikanske asfaltjungelen.

Anmeldelsen er basert på seriens to første episoder

http://www.youtube.com/watch?v=HnaZxJIsnFE

 

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here