Test av HBO Nordic: Seriekoppen fra Fides

“Pappa?”. 12 år gammel og med et blikk preget av fryd, nysgjerrighet og et halvt livs erfaring med rampestreker så min sønn Marcus på meg. Det var tid for en av hans finurlige runder med spørsmål, de han benytter for å jage meg fra skanse til skanse i jakten på svar. Ingen nåde. Velkommen til min verden, den jeg tilbringer litt tid i når jeg ikke reiser til Westeros, på café med Seinfeld eller i en krigsherjet galakse langt langt borte. Dette er den verdenen hvor man, enten man vil eller ei, forventes å være livets orakel for en ung og undrende sjel.

“Ja?” svarte jeg, og forsøkte av en eller annen grunn å virke mindre interessert enn jeg var. Jeg visste hvor det bar hen når han først satt igang med utspørringene sine. Det var en jakt uten gjemmested. Selv Jack Bauer ville blitt imponert over den unge tenåringens standhaftighet, han har grillet meg om livets mysterier i åresvis. Det vil ingen ende ta. Men som jeg elsker det. Ja, det kan være frustrerende å svare på tusen varianter av «hvorfor», men han er også gitt gaven av en altoppslukende fantasi og undring. Nysgjerrigheten, den forguder jeg, selv om jeg ikke ville vise det for mye. For en fars oppmerksomhet blir gjerne en bedre opplevelse om man jobber litt for den.

Annonse

Det var et lekende og enkelt spørsmål å stille, men likevel så fremmed. Det er et spørsmål kun barn eller fulle folk finner på å spørre. “Om jeg gir deg et glass med drikke. Uten å si hva det er…. Vil du drikke det?”

Hvorfor han lurte? Jeg aner til denne dag fortsatt ikke. Men dette handlet ikke om spørsmålet. Nei, det handlet om svaret mitt. Et svar som kom såpass kontant at hjernen ikke engang rakk å reagere. Det var instinktivt.

“Selvfølgelig” sa jeg, med en tone så klar og bestemt at jeg overrasket meg selv. For jeg ante ikke helt hvorfor jeg svarte som jeg gjorde. For hvem drikker noe de ikke vet hva er?

Noe som også min sønn undret på. Dermed fulgte spørsmålet som alle barn stiller like ofte som sanger har oppstått av begjær og kjærlighet. Med en tone full av forventning kom det. “Åh… Hvorfor?”

Hva sa jeg? Jeg viste det kom.

“Vel, nå skal du høre…” Jeg dro litt på det et sekund eller to mens jeg grublet over hvorfor jeg svarte ja. «Hva faen er det du driver med Vidar» sa en irritert indre stemme. Ikke uten grunn, for i mitt hode kunne feilaktige svar sende min unge lovende sønn på ville veier i livet som ventet. Man skal trå varsomt i enhver situasjon hvor egne barn ser til deg for visdom og innsikt. Hvorfor sa instinktene mine at det var det eneste riktige svaret til et spørsmål jeg aldri kunne forutse? Et spørsmål født i en ungdoms bisarre fantasiverden. Så slo det meg. Selvfølgelig!

“Jo nå skal du høre Marcus.» Jeg tok en tilgjort pause på et sekund, møtte blikket hans og forsøkte min mest alvorlige mine. «Det handler ikke om hva som er i glasset. Det handler om hvem som gir det til meg. Jeg stoler på deg”.

Bam! Jada, jeg vet. Hvem snakker sånn? Av en eller annen grunn meg, det er ikke rart ungdommen i huset himler med øynene like ofte som de har samtale med sin svevende far. “Åja” svarte han, uten å ha vært alt for imponert. Det var smått skuffende å registrere må jeg si, for jeg følte meg ganske så stolt over min kjappe respons. Det ville kun vært toppet om jeg sa det på Yoda-vis.

Men svaret var servert. Det handler om tillit. Han er min sønn og jeg vet hvor jeg har han.

Kvalitet du kan se sammenhengende i flere måneder

Og med det tar vi en (lite?) elegant overgant til HBO Nordic og vår test av tjenesten. For HBO Nordics identitet og historie, den handler om nettopp dette vakre ordet. Tillit. Glasset HBO serverer, det drikker jeg av. I blinde, uten å testsmake. Uten et så mye som et lite sniff for å kjenne på eimen. For det er lite å utsette på innholdet vi blir servert. Det store spørsmålet er vel mer innpakningen.

Men la oss ta innholdet først. Content is king og alt det der. Her er tilliten høyere enn noen annen tjeneste. Hvorfor? Fordi jeg vet hva de står for. HBO er kvalitet, de har gjennom to tiår vist seg tilliten verdig. Det oser nyskaping, dybde og fantasi. De tar deg til steder du ikke visste du ønsket å reise til, steder med de mest eksotisk og provoserende smaker du ikke ante eksisterte. The Wire, Boardwalk Empire, The Sopranos, Deadwood og Rome, seriebiblioteket deres er enestående. Er man lysten på nye smaker, hva mer eventyrlig enn Game Of Thrones eller mystiske og bisarre True Detective? Det er sjeldent de skuffer.

The Wire omtales ofte som "verdens beste TV-serie". En av en rekke kvalitetsserier du kun finner hos HBO nordic.
The Wire omtales ofte som «verdens beste TV-serie». En av en rekke kvalitetsserier du kun finner hos HBO nordic.

HBO Nordic har innhold andre bare kan drømme om. Og de vet det. De vokter over eiendommene sine med en sann intensitet. De er som Gollum med sin magiske ring. Their precious. Tviholder på den, til frustrasjon for Netflix, Viaplay og andre som så gjerne skulle ha deres rikholdige bibliotek. Kun C More kan skilte med noen av deres serier, rettigheter sikret før HBO Nordic inntok den nordiske arena. Men det er serier på lånt tid, for ingen får nærme seg serier av nyere dato. Snart er de alene om de alle, hvis de ikke snur om og inngår samarbeid med konkurrentene. «I’m the king of the world» kan tjenesten rope ut. Rent metaforisk får vi håpe det ikke er fremme på Titanics baug. For HBO Nordic er en tjeneste jeg gjerne ser forbli flytende.

Har alle sesonger av serier, og sender samtidig som amerikansk sendedato

Heldigvis er tjenesten primært en strømmetjeneste her i Skandinavia, de har ingen TV-kanal som blander seg inn. Noe som gjør at TV-mediets klamme hånd ikke er til stede og medfører plagsomme kompromiss. HBO Nordic leker ikke strømming. Kun Netflix gir de kamp når det gjelder å være nærmest den hellige gral: Strømmemediets egenart. Dukker en serie opp hos HBO Nordic er det, med få unntak, snakk om å få ferske episoder. Samtidig som alle tidligere sesonger er tilgjengelig. Prisen på 79,- kroner måneden er et varp. Det er nærmest knockout på konkurrentene på det punktet. Noe som savnes? Det må i så fall være ferske serier hvor hele sesonger slippes på en gang, noe Netflix gjør med stort hell og således kanskje leder litt ann i innovasjonskategorien.

fear-the-walking-dead-madison-dickens-travis-curtis-1600x720-v1
HBO Nordic sikret seg ettertraktede Fear The Walking Dead, som sendes kun timer etter USA-sendingen

HBO Nordic er også såpass djevelske at de forsyner seg av andres godvarer. Innkjøpte serier dominerer topplisten vår. Fra NBCs Parks And Recreation, en av siste tiårs morsomte serier, til fjorårets spektakulære og altoppslukende drama The Affair fra Showtime. For det meste er det sci-fi de fyller på med, av naturlige grunner, det er ikke en sjanger de har prioritert selv. Men når Westworld kommer neste år blir det selfølgelig samtidig som når amerikanske seere får den servert.

Godbiter fra mesterregissør Fellinis hjemland er det også, med de fengende seriene 1992 og Gomorrah. Italienerne ypper seg på seriefronten og HBO Nordic viser deg hvordan. Et viktig supplement, her er det håp om at tjenesten fortsetter å tilby serier fra verdens mer skjulte hjørner.

Teknisk lammet i lang tid

Så kjære leser, de viser seg tilliten verdig når det kommer til innhold. Men det var en periode hvor forholdet ble satt på prøve. Hadde denne testen kommet for noen måneder siden ville det vanket slakt, saftige gloser og krav om hoder på et fat i god Joffrey Baratheon-stil. For da tjenesten ble lansert i 2012 var det med en uferdig teknisk løsning som nær rev ned HBOs omdømme her til lands. Samarbeidet med svenskene som stod bak løsningen var intet sjakktrekk og det bør ha fått folk sentralt i HBO til å rase. Arroganse kan ha sin sjarm, men her var troen på at innholdet så sterkt at de ikke tok seg bryet med serveringen. Det hverken så eller opplevdes bra ut. Noe er virkelig råttent i Danmark når man blir frustrert av å se The Wire. Man kunne ikke søke seg frem til serien engang. Nei, godt innhold selger ikke seg selv.

Ved starten av året var det endelig, om enn noe sent, en ny løsning på plass. Det markerte et skille. Fra tiden hvor HBO anbefalinger ble etterfulgt av et klart og tydelig «men..», til nå å bli en selvfølgelighet. Ta deg en slurk. Pokker heller, ta deg et bad!

Tjenestens nye tekniske løsning har det mest fundamentale. Den støtter de fleste enheter, har airplay- og Chromecast-støtte. Både app og nettleserversjonen fungerer tilfredsstillende, uten at de har noen ess i ermene slik eksempelvis Viaplay har med mulighet for å laste ned. Bildekvaliteten er noe mellom HD Ready og Full HD og strømmingen er stabil. Dessverre er ikke UHD og skikkelig surround et alternativ. Ikke at de, i motsetning til Netflix, har innhold klar for den høye standarden. Men det er noe å strekke seg etter.

Den største irritasjonen når det kommer til brukervennlighet er at abonnementet ikke er hustandsvennlig. Med en begrensning på kun to som kan benytte tjenesten samtidig, blir det gjerne konflikt her i husstanden når fruen vil se Friday Night Lights på pcen, jeg Ray Donovan på TVen og begge ungdommene er travelt opptatt med å binge Game of Thrones på hvert sitt nettbrett. Da må noen vike og ungene gjerne stenges inne i boden eller forvises ut for å gjøre litt fysisk aktivitet på fotballbanen. Enten det eller at ytterligere abonnement kjøpes. Det gjør ikke prisen like konkurransedyktig lenger. Men for husstander hvor det kun er to som benytter tjenesten er ikke dette et problem. Det skrives også litt på sosiale medier om folk som opplever hakkete avspilling, men det skjedde ikke her – slik vi opplevde med Viaplay. Her er det godt tjeneten har en gratis testmåned, slik at du selv kan oppdage om den er stabil hos deg.

Det er også endel brukere som savner samme kvalitet som de som har Samsung Smart TV. Det er fortsatt slik at hva du får avhenger av hva du har av utstyr hjemme. Testen her har hovedsakelig vært i et Apple-fritt hjem, med PS3, XBox One, Wii, Sony 42-tommer TV, Chromecast og Android enheter (nettbrett og mobiler). Tjenesten er ikke tilgjengelig overalt (se fakta nederst), det er primært Chromecast-duppedingsen som benyttes, en støtte som først kom i vår hos HBO Nordic. Ellers har den Airplay-støtte. Den støttes i teorien ikke for de som forsøker å bryte seg ut av Apple-universet med jailbreakede enheter, men dette er ikke testet.

Alt i alt

Ta deg en slurk og nytt den, det følger også med garanti for en herlig ettersmak. HBO Nordic vil holde deg opptatt med nytt innhold hver uke, og om du skulle være uheldig å ikke like noe av ukens siste innslag, har du månedsvis med kvalitetsserier å sjekke ut i biblioteket.

Den tekniske løsningen er kraftig forbedret, selv om den ikke er best i klassen. Det holder for de flestes behov. Tjenesten har vært stabil i testperioden og kvaliteten helt greit for de fleste stuers TVer, mens det holder i massevis for mindre enheter. For de med UHD-behov og heftig surround med de nyeste standardene, der har selvfølgelig ikke strømmeteknologien helt tatt igjen maskinvaren. Men for 79,- i måneden er det ikke i denne testen noe som trekkes nevneverdig, men det er et minus at de ikke tilbyr skikkelig surround og enda bedre bildekvalitet til en høyere pris.

Det er god fremgang og HBO Nordic anbefales, med mindre du krever Blu-ray kvalitet, da er ikke strømming enda et fullgodt alternativ. La oss avslutte med en skål og si godt jobbet HBO Nordic. Dette går rette veien.

Noe du lurer på om tjenesten? Spør i kommentarfelt og vi svarer som best kan.

Fakta

Pris: 79,- måneden
Tekst: Nordiske språk. Tekst kan slås av om ønsket.
Bildekvalitet: HD
Anbefalt internetttforbindelse: Minst 8MBps
Antall enheter som kan benyttes samtidig: 2. Maks 5 enheter tilknyttet abonnement.
Serier fra: HBO. Også noen serier fra NBC, Starz, Showtime og AMC.
Prøveperiode: En måned gratis
Enheter: PC, Mac, Xbox 360, iPhone, Android-telefoner, TV
Annet: Chromecast-støtte, Airplay. HDCP-kompatibilitet kreves.
Ikke tilgjengelig: Xbox One, Playstation 4

De 88 beste seriene på HBO Nordic

Galleri

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom