Annonse

Det er ikke til å komme forbi at det er ganske vemodig å skrive en slags nekrolog over NBC-serien Chuck. 27.januar ble de to siste episodene vist og markerte således et verdig punktum for en serie som gjennom fem år har fått meg til å le, har rørt meg, har imponert meg og overrasket.

Chuck er en serie som alltid fikk meg i godt humør, og selv om det nå er trist at vi er ved veis ende, så sitter jeg likevel igjen med et smil om munnen. Det er ikke alle serieavslutninger som klarer det.

 

Her passer det å legge til at denne artikkelen inneholder [MASSIVE SPOILERS] for seriefinalen og serien generelt. Du er herved advart 🙂

 

Serien som nektet å dø!

Chuck har alltid levd med faren for kansellering hengende over seg, og har derfor servert oss opptil flere potensielle seriefinaler opp gjennom sesongene. Disse har alle vært verdige avslutninger, men jeg er jammen meg glad for at team Schwartz og Fedak fikk enda en mulighet til å gjøre det skikkelig. Med episodene Chuck vs Sarah og Chuck vs The Goodbye så kom serien “full circle”.

Annonse

Seriefinalen gav oss på sett og vis en oppsummering av historien om Chuck ispedd mange herlige påminnelser om hvorfor i hvert fall jeg elsker denne serien. Chuck har engasjert en hel fanbase på måter få andre serier kan vise til, og det er nok trygt å si at uten denne massive fan-mobiliseringen så hadde vi neppe fått følge Chuck og resten av Team Bartowski i så mange år.

Og ja, serien har vist enkelte tegn på slitasje i de senere sesongene. Men i mine øyne ble den likevel aldri direkte dårlig. Selv de minst vellykkede episodene klarte alltid å få meg til å le og hadde stort sett alltid elementer eller sekvenser som gjorde at man i det minste arkiverte den under godkjent.

Og ja, tiden var nok moden for å si farvel nå. Men det er likevel trist å tenke på at jeg aldri skal sette meg godt til rette i sofaen for å se en helt ny Chuck-episode. Vi fikk fem sesonger – kanskje kan vi håpe på en tv-film?

Vandring ned minne-alléen

Seriefinalen ble som en eneste lang reise ned minne-alléen. Vi fikk sett eller ble minnet på gamle øyeblikk, lokasjoner og karakterer som alle symboliserer det Chuck og Sarah har vært gjennom, og alt Sarah nå har glemt.

Den første timen fikk vi se igjen Sarah sin første leilighet, vi fikk en steg-for-steg gjenskapning av Bryce Larkin sin flukt etter å stjålet Intersect i piloten. Larkin og Director Graham blir nevnt (RIP). Vi tok turen tilbake til Chuck og Sarah sitt drømmehus og gjennom Sarah sin videologg fra tidligere år fikk vi også hennes perspektiv på mange tidlige eventyr og ser hvordan hun sakte men sikkert falt for nerden som sang om Vicki Vale da det møttes (se video lenger ned).

Andre halvdel fortsatte med flere flotte ekko tilbake i tid med referanser til Ted Roark, Fulcrum og The Ring. Vi besøkte en meksikansk restaurant til forveksling lik den Sarah og Chuck hadde sin første date på (bandet spiller til og med samme musikken). I Berlin stikker de også innom en Wienerlicous-franchise og et russisk konsulat – begge representeterer viktige steder fra Chuck og Sarah sin fortid.

Men seriefinalen var mer enn bare et tilbakeblikk. Vi fikk også en påminnelse på hvorfor vi elsker Chuck. Seriefinalen var morsom. Den var spennende. Den var rørende (jeg gråt som et barn). Og ikke minst så var den romantisk. Det er ikke så greit å putte Chuck i en sjanger, for serien er som en mash-up av komedie, action og drama. Konseptet er genialt og absurd i akkurat passe mengde, men serien ville aldri blitt like bra hadde det ikke vært for folka som har gitt liv til karakterene.

Zachary Levi.

Sukk. Det eneste grunnen til at denne allsidige fyren ikke har blitt nominert til og vunnet noen priser for rollen som Chuck Bartowski velger jeg å tro må være fordi serien Chuck er så vanskelig å kategorisere. Levi har selv sagt at han kjenner seg mye igjen i Chuck og de er begge selverklærte nerder. (Zachary Levi er blant annet en av grunnleggerne av nerde-communityet TheNerdMachine og en ivrig spillentusiast sammen med Joshua Gomez).

For å sitere Levi selv:
“Being Chuck is a fantastic opportunity to come to set everyday and more or less be me”.

De første sesongene var det nerde-sjarmen som kjennetegnet Chuck, men etter at serieskaperne introduserte Intersect 2.0 som ikke bare inneholdt faktakunnskap, men også praktisk kunnskap, så fikk Levi utfolde seg på nye arenaer. Schwartz og Fedak har innrømmet at de lurte på om han ville klare å levere dette på en troverdig måte, men innså under innspillingen av sesong 2 finalen at alle bekymringer var unødvendige.

Det eneste Levi ikke har gjort i løpet av fem sesonger er å synge (Vicki Vale teller ikke:)). Og hvis du skulle være i tvil om han kan, så anbefaler jeg en tur hit, hit eller hit.

Likevel er det nok den emosjonelle biten som har vært Zachary Levi sin styrke og det passer jo fint når han portretterer en fyr som så til de grader styres av følelseslivet sitt.

Yvonne Strahovski

Dette er kvinnen alle menn vil ha og alle kvinner vil være. Hun er suveren som superspionen Sarah som ikke trenger noe Intersect for å være totalt kick-ass (det sier litt om hvor fantastisk hun er, når de sliter med å få henne til å fremstå enda mer fantastisk de to episodene hun faktisk har Intersect).

I stor grad er det de andre karakterene som oftest har fått i oppdrag å bære komikken, men gjennom sesongene har også Yvonne vist at hun mestrer denne delen. Så en stor skål til dama med de søteste kanintennene som rocker et hvert kostyme!

Sarah sin reise fra ensom ulv uten røtter og tanke for annet enn neste oppdrag, til å gifte seg og drømme om familieforøkelse har vært en fryd å være vitne til.

Adam Baldwin.

Hvis det hadde latt seg gjøre å overføre et klassisk Casey-grynt via ord, så skulle jeg ha lagt inn et her. En jernmann med forkjærlighet for våpen, sin Crown Vic og Ronald Reagen. Beryktet som The Angel of Death/Angel de Muerte som får livet snudd opp ned når han i senere sesonger oppdager at han har en datter.

Like fascinerende som Chuck sin gradvise utvikling fra motivasjonsløs nerd til kompetent spion, er Casey sin gradvise oppmykning over årene. Hvem skulle trodd at den kalde drapsmannen fra pilotepisoden ville ligge på kne og skure gulvet iført “World’s Best Dad” forkle fem sesonger senere?

 

Morgan – Awesome – Ellie

Jeg kunne fortsatt min kjærlighetserklæring til alle karakterene i det uendelige, men skal forsøke å fatte meg i relativ korthet.

Joshua Gomez i rollen som bestevennen Morgan, som begynner som en litt sutrende fyr i pilotepisoden, men som har levert tonnevis av komisk gull gjennom årene, og spesielt sammen medLevi og i den senere tiden i samspill med Baldwin.

Devon Woodcomb aka Awesome kunne fort blitt en A4 klisje i rollen som Ellie sin perfekte kjæreste, men Ryan McPartlin gav oss så uendelige mye mer enn bare perfekte six-pack. Den opprinnelige planen var at Captain Awesome skulle vise seg å være en russisk spion. Men fans elsket han og Schwartz og Fedak bestemte heldigvis seg for å la han bli en del av kjernen. Awesome er spesielt festlig når han blir usikker og ikke mestrer situasjonen.

Og Ellie (Sarah Lancaster)  har fungert som Chuck sitt anker hele veien, og fikk omsider demonstrert evner utover å være verdens beste storesøster da hun også ble innlemmet i spionhemmelighetene.

 

The Buy Morons.

Ord blir nesten overflødige. Eller rettere sagt, det blir vanskelig å sette ord på det.

Lester, Jeff, Big Mike, Harry Tang, Emmett Miltbarge, Anna Wu, multiple Greta’er og ikke minst disse snodige ansatte som vi aldri hører si et eneste ord. I siste episode åpner de omsider munnen i det Lester og Jeff «unleash the perverts».

Skål for tidenes mest bissarre arbeidsplass og de enda rarere menneskene som jobbet der!

Gjesterollene

Få serier kan skryte på seg en mer omfattende samling av kule gjesteroller.

Listen inkluderer blant annet:

Summer Glau, Timothy Dalton, Trica Helfer, Ben Savage, Louis Lombardi, Christopher Lloyd, Mark Sheppard, C.S. Lee, Gary Cole, Vinnie Jones, Tony Hale, Dolph Lundgren, Isaiah Mustafa, Richard Chamberlain, Tony Sirico, Mark Pellegrino, Olivia Munn, Kristin Kreuk, Rachel Bilson, Robert Englund, Dominic Monaghan, Chevy Chase, Linda Hamilton, Brandon Routh, Scott Bakula, Nicole Richie, Justin Hartley og mange, mange flere.

 

Ringen er sluttet

Alle kommer ut fra seriefinalen på en god måte. Ellie og Awesome får lukrative jobber i Chicago og mama Bartowski høres ut til å etablere seg i nærheten for å hjelpe til. Morgan og Alex flytter sammen og Casey setter ut for å finne Verbanski.

Og Jeffster. Hva mer kan man si? Hvis det var et sted denne duoen kunne slått gjennom, så måtte det være Tyskland. Litt artig for oss nordmenn at det er deres tolkning av A-ha sin Take On Me som blir vendepunktet.

Så hva med Chuck og Sarah? Nok en gang viser Chuck evnen til å sette felleskapet foran egne ønsker, og det siste paret med Intersect-briller som kunne restaurert Sarah sine minner, bruker han i stedet for å gi seg selv Intersect igjen slik at han kan stoppe bomben.

Men Sarah viser tegn på egen hånd til å huske ting, både hvordan Wienerlicous-skranken skal organiseres og porno-viruset Irene Demova fra pilotepisoden. Hun vil også gjerne huske og strandscenen avslutningsvis er noe av det fineste jeg har sett på lenge. En direkte link tilbake til scenen fra piloten hvor Sarah ber Chuck om å stole på henne. Nå er det Chuck sin tur til å hjelpe Sarah, hun må stole på han.

Hvorvidt Morgan sin teori om at alle minnene magisk vil komme tilbake med et kyss er riktig eller ikke, får vi ikke vite. Men jeg velger uansett å tro, fullt og helt, at Sarah får minnene tilbake. Om det skjedde der og da eller om det tok tid, er ikke viktig. Men at de to får en lykkelig slutt, er udiskutabelt.

Som tidligere nevnt, så har Chuck levert mange tilfredsstillende seriefinaler tidligere, da de ikke visste om de ville bli fornyet eller ikke. Men ingen av dem har vært like tilfredsstillende som denne. Det var en slutt som Chuck fortjente.

Chuck var fem år med komisk, actionfylt og emosjonelt gull. Ved siden av meg ligger sesong 1-DVDen. I kveld skal jeg reise fem år tilbake i tid og du er hjertelig velkommen til å bli med.

Chuck out!

 

[tab title=»CHUCK ME!»]


Noen minneverdige Chuck-øyeblikk

Det er nesten umulig å sette opp en toppliste over de beste Chuck-øyeblikkene. Den hadde i så fall blitt en ufattelig lang liste og jeg hadde brukt en evighet på rangere og plukke ut alle.

Men for å hedre en serie som evnet å mikse komedie, drama og action til en fantastisk mash-up som kan få Will Shuester til å gråte av begeistring, så har jeg hentet frem et knippe av de øyeblikkene jeg husker best fra serien. Disse har jeg fordelt i litt ulike kategorier, så klikk deg gjennom fanene for å få med deg alle godbitene.

[tab title=»CHUCK-TASTIC»]

 

Da Chuck møtte Sarah
Chuck møtte Sarah for første gang ved disken til The Nerd Herd. Vi var ikke så mange minuttene inn i pilotepisoden og jeg må innrømme at jeg allerede hadde et lite crush på denne lange, sjarmerende, snakkesalige, geeky fyren som Zachary Levi har gjort en mesterlig jobb med å bringe til liv. Bare jeg hører ordet “batman” i dag, så begynner jeg umiddelbart å nynne “Vicky Vale, Vick-Vicky Vale”

Mr Bomb? Meet Mr Internett!
Klimakset i pilotepisoden oppsummerer i grunnen tonen og temaene i serien hvor Chuck bruker the Intersect for å finne bomben, men det er hans egne nerdekunnskaper som redder dagen. Mange av de beste øyeblikkene kom ofte i situasjoner hvor Chuck tenkte utenfor spion-boksen for å lykkes.

I dette klippet får vi også den legendariske strandscenen som ble speilet i seriefinalen.

I know Kung Fu
Denne sesongavslutningen er en av mine absolutte favoritter, og jeg husker enda hvordan jeg satt med hakeslepp og lurte på hvordan jeg skulle overleve to og en halv måneds ventetid på fortsettelsen. Jeg sier som Casey: «Chuck me!»

Intersect 2.0 glitches
Med nye ferdigheter er det ikke alltid like lett å kontrollere dem. Lester lokker frem en Kung Fu refleks hos Chuck.

[tab title=»SARAH & CHUCK»]

Bombe-kysset
Chuck falt for Sarah umiddelbart og la sjelden skjul på følelsene sine. Sarah var vanskeligere å lese, men en gang i blant rant det over også for henne. Som den gangen de trodde de skulle dø…

Chuck lærer forføringens kunst
NSA var ikke overbevist om at Chuck kunne klare å sjarmere seg innpå en kriminell dronning, og sendte sin beste James Bond-aktige spion for å lære han opp. Dette gav oss nok et ladet Chuck/Sarah øyeblikk…

Chuck & Sarah dusjer av seg gift

 

That was pretty sweet, huh?
Sarah sin reaksjon etter at hun tror Chuck er død er fantastisk bra og rørende.

 

Don’t move, don’t breathe

Chuck og Sarah sitt første virkelige kyss. Utrolig stemningsfull scene.

[tab title=»ACTION»]

Sarah chick fight

Da Nicole Richie ble annonsert i gjesterolle så var det få som trodde det kunne bli spesielt bra. Hun var på det tidspunktet bare kjent som Paris Hilton sin sidekick. Men chick fight i dusjen er en av de mest minneverdige action-sekvensene i Chuck-historien. Kontrasten mellom bittelille Richie og atletiske Yvonne er fascinerende og musikken med Smack My Bitch Up er perfeksjon.

 

The Car Fight

Chuck stod foran utfordringen å levere kick-ass action hver episode på et begrenset budsjett. Dette løste de i mange tilfeller på kreative måter, som eksempelvis denne kampscenen mellom Sarah og en kinesisk mafia-snuppe inne i en liten bil…

 

Chuck No Fear Pill

En av mange kule slåss-scener fra sesong 3

 

Bryce Larkin – not an accountant

Alt startet den dagen Chuck fikk en e-mail fra en gammel studie-kamerat ved navn Bryce Larkin. Og dette var hvordan han skaffet seg innholdet til e-mailen…

 

Sarah tar en «Bryce Larkin»

I finalen gjennomfører Sarah en nesten identisk action-sekvens om Larkin i piloten.

 

[tab title=»JEFFSTER»]

Africa
Jeffsters offisielle debut kom i en spontan-konsert i The Nerd Herd i håp om å lande jobben som bryllupsband for Ellie og Awesome. De lykkes ikke, men et musikals fenomen helt utenom det vanlige var et faktum…

Mr Roboto
Dette er en av de mest episke scenene i Chuck. Ted Roark og Fulcrum truer med å ødelegge bryllupet til Ellie og Awesome for å få tak i The Intersect og i et forsøk på å hale ut tiden ender Jeffster opp som før-serimonell underholdning mens Chuck, Sarah og Bryce Larkin kjemper mot agenter i festsalen. Minneverdige øyeblikk inkluderer Sarah som leter gjennom bryllupsgaver etter mulige våpen, Casey og co som rapellerer ned gjennom takvinduet og Jeffster som utløser sprinkleranlegget.

Fortunate Son
I episoden Chuck vs The Beard så starter the Buy Morons en revolusjon i protest mot at Buy More skal selges. Samtig okkuperer The Ring-agenter Castle og Morgan finner ut av Chuck sin hemmelighet.

Push it
Ellie skal føde og Jeffster kupper fødeavdelingen med sin egen versjon av Salt’n Pepa sin klassiker Push It.
Cover song by cover song, we’re shaping the youth of America.

Leaving on a jetplane
Og selv om Jeffster stort sett fremstilles som håpløse musikere, så er det faktisk ikke så verst i denne akkustiske versjonen av Leaving on a Jetplane.

Og kanskje kunne Chuck og Morgan også gjort det bra som syngeduo…?

 

[tab title=»LITT YMSE»]

Casey: I wasn’t hatched
Casey er en svært ensporet type, så når han gjør noe utenfor boksen vekker det alltid stor oppmerksomhet.

I need you to be Awesome!

Ingenting er festligere enn når Captain Awesome havner på vaklende grunn. Som denne scenen hvor han utsettes for Caseys vrede og oppdager at Chuck er spion.

 

God, you’re so pretty!

En minneverdig scene fra episoden Chuck vs The Truth. Vår dynamiske trio blir eksponert for et sannhetsserum, noe som gjør at mange festlig utsagn og innrømmelser kommer for dagen.

 

 

[tab title=»MUSIKK»]

Det har vært mye god musikk i sving i løpet av fem sesonger med Chuck. For spesielt interesserte så sjekk gjerne ut Spotify-spillelisten min TheChuck-list. 

Denne er langt fra komplett – jeg har akkurat begynt å supplere med musikk fra sesong 4 og 5.

Enjoy!

 

 

 

 

Annonse