Kritikerne godt fornøyd med Mammon

Del nyheten

Foto: NRK

Året sparkes i gang med NRKs storsatsing Mammon. Serien er alt solgt til det store utland og spenningen er stor. Kan Norge endelig matche våre skandinaviske brødre?

Skal vi tro anmelderne er det håp.

 

– Mørke og komplekse mannsroller

«Timingen kunne ikke vært bedre; akkurat i det TV-publikumet har begynt å gå lei av geniale, rare og sære kvinneroller på skjermen, kommer norske Mammon – en serie som isteden har mørke og komplekse mannsroller i førersetet» skriver Aftenpostens Cecilie Asker. Hun gir Mammon karakteren 5.

Hun gikk nylig ut og uttrykte glede over at det «endelig er slutt på nye dramaserier med damer som er sprø som kjeks», det er nok ikke så rart hun er fornøyd med serien. Noen endimensjonale biroller og litt for få episoder trekke ned helhetsinntrykket.

 

Dagbladet mer lunken, VG storfornøyd

Litt mer lunken, men fortsatt godt fornøyd, er Dagbladets Rannveig Falkenberg-Arell. Hun triller terningkast fire. Det er det teatralsk dialog og handlingsforløp som trekker ned, mens interessante karakterer er en av de store gevinstene med serien.

«Heldigvis, da, er historien seriens styrke; en intrikat og mystisk intrige der «nordic noir»-serienes tematisering av makt, penger og politikk møter «Da Vinci-koden»s konspiratoriske omgang med religion, historie og mytologi.»

Mest imponert er nok VG, som beskriver serien som «bunnsolid nordisk noir». Anmelder Øystein David Johansens terning ender på en femmer.

«Castingen er suberb, og det må være lov å trekke frem tre: Nils Ole Oftebro formelig oser rutinert presse-slugger.»

 

Serienytts Tobias skal absolutt se mer

Vår egen Tobias var også godt fornøyd.

«Selv om det er lite her sjangerbevisste hoder ikke har sett før, drives de første episodene fremover av en god historie og et par overraskende vrier. Fortellingen krydres dessuten av bibelske referanser, kryptiske meldinger og skumle altertavler, og det skal bli spennende å se om det hele leder frem til noe litt mer originalt enn de vanlige mistenkte.»

Solide 3.5 av 5 stjerner ble dommen. Det som trekker ned inntrykket der er at serien følger sjangerkonvensjonene litt for slavisk.

Dagsavisen omtaler den som en heftig nyhetsjakt (karakter 5), mens OP-5 alt i oktober bombarderte oss med lovord om serien:

«hmmm, dette er første gang norsk krim/thrillerdrama kan nevnes i samme åndedrag som Broen og Forbrytelsen og denslags»

Hva folkene i Filtermagasin og NRKs Filmpolitiet mener om serien er enda uvisst. Vi oppdaterer her om de kommer ut med anmeldelser.

 

Serien premierer i kveld onsdag klokken 21:30 på NRK1.

Vi kommer med episodeoppsummering torsdag morgen, så hus å sjekke innom for å dele dine tanker om premieren!

Annonse
X
X