2011 nærmer seg slutten og med det passer det bra å se tilbake på året som gikk. Sammen med Mona H., Steffen, Jakob og Tobias mimret jeg litt om året som gikk. 

Vi stikker ikke hodet i sanden og later som om utlandet ikke eksisterer, for oss handler serieåret 2011 om det som skjedde i nuet på globalt plan – at norske kanaler ikke er kommet lenger enn Breaking Bad sesong 2 gjør ikke som om vi later som sesong 4 ikke gikk i år.

 

Det vi serverer her:

 • De dominerende inntrykkene vi sitter igjen med av året 2011.
 • Årets… i en rekke kategorier. Vi kommer tilbake med mer omfattende lister (årets serie, skuespiller, episoder osv) i egne artikler. 
 • Våre nye favoritter

Vi håper dere setter pris på det, finn frem en god kaffe og les om året som gikk!

Annonse

 

Dominerende inntrykk

 • Kvalitets-TV!

  Det siste tiåret har vært fantastisk hva kvalitet angår, først og fremst ledet av HBO. Nå er det flere som serverer oss godbiter, blant annet AMC, FX og Showtime. Selv filmstjerner strømmer til, det være seg Sean Bean, William H. Macy, Oscar-vinnende Jeremy Irons eller Claire Danes. Kvalitet er stikkordet.

 • Overraskende gode nykommere

  Ja, vi hadde håp for Game of Thrones. Men sexy Suits, frekke The Borgias, eventyrlige Once Upon a Time og smarte Homeland er bare noen av de mange nye overraskelsene i året som gikk. Hvor skal vi finne tid til alt?

 • Nettskyen nærmer seg et fragmentert landskap

  Fox Crime inntok norske skjermer og VOX ble annonsert av TVNorge. Det er blitt rene jungelutforskingen å bruke fjernkontrollen. Samtidig nærmer nettskyen seg i horisonten. Netflix banker på Europas dører.

  TV-serier er snart – som musikk via Spotify/Wimp – tilgjengelig over alt. Forhåpentligvis kan det ta kverken på piratkopiering. Bekjemp det med mer brukervennlige tilbud!

 • De gamle er eldst… stort sett

  Enkelte gamle travere har opptrådt som Bambi på isen i år, men heldigvis er ikke det tilfellet for alle:

  Breaking Bad følger opp den mesterlige sesong tre med nok en fantastisk sesong.

  Tobias, Steffen og Joakim hevder også at Sons of Anarchy holder topp kvalitet – jeg tar dem på ordet siden jeg ikke har sett serien enda (ja, jeg vet det er blasfemisk oppførsel for enhver som er seriegal, jeg legger det til som nyttårsforsett).

  Grey’s Anatomy, Supernatural, Private Practice, Criminal Minds – de ruller og går med noen imponerende enkeltepisoder.

  «Supernatural bryter ikke bare den fjerde veggen – de knuser den! I en episode blir Sam og Dean Winchester, som spilles av henholdsvis Jared Padalecki og Jensen Ackles, forflyttet til et parallelt univers. I det universet er de skuespillere som heter Jared Padalecki og Jensen Ackles som spiller Sam og Dean Winchester i en serie som heter Supernatural» – Mona

  La oss ikke glemme CSI, som har fått Ted Danson som ny sjef, mens The Office mistet eminente Steve Carell.

  Godnyheten er at det blir mer Mad Men, Game of Thrones, DexterHomeland og Breaking Bad også i 2012. Er det en serie jeg personlig gleder meg til å se mer av er det Boardwalk Empire, for i sesong 2 tok den steget opp blant de virkelig store kanonene.

 • Seriehoder som rullet

  Bøddelen er som alltid grådig og svingte serieøksen flittig, med flere titalls serier som så sitt endelikt. De fleste var ferske serier, som The Event og Camelot, men flere veteraner kastet også inn håndkleet.

  I Smallville tok Clark Kent endelig på seg kappen og fløy avgårde etter et tiår, mens det tok slutt på drømmene i Medium etter 7 år. Som en sidenotis kan det nevnes at TV-programmer som The Oprah Winfrey Show og Larry King Live tok slutt etter henholdsvis 25 og 26 sesonger.

