Anmeldelse: Sesong 3 av Breaking Bad er et mesterverk. Fader Vår, du som er i himmelen, takk skal du ha for å ha sendt et slikt kunststykke til våre skjermer.  Med sesong 3 har Breaking Bad tatt steget så høyt opp at den kan se ned på folk som agent Mulder og doktor Shephard. Dette er kort og godt pallplassen i eliteserien.

For å si som min 10-år gamle sønn når han blir imponert: «I JE HELSIKE!». Jeg vet ikke hvordan det er mulig.

Dette er en TV-serie, men den utviser bedre produksjon, skuespillerprestasjoner og manusarbeid enn nesten alt av storfilmer. Andre TV-serier kan som regel ikke gjøre annet enn å bøye seg i støvet, et par heldige få kan stille seg side ved side. Dette er så bra som man kan få det.

Anmeldelse: Sesong 3 av Breaking Bad er et mesterverk. Foto: AMC
Anmeldelse: Sesong 3 av Breaking Bad er et mesterverk. Foto: AMC

De to første sesongene var gode. Meget gode. Vidunderlig sprø, svart humor, topp drama og god krim. De var mer enn gode nok og ingen ville klaget om de fortsatte i samme stil. Allikevel tar AMC med sesong 3 av Breaking Bad og serverer oss en sesong som overgår dem, de hopper etter Wirkola – og forbi.

En ny hverdag for Walter og Jesse

Farene som truer Walter og Jesse er langt mer bestialsk enn hva de har vært borte i tidligere. Kartellet er ute etter hevn og hemmeligheter blir vanskeligere å holde på. Det blir fint lite fred å finne for å løse sine personlige problemer, for kuler og øks flyr rundt som raketter på nyttårsaften – Avdøde Tucos fettere er i by’n og de kødder man ikke med.

Borte er det meste av sykdomsfokuset til Walter White, han har strengt talt mer enn nok med å håndtere at trusselen om å måtte leve i et liv som er over. Skyler har pakket kofferten og smelt døren bak seg, og med det har dødens utsettelse gitt den konsekvens at han har ingenting igjen. I hvert fall ingenting som lenger teller. Livets forlengelse gir han et dilemma, hele hans vitenskapelige forståelse av hvordan ting fungerer har nærmest fått en antitese.

Imens er Jesse i sin egen kamp for å ta tilbake kontrollen over sitt eget liv, et liv som alt for lenge har vært kontrollert av narkotika. Denne sesongen viser nok Aaron Pauls beste prestasjoner som den rappkjefta langeren som må ta et oppgjør med seg selv og innse hvem han er. Karakteren tar sjumilssteg hva utvikling angår.

Resten av karaktergalleriet blir ikke glemt, i tillegg er Mike, Saul og Gus blitt mer fremtredende. Noe av det som gjør Breaking Bad til en slik sinnsyk artig opplevelse er at selv bi-karakterene blir behandlet med så mye respekt, strengt talt med mer respekt enn flere TV-seere vier sine protagonister og antagonister.

Nervepirrende og absurd

Det er så ekstremt mye kulhet og spenning i denne serien, enkelte episoder er på nivå med en film som No Country For Old Men. Episode 7 (One Minute) og 12 (Half Measures) er begge kandidater på en topp ti liste over tidenes episoder – uavhengig av TV-serie. Selve avslutningen fikk meg ikke bare til å sitte på kanten av stolen – jeg datt ned.

Breaking Bad sesong 3. Foto: AMC
Anmeldelse: Sesong 3 av Breaking Bad er et mesterverk. Foto: AMC

Episoden One Minute fikk meg til å svette og forbanne neglene mine for ikke å være lange nok til å bite, jeg har ikke hatt så høy puls siden episode 21 av Prison Break. Absurd! Noen gi regissør Michelle MacLaren en film, for den konflikten som finner sted i den episoden er noe av det sykeste jeg har sett. Mesterlig!

Ved siden av Bryan Cranston, som sammen med Jeremy Piven (Entourage) , Michael C. Hall (Dexter) og Jon Hamm (Mad Men) er det beste av det beste hva TV-skuespillere angår, leverer resten av rollelisten uten unntak.

Det er nok god hjelp i at karakterene er så gjennomførte og godt skrevet. En karakter som Hank Schrader kunne båret en TV-serie alene, den rollen har virkelig vokst i løpet av sesongene. Bad-guysene ”The Cousins” er av den psykedeliske sorten man bare gliser av, mens ”ryddekaren” Mike har fått en mer fremtredende rolle. I kulissene lurer mesterhjernen Gus, som man absolutt ikke vil være uvenn med.  Saul Goodman blir for øvrig mer og mer som Breaking Bads svar på Ari Gold.

Alt i alt har man med å utvide rollene til Saul, Gus og Mike gitt serien enda mer krydder, uten at det føles for folksomt. Breaking Bad har rett og slett det råeste karaktergalleriet av samtlige TV-serier som for tiden ruller og går.

Konklusjon

Med sesong 3 har Breaking Bad servert en av de beste sesongene noensinne av en TV-serie. Det er topp underholdning og den leverer innen absolutt alle områder. Fortsetter serien slik vil den ved veis ende kunne stille seg i samme klubb som The Wire. Du finner ikke noe bedre å se enn dette her.

3 KOMMENTARER

  1. Jeg har akkurat sett ferdig sesong 3, den var episk og jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg ikke har begynt med serien før. Men har noen en viss aning om når sesong 5 starter?

  2. Jeg fikk en importert utgave av BB sesong 3, men det vil være uten undertekster, ut over tysk, spansk og fransk undertekst.Føler jeg trenger tekst på denne serien, om ikke nødvendigvis norsk, så iallefall engelsk. Noen idè om hvor jeg får tak i en utgave av sesong 3 med engelsk tekst. Evnt noen som vet når sesong 3 slippes i Norge gjennom en europeisk(ehhm?) leverandør?

    • Venter også på norske el danske undertekster på denne + Damages, sesong 3… Har spurt Platekompaniet og CDON men lite å hente…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here