3
Publisert 10/17/2010 av Vidar Daatland i Meninger
 
 

TV2 Bliss – Småfornærmende mot det kvinnelige publikum?


TV2’s nye kanal Bliss er, med få unntak, en annonsevennlig og fullstendig ufarlig kanal som gjør sitt beste for å være lettfordøyelig for de små grå.

"Life Unexpected" overlevde mer enn en sesong, i motsetning til andre serier Bliss uforståelig nok satser på

Etter at TV2 startet med nyhetskanal og sportskanal overrasker det nok at det nå kommer TV2 rettet mot kvinner, for er det er vel det moderkanalen oppfattes som etter å ha blitt strippet for sin manndom. Bliss skal i følge reklamen gi lett underholdning som gutter vil misunne jentene for. Etter en titt på programmet tror jeg ikke det er stor fare for det, spesielt når TVNorge kommer med Max – som virkelig serverer kvalitet.

Reprodusering av 90-tallets ungdomsserie

Med «lett» mener nok TV2 «ufarlig». For programmet er fylt med serier fra annonsekanalene i statene, som ofte viker fra å provosere og kunne støte noen som helst – fordi annonsører viker unna kontroverser. Slik de i sin tid felte serien Ellen fordi DeGeneress offentligjorde at hun var lesbisk.

Litt har det nå bedret seg, og Ellen DeGeneress sitt talkshow er på plakaten til Bliss. Paradoksalt nok overlesset med sponsorinnhold – lesbiske er ikke lenger like kontroversielt. Innimellom all reklamen er det et ganske så underholdende show.

Ellers er det fylt opp med sladderprogram og reality, som Søstrene Kardashian. Det er nok av serier som forvandler hjernen til grøt, der hvor vi gutta har Michael Bay-action har jentene sladderprogram. Du må handle serier fra HBO, AMC, Showtime og Starz for å få noe med litt ekstra futt i, noe TV2 ikke ønsker å gi landets kvinner. Det er ikke engang snev av variasjon.

Du bør ikke gå glipp av "Glee" – flott musikalsk komedie

Av serier er det meget tynt – med noen hederlige unntak. Glee er en herlig komedie, like mye for gutta som for jentene. Jane Lynch spiller en av de råeste kvinnene som er å finne på TV, Sue Sylvester bør du ikke gå glipp av! Desperate Housewives er heller ikke å forakte, selv om serien har tapt seg endel de senere årene. Det er et par gode klassikere som vises, spesielt Buffy.

Melrose Place og Beverly Hills 90210 er på plass, med nyversjonene. De er bare til å vike unna, Melrose Place holdt kun i et år og 90210 ryker nok snart også. Hvorfor kaste bort tiden på slike serier når du kan få se de tøffeste kvinnene på TV i Mad Men? Den må du forøvrig over på TVNorges Max-kanal for å få med deg.

Life Unexpected er en ny serie, som jeg ikke har sjekket ut enda. Første sesong gjorde det godt nok, sesong 2 er igang i statene. En annen rimelig fersk serie er komedien Accidentally on Purpose – med herlige Jenna Elfman i hovedrollen. Det hjalp ikke, denne middelmådige serien fikk kun en sesong før den ble kansellert. Temmelig bortkastet innkjøp av TV2, det samme kan vel sies for serien Dead Like Me som ble kansellert etter mye bråk i kulissene.

Buffy er blitt en klassiker – Beintøff actionheltinne

Hvorfor ikke kjøpe inn noe litt bedre? The Big C og Weeds er langt bedre serier, med sterke kvinnelige karakterer. Sistnevnte har Canal+ sikret seg, men kanskje Bliss kan sikre seg førstnevnte?

Alt i alt er Bliss spekket med uprovoserende underholdning, som treffer godt hos annonsører for sminke, slankeprodukter og siste nye revolusjonerende bind. Serier som utelukkende spiller på følelser og gjør sitt beste for ikke å iverksette annet i topplokket enn tårekanaler. Greit nok det, men slikt fokus gjør Bliss til en overflødig kanal.

Forvent ikke at dine smaksløker utvikler seg – eller at du blir introdusert til virkelig sterke kvinnelige karakterer som har annet å bruke tiden på enn å klage over mannfolk, mens de er del av et intrikat trekantforhold på et sykehus. For de virkelige gode kvinnelige  karakterene må du – paradoksalt nok – over på den nye mannekanalen for å finne, eventuelt til Canal +.

Konklusjon

Bliss gir inntrykk av at TV2 anser sitt kvinnelige publikum som overfladisk, de virker livredd for å servere noe annet enn rullebåndprodukter. Den er mer skreddersydd annonsører enn publikum. Hvis jeg var kvinne ville jeg blitt litt fornærmet – spesielt når man ser hvilken kvalitetsserier lillebror TVNorge serverer på nysatsningen Max.

Bliss er en kjøkkenkanal, intet mer – intet mindre, som gjør den lite tilpasset den moderne kvinne.

Kanalens program står til: [starreview tpl=16 post=2998]

For en oversikt over andre programmer å kose seg med denne høsten, sjekk ut denne artikkelen.

Vidar Daatland

Serienytts grunnlegger og ansvarlig redaktør. Medie- og informasjonsviter, glad i drama og action. Jobber også i Mediehuset Tek. Ta gjerne kontakt på vidar@serienytt.no