Marvel’s Jessica Jones – Marvels sterkeste og mørkeste TV-serie

I Marvel’s Jessica Jones blir vi kjent med Jessica Jones (Krysten Ritter), som etter en tragisk slutt på sin tid som superhelt forsøker å bygge opp igjen livet sitt i New York City. I hennes hverdag som privatetterforsker møter vi henne i det hun får en etterspørsel om å finne en ung kvinne, noe som setter henne på sporet av den mystiske Killgrave (David Tennant) som har en vond fortid med Jessica.

Vi blir også kjent med andre, som Luke Cage (Mike Colter) som forsøker å leve under radaren med sine hemmeligheter, toppadvokaten Jeri Hogarth (Carrie-Ann Moss), Jessica sin nabo Malcolm (Eka Darville) og Jessica sin gode venn og radiovert Trish «Patsy» Walker (Rachael Taylor).

Annonse
Jessica jones 242414
Clarke Peters, Carrie-Anne Moss, Rachael Taylor og Krysten Ritter. Foto: Netflix/Marvel

Det er ingen tvil om at det er stilt høye forventninger til Marvel’s Jessica Jones etter Marvel’s Daredevil. Forventer du mer av hva vi så med Daredevil vil du kanskje bli skuffet, men på den positive siden er dette er en helt annen type superhelt-historie enn hva vi har sett på film og tv til nå. Serien skiller seg ut med å fungere som et psykologisk thrillerdrama. Mye av dette kommer fra kildemateriale fra Brian Michael Bendis-tegneserien Alias, som introduserte karakteren i 2004 i hva som var en tegneserie rettet mot nettopp et voksent publikum. I likhet med kildematerialet er heller ikke serien redd for å vise at Jessica har sex, guts og er på alle måter en mer voksen karakter enn hva Marvel tidligere har vist. Basert på de 7 første episodene, ser serien ut til å ha et godt øye for materialet fra tegneserien og knytte dette til hva nytt serien kan gjøre.

På grunn av også Marvel sine planer med enkelte karakterer på film, som Scott Lang (Ant-Man) og Caroline Denvers (Captain Marvel), har serien sett det nødvendig å ta i bruk andre karakterer som erstattere, men dette ser ikke ut til å være et problem. Trish er en god erstatter for Denvers, mens Lang var langt mindre nødvendig i tegneserien og det gjør derfor ikke så mye at han mangler en klar erstatter i tv-serien.

Killgrave Jessica Jones
David Tennant som Killgrave. Foto: Marvel/Netflix

Valget av hovedrolleinnehaveren kunne lett ha vært et bomskudd i serien, men valget av Ritter er perfekt. Hun gjør en solid jobb med å skildre Jessica, både som sårbar, mentalt ødelagt, spydig og tøff. Det er en solid kombinasjon av Rytter sine tidligere tv-roller, spesielt Breaking Bad og Don’t Trust the B—- in Apartment 23, med klar inspirasjon fra tegneserien fra Bendis. Serien legger godt opp til hvorfor hun er slik hun er, og får fram karakteren som interessant i seg selv, framfor at hva karakteren gjør er det interessante, som det ble med Matt Murdock i Marvel’s Daredevil.

Tennant er i tillegg solid som den nifse og psykotiske skurken Killgrave, en karakter som stiller seg i samme klasse som Wilson Fisk fra Marvel’s Daredevil. Serien viser et godt bilde av hva Killgrave har mulighet til å gjøre, og det er engasjerende å se at serien er interessert i å utforske konsekvensene.

Man kan ikke ha en Jessica Jones uten Luke Cage, og Mike Colter gjør rollen perfekt. Kjemien mellom Colter og Ritter er solid, og deres forhold utvikles til å bli noe mer komplisert enn hva som kanskje var forventet for selv lesere av Bendis-tegneserien. Med det perfekte utseende for en ikonisk karakter som Cage, har Colter forførende karisma og samtidig evnen til å virke truende. Dette er ting som ikke bare er viktig bare for denne serien, men kan være potensielt viktig for de kommende Marvel-seriene på Netflix, som karakteren sin egen serie Marvel’s Luke Cage på Netflix i 2016.

Luke Cage Jessica Jones
Mike Colter som Luke Cage. Foto: Netflix/Marvel

Sjefprodusent og manusforfatter Melissa Rosenberg har lenge forsøkt å lage en tv-serie om Jessica Jones. Med hennes varierte fortid fra blant annet Dexter, Birds of Prey, The O.C. og Twilight-filmene var det grunner til å være skeptisk, men med Jessica Jones viser Rosenberg med resten av produsentene en klar forståelse for karakteren, både fra tegneseriene og hvordan karakteren burde fungere i en tv-serie. I allerede den første episoden gjøres det klart at dette er deres utgave av karakteren og historien, mens de i samme slengen bevarer tonen og viktige elementer fra Bendis-tegneserien.

Serien har mindre action og kan virke tregere enn Marvel’s Daredevil, men til gjengjeld er serien bedre på å bruke de rolige øyeblikkene. Det er en mørk serie, som gjør det ekstra spennende å se hvordan serien avslutter sesongen og den videre utviklingen av historien gjennom mulige påfølgende sesonger og andre serier med karakteren i.

Marvel’s Jessica Jones er uten tvil Marvel’s sterkeste og mørkeste tv-serie så langt.

Marvel’s Jessica Jones har premiere fredag 20. november på Netflix.

Om forfatter

Steffen Stø
Steffen Stø
Freelancer
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom