Helgekos: Syng og vær glad! Minneverdige musikalske innslag i tv-serier

En gang i blant så bryter velkjente serier med etablerte mønster og gir oss noe uventet og overraskende. Som for eksempel et musikalsk innslag. Eller i ekstreme tilfeller, en hel episode dedikert til musikk og dans.

For ukens helgekos har jeg samlet sammen et knippe eksempler på tv-serier som har benyttet seg av dette virkemidlet med vekslende hell…  

Buffy the Vampire Slayer: «Once more, with feeling»

Denne episoden går ned i historiebøkene som av de mest vellykkede musikalske episodene gjennom tidene. Josh Whedon hadde neppe sett for seg at han noensinne ville kunne oppføre «komponist» på CVen, selv om han alltid ønsket å lage en musikalsk episode helt fra starten av serien. «Once More With Feeling» var Whedon sitt første forsøk på å skrive musikk og inneholder ulike stilarter fra 1950 sitcom musikk til rockeopera.

Premisset i episoden er at en demon kastet en forbannelse som gjorde at alle innbyggerne i Sunnydale ble tvunget til å avsløre sine dypeste hemmeligheter gjennom sang og dans. Episoden ble godt mottatt av både kritikere og fans og klarte å beholde humoren serien var kjent for. Alle skuespillerne sang sine egne deler, men et par av dem slapp lettere unna etter eget ønske.

Dette var den teknisk sett mest kompliserte episoden i hele serien siden ekstra vokaltrening og dansetrening måtte gis samtidig som de spilte inn andre episoder. En periode ble faktisk episoden vist på kino rundt om i USA hvor publikum i salen sang med. Dette ble det slutt på etter at det ble for dyrt å gjennomføre ettersom skuespillerne skulle ha royalty for hver gang sangene ble spilt offentlig.

Og det var ikke bare Buffy og vennene som ble angrepet… 

Annonse

 

How I Met Your Mother: Robin Sparkles og Barney’s ode til dressen.

Det finnes mange måter å inkorporere sang i serier som normalt ikke har et musikalsk fundament. How I Met Your Mother er en serier som relativt ofter har presentert oss for musikalske perler på ulike måter. Et klassisk eksempel er gjennom Robin Sparkles musikkvideoer.

Midtveis i seriens andre sesong kommer det for en dag at Robin har en fortid som kanadisk tenåringsstjerne med hits som «Let’s go to the mall» og balladen «Sandcastles in the sand». Sangene blir enda mer minneverdige når vi får musikkvideoene på kjøpet…

Youtube

En annen klassiker er episoden hvor Barney blir stilt ovenfor ultimatumet: Velg mellom dama eller dressen. Og ettersom dressen er Barney sitt varemerke og frasen «Suit up!» flittig brukes gjennom serien, så er det vel ikke overraskende at Neil Patrick Harris får gleden av å utfolde seg i et ekstravagant musikal-inspirert nummer med tittelen «Nothing suits me like a suit».

The Simpson’s samlede verker

Den animerte kultserien The Simpson’s har også gitt oss musikalske godbiter opp gjennom årene. Det er vel knapt noen tv-serie som har servert oss flere underfundige, snodige og direkte geniale sanger. Det er en nesten umulig oppgave å velge. Og ettersom det er nesten umulig å finne videoklipp fra The Simpson’s på Youtube, så får vi nøye oss med audio. Her er et knippe av sangene samlet – en av mine favoritter er «The Mediocre Presidents».

I premieren av The Simpson’s sesong 22, kalt «Elementary School Musical» blir Lisa sendt på musikk- og kunstleir hvor hun fort blir dratt inn i miljøet. I roller som tre av de andre elevene på leiren finner vi Corey Monteith, Lea Michele og Amber Riley fra Glee.

 

South Park

Et par år før The Simpson’s, så kom også South Park ut med en episode som også het «Elementary School Musical». Dette var seriens episode nr 180 og fungerte som en åpenbar parodi på High School Musical-fenomenet. En ny gutt ankommer skolen og setter i gang en sang- og dansefeber som South Park-gutta sverger å aldri bli en del av. South Park videoklipp er også vanskelig å finne, så vi får nøye oss med lyden.

South Park har gitt oss utallige klassikere som «Kyle’s mum’s a bitch», «Shut your fucking face, uncle fucker», «Dreidel, Dreidel» for bare å nevne noen. Her er en samling med noen av sangene du kanskje ikke husker like godt:

Daria

Den animerte MTV-serien Daria har også laget en musikals episode, nemlig premieren av sesong 3. Daria var kjent som en oversarkatisk og kynisk tenåring, og synger ikke overraskende i samme montone, flate tone.