  To science-fiction univers er nede for telling, med Caprica ble forsøket på å føre Battlestar Galactica-universet videre en kortvarig affære, mens Stargate Universe markerte slutten på Stargate-universet som startet i 1994. En trøst for fans er at sci-fi univers har en tendens til å gjenoppstå fra de døde, vi får se hva fremtiden bringer.

  HBO er elsket for sin kvalitet, men 2011 markerte et år hvor de har vært meget villig til å ta livet av serier flere elsker. Bored To Death, Entourage, In Treatment, Hung og How To Make It In America er alle økset. Aner vi en liten kursjustering for kanalen?

  Friday Night Lights, Chuck, Human Target, Brothers & Sisters og Lie To Me er andre serier som vil bli savnet av flere. Førstnevnte ga mye glede til Jakob.

  «Friday Night Lights gikk ut i lyset med en flott, trist og oppløftende seriefinale som ga de fleste karakterene sine verdige sluttpunkt, om det var å gå ut i militæret, finne seg ny jobb eller bygge hus på et øde stykke land som man kan kalle sitt eget. Minimalistisk historiefortelling på sitt mest komplekse, velrealiserte og beste.»

 • Unge fremadstormende kvinner

  Emilia Clarke og Maiselle Williams fra Game of Thrones, Emmy Rossum fra Shameless og Claire Danes fra Homeland. Det er bare noen av årets nye giganter innen TV-verdenen (sant nok, Danes er mer som en comeback-kid fremfor nykommer, men uansett). Sterke og komplekse kvinnelige karakterer, vi har ikke vært for bortskjemte med det tidligere. Herlig!

Det som tok oss (litt) på sengen

 • Karakterers brå død.

  Aldri tidligere har vel flere serier sjokkert med ulike dødsfall. The Secret Circle, True Blood, The Walking Dead, Boardwalk EmpireGame of Thrones … Flere av dem skapte ramaskrik og hysteriske videoer. ADVARSEL, se ikke videoen under om du ikke har sett Game of Thrones. http://www.youtube.com/watch?v=owf6D2vfZqM

 • Andy Whitfield

  En langt tristere nyhet enn døden til fiksjonelle karakterer, var nyheten om at Spartacus-stjernen Andy Whitfield tapte kampen mot kreften. Det hører med at vi mister eldre (og ofte pensjonerte) skuespillere, men at en så ung og fremadstormende stjerne ble tatt fra oss setter sitt preg. Han etterlot seg kone og barn. Du er dypt savnet Andy, få var barskere enn deg på TV-skjermen!

  http://www.youtube.com/watch?v=wsr3JFqy52Q

 • Sex, vold og nakenhet

  At kabel-TV drar strikken lengre og lengre er vi vant til, spesielt etter Spartacus: Blood and Sand i 2010. Men i år er det vanskelig for enhver av de som har problemer med alt som ikke er barnevennlig og harmløst.

  Spartacus: Goods of the Arena fremsto nærmest som en halvporno-serie, pupper og peniser florerer i Shameless, hodene ruller i Game of Thrones og i True Blood handlet det meste om nye posisjoner for Sookie å utforske – for ikke å glemme tidenes mest campy trekant-drøm. I The Walking Dead sparer man lite på goore, mens kristne kan forvente å bli sjokkert over pavens sex-avhengighet og trang til mord i The Borgias.

  Som motvekt til annonsekanalenes tannløse tilnærming kan det fort bli for mye for enkelte. Ikke for oss i Serineytt selvfølgelig, men når alt fra alt for gamle gutter til drager vises ammende – vel da setter selv oss uberliberale fort kaffen fast i halsen.

 • Snublende giganter

  Ikke alt var rosenrødt i et ellers fint serieår. Vi ser på dere True Blood og Dexter! Hva f… er det dere driver med?

  For å ta førstnevnte, Mona sa det så fint:

  «True Blood har alltid vært campy, men har gått mer og mer av hengslene for hver sesong. Ikke helt enkelt å finne en rød tråd der lenger. Antagelig fordi tråden blir helt borte i alt det røde blodet». 

  Selv fikk jeg litt av blodtørsten tilbake etter sesongstarten, men for å si det pent: Sesongen som helhet slukket ikke tørsten og ble en skuffelse.

  Hva gjelder Dexter,Tobias fikk sagt det meste i sin anmeldelse – forøvrig et inntrykk det er lite uenighet rundt i redaksjonen (som er uvanlig, vi vet å være uenig om mye). Manusforfatternes tolkning av kreativitet er redusert til å stjele plott fra en av 90-tallets mest kjente filmer – det holder rett og slett ikke for noe som bærer navnet Dexter.

  Nei, her er det to favoritter som har mye å rette opp i etter kjip prestasjon i 2011. Forhåpentligvis blir de neste års comeback-kids.

 • Oss

  Vel, vi har sjokkert oss selv. Serienytt så dagens lys sommeren 2011. Forretningsplanen? Den er at vi ikke skal ha noen forretningsplan.

  Bidragsytere kun væpnet med litt fritid, litt mer kunnskap og store mengder lidenskap strømmet til. To Monaer, Steffen, Eirik, Jakob, Tobias, Gisle … redaksjonen vokser stadig. Jeg ville ikke i mine villeste drømmer tro vi skulle makte å dekke stort sett alt av nye serier som dukket opp i høst, hvor vi kombinerer å følge både norsk og internasjonalt sendeskjema.

  Vi har fortsatt en lang vei å gå for å bli så gode som vi ønsker, men bevares – vi har vel alt overgått dekningen til andre norske medieaktører?

  Vi storkoser oss og håper du og andre lesere setter pris på våre små og store sprell.

Med det overstått, la oss bevege oss over til ulike kåringer!

 

Årets…

 • …knockout: Game of Thrones

  Det er bare til å få unna denne først som sist, for den er så dominerende at den fort kaster en skygge over flere godbiter. Dette er serien som har potensiale til å bli en tidkrevende hobby som kan gå ut over både jobb og familieliv.

  Den episke bokserien til George R. Martin gjør det utrolig godt som TV-serie og forhåpentligvis blir dette et eventyr vi kan følge i flere sesonger. Dette er – som seriens stjerne Sean Bean så fint sa det – «Lord Of The Rings, men med sex». Drama, sex, dverger, myteomspunnede drager, skumle vandrende døde. Denne har alt!

Anmeldelse av Game of Thrones
 • …skuffelse: Terra Nova

  En eller annen tulling tok det geniale konsept om mennesker som reiste tilbake til dinosaurtiden og ruinerte det ved å portrettere tidenes kjipeste familie. Seriøst, jeg heier på dinosaurene og håper alle som en i Shannon-familien spises opp, kanskje med unntak av Jim. Ja, spis dem – for vi orker ikke mer!

  Heldigvis har den dinosaurer, som gir noen kule øyeblikk. Sett bort fra når de bommer helt med CGI fra 90-tallet…

http://www.youtube.com/watch?v=XVDrgKrH_GY

Førsteinntrykk av Terra Nova
 • …navn: Peter Dinklage

  Den lille mannen som viser at man ikke må være stor for å være en gigant. Fans skal i forkant ha krevd Peter Dinklage i rollen som den kortvokste Tyrion Lannister. I fremtiden er det bare for regissører å lytte til fans, for fy faen for en prestasjon!

  Dinklage dro med seg en Emmy for rollen, noe annet ville utløst ragnarok blant fans – vi ville gledelig deltatt i det opprøret.

 • …Charlie: Charlie Sheen

  Mannen stjal flere overskrifter enn samtlige avgåtte arabiske ledere og tildeles en egen kategori for sine sprell i 2011.

  Dophode, sexavhengig, nykter, steingal, angrende synder, mors beste barn, forvokst drittunge – aldri før har den mannen spilt flere roller i løpet av et år, men paradoksalt nok har ingen av dem vært roller på TV-skjermen. Hvem er egentlig Charlie Sheen? Umulig å vite, men skuespiller på Two And A Half Men er han ikke.

  Han kan knulle pornostjerner, sniffe kokain, skape slagsmål og komme i bråk med politiet (gjerne alt på en gang). Vi er vant med det, i Hollywood er alt lov. Bortsett fra å slenge med leppa om sjefen. Lengre tirader og ufine gloser om Chuck Lorre gjorde han til persona non grata i Two And A Half Men. Inn hentet de Ashton Kutcher og sesongfinalen, hvor Charlie effektivt ble gravlagt, samlet nesten 30 millioner. Vi vet ikke helt hvem som ropte Winning til slutt vi, Charlie…

  Neste år er han tilbake med ny TV-serie, vi vet ikke om vi skal glede oss eller grue oss over mer galskap fra den kanten.

 • …champagnespretter: Tilbake fra de døde (Arrested Development)

  Steffen og Jakob gikk trolig på to ukers fyllakule i feiring av at Arrested Development graver seg ut fra gravplassen sin for å nok en gang å spre latter og glede. Skål!

 • …nykommer: Fox Crime Norge

  Den nye kanalen er kanskje like vanskelig å finne som ekte smør i butikkhyllen, men om du først kommer over den vil du kunne glede deg over kvalitetsserier fra nuet, samt noen gode gamle klassikere. Ikke nok med det, enkelte serier – som The Walking Dead – sendes kun et par dager etter amerikansk skjema.

 • …nyhet: TVNorge Vox

  Da TVNorge annonserte at de i 2012 kommer med en ny voksenkanal, var det flere som ropte «hurra – endelig, norsk porno!».

  Skuffelsen kunne da fort bli enorm når det viste seg at det ikke var en slik voksenkanal (de ordlegger seg bare litt mindre provoserende enn «Vox – ikke for drittunger og folk som elsker sjelløse og uprovoserende serier som bare krever fire fungerende hjerneceller».

  Heldigvis, med serier som Mad MenShamelessThe BorgiasThe Hour og Hell on Wheels er det ingen grunn til å bli skuffet, for dette kan fort bli den beste nye kanalen for seriefrelste siden Canal+ Series så livets lys.

 • …nye eyecandy

  Mye nytt og pent å se på, det er så mange at vi ikke bare kan begrense oss til en. Vi pakker det inn i en egen fane-boks. 

  [tab title=»Fiona fra ‘Shameless’«]

  Her snakker vi ung kvinne med ben i nesa. Tar seg av familien, samtidig som hun vet å ha det gøy på fritiden.

  Det skader ikke med overbevisende og sterkt skuespill. Bravo!

  [tab title=»Daenerys fra ‘GoT'»]

  For de som er på jakt etter kongelig blod, din jakt er over. Daenerys Targaryan er beintøff!

  [tab title=»Rachel fra ‘Suits'»]

  Om prinsesser blir for dominerende er kanskje den sexy advokathjelperen Rachel Zane (Meghan Markle) noe som passer deg bedre? Hjelpsom og oppofrende, hva mer kan man egentlig be om?

  [tab title=»Jessica fra ‘Homeland'»]

  Kanskje du ønsker de litt eldre. Sjekk ut Jessica Brody (Morena Baccarin) fra Homeland. Damien Lewis og Claire Danes får mye skryt for prestasjonen i den serien, men i motsetning til dem er ikke Morena Baccarin så forfengelig at hun er redd for å vise litt hud.

  Selvsikker skuespiller som alle sci-fi fans elsker fra før. Hun gjør seg ypperlig som soldatkonen.

  [tab title=»Nicholas fra ‘Homeland'»]

  Barsk og mystisk i ren Clint Eastwood-stil, dette er årets tøffing![tab title=»Prince Charming fra OUT'»]

  Er man mer i humør for en prins, hva med selveste Prince Charming (Josh Dallas) fra Once Upon A Time?[tab title=»Jaime fra ‘GOT'»]

  For mye speidergutter? Sjekk ut Jaimie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) fra Game of Thrones –  han skubber gjerne speidergutter ut vinduet hvis det må til for å vinne din gunst.[tab title=»Harvey og Mike fra ‘suits'»]

  Ønsker du mer stil fremfor barskhet – sjekk ut vidunderadvokatene Harvey og Mike fra Suits. De oser kulhet som få andre, som kom godt med i et år hvor Don Draper tok ferie.

 

 • …drittunge: Joffrey Baratheon

  Den ufordragelige prinsen i Game of Thrones makter å bli en av tidenes bad-guys. Arghh, hvordan våget han å gjøre som han gjorde! (ikke sett serien? Forbered deg til intenst hat). Gi han inn Tyrion!

 • …kalkun: The Playboy Club 

  For meg er smaken av nyttårsaften smaken av mors kalkun. I seriesammenheng er ikke kalkunbegrepet et like positivt et, og vi ble servert vår andel kalkuner i året som gikk. Den største kalkunen var serien som forsøkte å leke Mad Men.

  Nei, man kan ikke vise Playboy-bunnies på en annonsekanal som er livredd for alt som kan provosere bestemor! Fikk en håndfull episoder før den ble effektivt kansellert.

 • …dummeste konsept: The Cape

  Enkelte konsepter er så dumme at man vanskelig kan tro noen bruker penger på slik. Eksempelvis en superhelt som har kappen som våpen. 

  Utrolig nok ble den til serie. Kun geeks kan glede seg over slik, jeg innrømmer at jeg var en av dem. Men hva gjør vel det, når jeg har selskap av Abed fra Community?

 • …comeback: Espen Eckbo og co

  Etter et tiår var de tilbake igjen med julekalender i Nissene Over Skog og Hei. Det ble en gigantsuksess, krydret med gode anmeldelser.

 • …norske: Buzz Aldrin – Hvor Ble Det Av Deg i Alt Mylderet?

  Serien ble snytt for 2010-premieren grunnet Grand Prix, men det heter seg at den som venter, venter på noe godt. Det kan så absolutt sies om Buzz Aldrin. Fire episoder av overraskende høy internasjonal kvalitet.

  Steffen vil nok rope Taxi her, men seriøst – etter den skuffende siste episoden (skikkelig kræsj!) legger jeg ned veto. Nyttårsforsett for flere i redaksjonen bør forøvrig bli å se mer norsk – for her har vi mye å bli bedre på.

Nye favoritter

For et herlig år for alle som leter etter nye serier å elske.

En spesiell trend er amerikanske nyversjoner av eksisterende serier, som noe overraskende ikke er elendigheten selv. Hele tre av dem er blitt favoritter blant flere av oss i redaksjonen:

 • Shameless

  Nei, det er ikke bare fordi årets TV-babe Emmy Rossum kler av seg jevnlig. Fantastisk skuespill og artige situasjoner, med filmstjernen William H. Macy i storform.

  Basert på den britiske ved samme navn. Om du liker Californications sprøe påfunn, kommer du til å elske denne her. Kommer på Vox på nyåret.

 • The Killing

  Basert på danske Forbrydelsen. Skapte store protestaksjoner med en kontroversiell sesongfinale, men kontroverser liker vi jo – i hvert fall Mona.

 • Homeland

  Kan trygt kan sies å være en vellykket adapsjon av den israelske serien Hatufim. Claire Danes og Damian Lewis briljerer i denne spionthrilleren, også Mandy Patinkin og Morena Baccarin gjør sine saker bra.

Tre nye serier burde være mer enn nok for selv de mest kravstore av oss seriefanatikere, men vi stopper ikke der!

 • Game of Thrones

  Forbered deg, for vinteren kommer! Nærmere bestemt på NRK1 på nyåret, til glede for alle som ikke alt har sett den på Canal+ Series. Helt fantastisk fantasy-drama!

 • Once Upon A Time

  Dette er blitt min faste nye serie å se sammen med min bedre halvdel. Den er fullstendig harmløs og bærer preg av alt som begrenser serier på annonsekanaler (dvs, den skal provosere minst mulig), men her gjør det absolutt ingenting!

  For dette er et eventyr, og de har sjeldent hatt særlig fokus på blod, gørr, pupp og banning – har de vel? Fortryllende serie.

 • Boss 

  Slik har du aldri sett Kelsey Grammer før. Tung politisk drama fra samme kanal som ga oss Spartacus: Blood And Sand. Helt sjef!

 • Luck

  Egentlig en serie som er beregnet for 2012, men første episode sendte de ut mot slutten av året for å skape hype. Det lykkes HBO godt med, for med Dustin Hoffmann og Nick Nolte på rollelisten – hvordan kan det da gå galt? Umulig! Første episode hekter oss på som den sultne fisk vi er. 

 • Suits

  En av de mest sexy, stilige og kule nye seriene – kanskje en av årets største overraskelser. Advokatserier har det aldri vært særlig mangel på, men denne her gir en litt ny vri på det hele med karakterer det er enkelt å bli glad i.

 • Happy Endings

  Internt er det litt uenighet rundt hvor bra denne serien egentlig er. Steffen er heller lunken til det han har sett, men Mona H. og Jakob lover høyt og hellig at den bare blir bedre og bedre – spesielt i sesong 2 som alt er startet.

 • Revenge

  En guilty-pleasure serie spesielt Mona har falt for. Innrømmer selv gledelig at første episode ga mersmak, selv om jeg ikke har funnet tid til å se mer av dette hevn-dramaet.

  Bør passe som en god erstatter for alle som savner Brothers & Sisters.

 • The Borgias 

  Med Oscar-vinner Jeremy Irons som tidenes mest kontroversielle pave, med sex og mord som ingrediens. Halleluja sier vi!

  Kommer på Vox i 2012, for de som gikk glipp av den når den gikk på Canal+ Series.

 • Hell On Wheels

  AMC har gitt oss The Walking Dead, Breaking Bad og Mad Men. Noe overraskende er det da hvor tradisjonell denne westernserien er. Men det gjør så lite, for dette er en serie som blir bedre og bedre for hver råtøffe episode!

  Vi kan forøvrig forvente oss flere western-serier fremover, vi håper de holder samme kvalitet som helvete på jul.

 •  The Hour

  Der amerikanerne feilet grovt med å forsøke å gi oss 50/60-talls æra (The Playboy Club og Pan Am), traff britene godt med denne herligheten. Skader ikke at Dominic West (The Wire) spiller en sentral rolle.

 

 Ikke nevnt?

Noe du savner i vår lille oppsummering? Fullfør det hele med å rope ut i kommentarfeltet under!

 

Med det vil vi takke for følget i året som har gått og ønsker dere alle et riktig godt nytt år!

9 KOMMENTARER

 1. Vet noen hvordan man får tak i denne israelske orginalen av Homeland; altså Hatufim?

  Ellers en veldig fin «oppsumering» året, ser at jeg har en god del nye serier på «to-do» lista. 😀

  Tusen takk for det arb dere legger i denne sida, dere gjør en superb jobb, og dere har åpnet en ny verden av kvalitets serier jeg ikke visste om. TUSEN TAKK! 😀

  Godt nyttår til alle sammen!

 2. Artig lesning. 🙂 Har tilgode å se GOT ennå, men har alle episodene tilgjengelig… må bare finne tid!
  Godt nytt serieår! 🙂

  • Louie er rå ja, kanskje vi skal ta oss tid til å skrive litt om de beste karakterene fra året som gikk?

   Suits og The Hour er to serier som av en eller annen grunn falt ut av «nye favoritter»-listen, det skal jeg fikse på. 🙂

 3. Dette var en imponerende forseggjort kavalkade, kudos for det!

  Ellers er jeg enig med Arkofemskien. Louie bør nevnes. Det samme gjelder Curb your Enthusiasm. Dette er de to sterkeste humor-seriene som fortsatt sendes. Sistnevnte ruver også rimelig høyt blant tidenes beste humor-serier.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here