Legendarisk doktorsang

 

Grey’s anatomy

Serieskaper Shonda Rhimes uttalte i forkant av sesong 7s mye omtalte musikalepisode at hun alltid hadde ønsket å gjøre en slik episoden. Men det tok tid å finne et konsept som fungerte innen Grey’s Anatomys verden og ikke ville virke for unaturlig og konstruert. Hele episoden er sett fra Callie sitt synspunkt som kjemper for livet etter en bilulykke. Nesten alle skuespillerne bidro musikalsk og de tolket kun originale sanger som har blitt brukt i serien tidligere slik som «Chasing Cars», «How to Save A Life» mfl.

Scrubs: «My Musical»

Og nei, vi kommer selvsagt ikke utenom legekomedien Scrubs. Flere år før Grey’s Anatomy brøt ut i sang på operasjonssalene, så hadde Scrubs funnet en smart måte å smelte musikk inn i serien. I episoden «My musical» ankommer en pasient som lider av hjerneblødning. Hun ser og hører alt i verden rundt seg gjennom musikk. Alle karakterene i serien sang da i hennes lille fantasiverden. Sangen «Everything comes down to poo» ble faktisk nominert til Emmy, men vant ikke.

Chicago Hope: «Salad Brain Surgery»

Men Scrubs og Grey’s Anatomy var langt fra de første legene som har nynnet i gangene. Chicago Hope hadde en lignende episode i 1997 kalt «Salad Brain Surgery», hvor Dr Shutt (Aron Arkin) har hallusinasjoner etter et en hjerneblødning og ser livet sitt som en musikal.

 

Xena: Warrior Princess: «The Bitter Suite» og «Lyre, Lyre Hearts on Fire»

Xena har faktisk hatt to musikalske episoder. Den første var i 1998 og het «The Bitter Suite» og fikk i alt to Emmy-nominasjoner. Den andre het»Lyre, Lyre Hearts on Fire» fra 1999. Xena og sidekick Gabrielle reiser til Melodia, Hellas og oraniserer en Battle of the bands-aktig konkurranse.

 

Pushing Daisies

Både Kristin Chenoweth og Ellen Greene har bakgrunn fra musikaler og har fremført sanger i flere av episodene av denne snodige komedien som dessverre ble kansellert så altfor tidlig. Her er et eksempel hvor Chenoweth synger «Hopelessly devoted to you» fra musikalen Grease.

Community

Det herlige med Community er at alt er mulig. Også sang. Vi kan allerede begynne å glede oss til årets juleepisode hvor kollokviegruppen blir tvunget til å ta over for glee-klubben. Men vi har allerede fått flere musikalske øyeblikk, som feks den spanske bibliotek-rappen med Troy og Abed, en original julesang fremført av Community-gjengen som stop-motion animasjonsfigurer og sist men ikke minst åpningsnummeret av sesong 3. Enjoy. 

 

 

7th Heaven: «Red Socks»

En serie som kanskje skulle spart seg for det musikalske var 7th Heaven. I sin 9.sesong så bestemte de seg altså for å inkorporere sang og dans i episoden kalt «Red Socks». Denne episoden betegnes ofte som en av de verste og minst gjennomtenkte musikal episodene gjennom tidene. En av de bedre innslagene er fra gjesteskuespiller Thomas Dekker (Terminator: The Sarah Connor Chronicles, The Secret Circle). 

http://www.youtube.com/watch?v=X7XlLVUkk0M

Fringe: «Brown Betty»

I Fringe kan det meste skje og få en mer eller mindre plausibel forklaring fra seriens gale vitenskapsmann, Walter Bishop. Episoden «Brown Betty» utspiller seg for det meste gjennom Walter sin fantasi og er en kombinasjon av noir og musikal.

House: «Bombshells»

At Hugh Laurie har sangstemme er ingen hemmelighet. Blant annet så opptre han stadig sammen med Band From TV hvor andre skuespillere som Greg Grunberg og James Denton for å nevne noen. I sesong 7 episode 15 er det nok en gang en serie med fantasier som utløser det musikalske innslaget hvor både Hugh Laurie og Lisa Edelstein synger. http://www.youtube.com/watch?v=1wXB-cNVDUA  

That 70’s Show: «That 70’s Musical»

Dette var komediens episode nr 100. Fez fantaserer om seg selv og vennene i ulike musikalske nummer mens han gjør seg klar for en skolekonsert.

Youtube

Dette var noen av de musikalske innslagene vi har fått i tv-serier de senere årene. Listen er selvsagt lengre enn som så. Serier som Spongebob Squarepants, Ally McBeal, Eli Stone, It’s Always Sunny In Philadelphia, The Drew Carrey Show, Family Guy, Oz, Malcolm In The Middle og mange mange flere. Fortell gjerne om dine favoritter i kommentarfeltet 🙂

Keep on singing!

 

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer